Gent treft Rapid Wien, traditieclub die (oneerlijke) strijd met Red Bull verliest

Gent treft Rapid Wien, traditieclub die (oneerlijke) strijd met Red Bull verliest

Gepubliceerd: maandag 31 augustus 2020 om 16:30ma 31-08-2020 om 16:30

Laatste update: dinsdag 15 september 2020 om 19:05di 15-09-2020 om 19:05

KAA Gent kent de eerste horde richting de groepsfase van de Champions League. SK Rapid Wien zal de troepen van interim-coach Wim De Decker het vuur aan de schenen proberen leggen. De Oostenrijkse recordkampioen zakte de voorbije jaren wat weg naar de schaduw van het Europese toneel. Wat mogen de Buffalo’s verwachten? VoetbalPrimeur.be legt de tegenstander onder de loep.

Het groen en wit van Rapid Wien was decennialang het uitgangbord van het Oostenrijkse voetbal. Op papier is de club uit de hoofdstad veruit de meest succesvolle van het alpenland. Liefst 32 keer sleepte het de titel in de wacht. Tussendoor voegde Rapid daar nog eens veertien bekerzeges aan toe. Daarmee houdt het eeuwige rivaal Austria achter zich. De teller van die andere grootmacht uit Wenen staat ‘slechts’ op 24. Sinds de oprichting van de Oostenrijkse Bundesliga, in 1911 was dat, behoorden beide kemphanen overigens onafgebroken tot de elite in eigen land.

Ook op Europees vlak stak Rapid de neus af en toe nadrukkelijk aan het venster. Twee keer wist het door te stoten tot een Europese finale, telkens in de (inmiddels opgedoekte) Beker der Bekerwinnaars. In 1985 trok Everton FC aan het langste eind, elf jaar later speelde Paris Saint-Germain spelbreker. Op het allerhoogste echelon, de Champions League dus, heeft Rapid weinig in de pap te brokken. Dit millennium bereikte het maar één keer de groepsfase van het miljardenbal. In een poule met onder meer Club Brugge stond op het eindrapport een … beschamende 0 op 18. De laatste jaren was de Europa League het hoogst haalbare. Daarin kwam Rapid onder meer twee keer KRC Genk tegen.

De traditieclub zit anno 2020 echter, net als concurrent Austria overigens, met een groot probleem: Red Bull. Sinds de drankengigant is beginnen investeren in Salzburg, is een nieuw krachthuis ontstaan. Aan een razende snelheid heeft RB Salzburg zich richting de top van het Oostenrijkse voetbal gekatapulteerd, met dank aan de talloze investeringen van de eigenaar-sponsor. Sinds 2007 schreef de nieuwkomer liefst elf landstitels bij op het palmares. Momenteel zit het aan zeven op een rij. Door die Bayern-achtige dominantie blijven enkel kruimels over voor de tegenstand uit Wenen of Sturm Graz, bijvoorbeeld. Daardoor dateert de laatste kampioenenschaal van Rapid nu al uit 2008 …

Best of the rest
Ook dit jaar bleek er geen maat te staan op RB Salzburg. Na de corona-onderbreking hervatte de Bundesliga met een Play-Off-formule die volledig op de Belgische variant gestoeld is. Daarin knokte Rapid zich naar de tweede stek, weliswaar op twaalf punten achterstand van de ongenaakbare kampioen. De 2-7-rammeling in het onderlinge duel spreekt boekdelen: Rapid en co staan een trapje of twee lager dan het geweld uit Salzburg. Met de eretitel van runner-up was Hütteldorfer, zoals één van de bijnamen van de club luidt, eigenlijk best tevreden. Het seizoen voordien bleek de top-zes zelfs te hoog gegrepen, waardoor Europees voetbal in rook opging.

Als extraatje bij die tweede stek kreeg Rapid Wien dus een voorrondeticket voor de Champions League. Daarin kwam het afgelopen woensdag voor het eerst in actie, meteen het eerste officiële duel van het gloednieuwe seizoen voor de Oostenrijkers. De nationale competitie start immers pas op 12 september. Druk op de ketel was er zeker, op bezoek bij Lokomotiva Zagreb. Veel overschot had Rapid niet, maar dankzij een doelpunt van aanvaller Ercan Kara mag nog steeds gedroomd worden van het voetbalwalhalla. De winnaar van het duel met Gent moet nadien nog één ronde overleven, die overigens wél uit een heen- en terugwedstrijd zal bestaan.

Voetballend geheeld met grote flexibiliteit
Waarop zal De Decker hameren in zijn tactische voorbeschouwing? Collega Dietmar Kühbauer is alvast geen trainer die een vast, rigide systeem hanteert. Integendeel, flexibiliteit is een belangrijk codewoord voor de Oostenrijker. Zijn manschappen zijn het dan ook gewend om geregeld te schakelen tussen een 3-5-2 en een 4-2-3-1. Hoe dan ook houdt Rapid ervan om op te bouwen van achteruit. Vooral via de flankverdedigers, die graag hoog opschuiven, hoopt Rapid schade aan te richten. Verticaliteit draagt Kühbauer hoog in het vaandel.

Natuurlijk heb je het nodige spelerspotentieel nodig om die aanpak te kunnen laten renderen. Bij een vluchtige blik op de selectie van Rapid valt op dat de groep nog een sterk Oostenrijks karakter heeft. Tegen Lokomotiva Zagreb stonden acht landgenoten in de basis, met nog eens vijf stuks op de bank. Tweede vaststelling: de club teert voornamelijk op prille twintigers, soms zelfs tieners. Vanuit de eigen opleiding komen kansen. Sinds corona is jeugdproduct Leo Greiml, op amper negentienjarige leeftijd, bijvoorbeeld een vaste waarde geworden achterin. Ook de 21-jarige Kelvin Arase, een jongen met Nigeriaanse roots, brak door in de voorbije Play-Offs. Daarin trof hij drie keer raak.

Voor het overige heeft Rapid weinig tot geen namen die eruit springen. In het team van Kühbauer staat vooral eendracht centraal. Toch zal Gent voor één uitblinker waakzaam moeten zijn: Taxiarchis Fountas. De Griek kroonde zich het afgelopen seizoen immers tot onbetwist clubtopschutter. Met negentien rozen nam de sluipschutter bijna een derde van alle competitiedoelpunten (64 in totaal) voor zijn rekening. De Buffalo’s moeten bovendien niet hopen dat Fountas nog wat roest in de benen heeft. Afgelopen weekend liet hij nog een hattrick optekenen in een 5-0-bekeroverwinning. Igor Plastun en Michael Ngadeu zijn bij deze gewaarschuwd …

Haalbare kaart
Naast Rapid Wien had Gent ook AZ Alkmaar of PAOK kunnen loten. Uiteindelijk kwamen zij dus niét uit de bus. Dat zal misschien wel een glimlach op de gezichten van Ivan De Witte en Michel Louwagie getoverd hebben, want op papier lijkt Rapid wat minder sterk. Als bijkomende troef mag onze vicekampioen dan nog thuis aan de bak. Er is met andere woorden geen reden tot klagen. Die Grün-Weissen zullen zeker een competitief elftal aan de aftrap brengen, maar zijn individueel niet de betere van Gent. Bovendien zijn de Buffalo’s al langer weer aan de bak. Hoe dan ook zal het huidige vormpeil omhoog moeten, maar zelfs zonder topvorm moet Rapid uitschakelen haalbaar blijken. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Hoe schat jij de kansen van Gent in tegen Rapid Wien?

(109 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws