Vanheusden tweede jongste kapitein ooit bij Standard: Dat moet je durven

Vanheusden tweede jongste kapitein ooit bij Standard: "Dat moet je durven"

30-08-2020 15:30 Laatste update: 15:33

Standard Luik kan vanaf dit weekend weer rekenen op Zinho Vanheusden. De verdediger was de eerste drie wedstrijden van het seizoen geschorst, maar keert nu terug en werd door coach Philippe Montanier zelfs tot kapitein gebombardeerd.

Vanheusden is de weede jongste aanvoerder ooit van de Rouches, na Steven Defour. "Eerst en vooral chapeau aan de coach. Om direct zo'n jonge gast aanvoerder te maken, je moet het durven", vertelde Papa Johan Vanheusden aan Het Laatste Nieuws. Het is een hele eer voor Zinho. Maar: zonder de steun van zijn ploegmaats was dit wellicht niet mogelijk geweest. Nu, het is een patroon dat steeds weerkeert bij hem. Zowel bij de jeugdploegen van Standard, in de primavera bij Inter Milaan en bij de nationale beloften draagt hij de aanvoerdersband. Bizar, hij zal iets over zich hebben. En dat als Vlaming in een Waalse club."

Vanheusden heeft duidelijk niet stilgezeten tijdens de lockdown. De 21-jarige verdediger oogt bijzonder scherp. "Hij doet er echt alles voor. Hij staat inderdaad een stuk scherper", vervolgde papa Vanheusden. "Niet vergeten dat hij vorig jaar lang geblesseerd was en vooraleer je dan helemaal weer op niveau bent... Door de coronacrisis heeft hij zijn fysieke achterstand kunnen wegwerken. Zijn conditie is aangescherpt, zijn spieren versterkt. En zijn vetpercentage zit onder negen procent. Geef hem nu even tijd om wedstrijdritme op te doen. Want door die irritante schorsing van drie speeldagen (na een zware overtreding tegen STVV, red.) - wat trouwens meer dan terecht was, daar gaan we niet over discussiëren - heeft hij wat tijd verloren. Maar hij kent slechts één ding in het leven. Voetbal, voetbal, voetbal. Daar ligt zijn focus. Bij Standard. Een transfer is niet aan de orde, daar hebben we nooit aan gedacht. Eerst hier presteren."