2014-2020: hoe het huwelijk tussen Messi en Barça op de klippen liep

2014-2020: hoe het huwelijk tussen Messi en Barça op de klippen liep

27-08-2020 18:00 Laatste update: 18:09
1

De laatste week van augustus 2020: het is er voor de FC Barcelona-fans eentje om snel te vergeten. Het bijna twintig jaar durende huwelijk met Lionel Messi staat op springen: de sterspeler is helemaal klaar met de club waar hij groot werd en uitgroeide tot een voetballegende. De ontwikkelingen in Catalonië hebben zich in razend tempo opgevolgd: een korte reis door de tijd.

23 januari 2014
Een wisseling van de wacht in Camp Nou: voorzitter Sandro Rosell maakt plaats voor Josep Maria Bartomeu. De preses is anno 2020 nog steeds in functie, maar heeft zich in de afgelopen jaren niet populair gemaakt bij de achterban. Ook zijn relatie met sterspeler Messi was van meet af aan zakelijk.

3 augustus 2017
Het drietal MSN is uit elkaar: Paris Saint-Germain is bereid om 222 miljoen euro te betalen en maakt van Neymar de duurste speler aller tijden. Messi en Luis Suárez moeten het voortaan zonder hun aanvalspartner doen: en daar was de Argentijn niet bepaald tevreden over. Barça smeet na de recordtransfer van Neymar met miljoenen, maar heeft het vertrek van de Braziliaan nooit adequaat op kunnen vangen.

21 augustus 2017
Ondertussen probeerde Barcelona het tot 2018 doorlopende contract van Messi te verlengen: de gesprekken hierover verliepen uiterst moeizaam. Joan Laporta, één van de voorgangers van Bartomeu, gooide ondertussen wat extra olie op het vuur. 'Als wij willen dat Messi gelukkig blijft bij Barcelona, dan moeten we zo snel mogelijk af van Bartomeu', liet hij weten via Twitter.

25 november 2017
Uiteindelijk wisten beide partijen elkaar toch nog te vinden: Messi schudde Bartomeu de hand en zette zijn handtekening onder een lucratief vierjarig contact. De vrede leek getekend, maar het werd wel duidelijk dat een afscheid van de – op dat moment al dertig geworden – Argentijn dichterbij kwam. In de nieuwe verbintenis van Messi werd een afkoopsom van 700 miljoen euro én een ontsnappingsclausule opgenomen.

4 februari 2020
Messi pakte sindsdien twee landstitels met FC Barcelona, maar strandde keer op keer voortijdig in de Champions League, tot ongenoegen van de sterspeler. Begin 2020 schoot hij voor het eerst publiekelijk uit zijn slof. Trainer Ernesto Valverde was geslachtofferd en vervangen door Quique Setién: sportief directeur Eric Abidal gaf in de media zijn visie op de trainerswissel en stelde vast dat een aantal spelers 'minder hard werkten'.

Deze teksten schoten in het verkeerde keelgat bij Messi, die zich – geheel tegen zijn gewoonte in – mengde in het publieke debat. De vedette reageerde via Instagram fel op de teksten van Abidal, tussen 2007 en 2013 zijn ploeggenoot in Camp Nou. 'Als je het dan toch over spelers moet hebben, noem dan in ieder geval namen.'

20 februari 2020
Messi baarde later die maand opzien met uitlatingen in de media: de linkspoot uit Rosario stond nooit garant voor pittige teksten, maar deed ditmaal de nodige wenkbrauwen fronsen. Volgens de sterspeler had Barça niet het niveau om mee te strijden om de Champions League-eindzege: profetische woorden, zo zou medio augustus blijken...

Daarnaast trok Messi de vergelijking met het begin van zijn carrière. "Op dit moment is het moeilijker om door te breken dan het in mijn tijd was. Het was toen anders, het team speelde zo vloeiend dat we er allemaal in mee gingen." Een teken aan de wand: het was al langer een publiek geheim dat Messi niet te spreken was over het beleid, met name de aan- en verkoop van spelers, van Bartomeu en consorten.

10 maart 2020
Als er bij FC Barcelona iets gebeurt, ligt het traditiegetrouw binnen de kortste keren op straat. En dus konden de lezers van El Confidencial meegenieten van de volgende clash tussen Messi en Abidal. De Fransman kwam vlak na zijn veelbesproken interview kijken bij de training en werd gespot door Messi. Tot verbijstering van de overige spelers ging de Argentijn verhaal halen bij zijn voormalig ploeggenoot. Volgens de berichtgeving moesten omstanders zelfs ingrijpen om een confrontatie te voorkomen.

30 maart 2020
Vlak daarna brak de coronacrisis uit. Ook het machtige FC Barcelona kwam plotseling in de problemen door het mislopen van wedstrijd- en tv-inkomsten: de Blaugranas moesten een beroep doen op hun spelers om financieel overeind te blijven. De onderhandelingen tussen de beleidsbepalers en de bepalende spelers – onder wie Messi – verliepen uiterst moeizaam, maar uiteindelijk werd er toch een overeenkomst bereikt. De spelers leken aanvankelijk niet mee te willen werken, maar leverden alsnog zeventig (!) procent van hun salarissen in.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Leo Messi (@leomessi) op

5 juni 2020
FC Barcelona bereidde zich voor op de herstart van de Primera División en Messi ging zijn laatste contractjaar in. De Catalanen wilden vanzelfsprekend graag door met hun boegbeeld en planden een eerste gespreksronde. Het was echter duidelijk dat er nog heel wat moest gebeuren om de vedette te overtuigen.

27 juni 2020
Tijdens de daaropvolgende weken werd het er niet bepaald beter op. Barcelona had na een 2-2 bij laagvlieger Celta de Vigo zijn laatste titelkansen verspeeld, maar na afloop ging het vooral over Messi en Eder Sarabia. De assistent van trainer Setién sprak Messi aan tijdens een drinkpauze, maar werd compleet genegeerd door de aanvoerder. De Spaanse media pakten groot uit met deze beelden: volgens hen was het een teken dat het totaal niet boterde tussen Messi en de technische staf. Na de smadelijke remise in Galicië was het tijd voor het volgende crisisberaad: de Barça-top meldde zich thuis bij Setién.

3 juli 2020
Begin juli pakte Cadena SER uit met groot nieuws. Barça dreigde voor het eerst in twaalf jaar geen enkele prijs te pakken en Messi liep al langere tijd met de pest in zijn lijf rond. De moeizame gesprekken over salarisreductie, het spelersbeleid, de invulling van de technische staf, het stroperige voetbal dat in weinig deed denken aan het klassieke tiki-taka... Het was allemaal niet naar de zin van Messi. De superster zou zelfs overwegen om in 2021 transfervrij te vertrekken.

16 juli 2020
Barça had tijdens de voorlaatste Primera División-speelronde nog een theoretische kans op de titel, maar blameerde zich thuis tegen Osasuna: de Basken boekten in de blessuretijd een 1-2 zege in Camp Nou, hoewel ze op dat moment met één man minder speelden. Messi liet zich na afloop gaan tegenover de media.

"Al het hele seizoen zijn we een erg zwak team, worden we afgetroefd op intensiteit, op motivatie", "Real Madrid heeft zijn ding gedaan. Ze hebben na de coronabreak zelfs geen wedstrijd verloren. Maar wij hebben het ze erg makkelijk gemaakt" en "Op deze manier komen we nergens. De fans zijn boos en dat is normaal, dat zijn wij ook": ongewoon stevige teksten voor de normaal zo bedeesde Argentijn.

20 juli 2020
Na het teleurstellende Primera División-seizoen had Barça nog één kans op een hoofdprijs: de Champions League-climax. Medio juli was het nog maar zeer de vraag of de fel bekritiseerde Setién het seizoen af zou maken. De trainer ging in gesprek met zijn aanvoerder. De kou tussen de twee bleef in de lucht, maar er werd een 'wapenstilstand' bereikt: Setién mocht met FC Barcelona een gooi doen naar Champions League-succes.

14 augustus 2020
En toen volgde één van de zwartste bladzijdes in de Barça-geschiedenis. De Catalanen haalden weliswaar de Final 8 in Lissabon, maar werden daar totaal overklast en vernederd door Bayern München. Tijdens en na de historische 8-2 stond Messi in het middelpunt. De beelden van de verbijsterde en ontredderde vedette gingen de wereld over.

16 augustus 2020
Twee dagen later gingen de alarmbellen af in Catalonië. Het pak slaag tegen Bayern München was naar verluidt de druppel die de emmer deed overlopen. Messi was er helemaal klaar mee en wilde zijn jeugdliefde Barça – ondanks een doorlopend contract – per direct verlaten, klonk het.

19 augustus 2020
De positie van Setién was in de tussentijd alsnog onhoudbaar geworden: Oranje-bondscoach Ronald Koeman nam het roer over in Camp Nou. De geboren Zaandammer was op de hoogte van de problemen met Messi. "Hij is nog steeds de beste speler van de wereld. Die wil je altijd in je ploeg hebben. Het is een eer om met hem te mogen werken, hij wint wedstrijden voor je. Ik ga na vandaag zeker met hem praten. Ik ben blij als hij wil blijven", liet Koeman weten tijdens zijn eerste perspraatje.

22 augustus 2020
Dit gesprek leverde echter niets op, integendeel zelfs: Koeman kon Messi niet overtuigen, viel in de Spaanse pers te lezen. Dat de inhoud van het onderhoud uitlekte in de media, maakte de sfeer er niet beter op. Voorzitter Bartomeu – toch al niet de beste vriend van Messi – zou het nieuws doorgespeeld hebben om Messi in een kwaad daglicht te stellen.

25 augustus 2020
De dag van de nu al beruchte burofax van het kamp-Messi. De vedette liet weten dat hij per direct wilde vertrekken en wees naar de ontsnappingsclausule in zijn drie jaar eerder ondertekende contract: Messi had tot 10 juni 2020 de tijd om deze optie te lichten en transfervrij te vertrekken. De club stelde dat deze clausule al verlopen was, maar volgens het kamp-Messi is die deadline opgeschoven omdat het seizoen 2019/2020 later is geëindigd dan vooraf verwacht.

26 augustus 2020
Het nieuws sloeg vanzelfsprekend in als een bom. Verbijsterde fans meldden zich bij Camp Nou en schreeuwden om het vertrek van preses Bartomeu. Manchester City pakte meteen door: de onttroonde Premier League-kampioen is gebonden aan Financial Fair Play-regels, maar zou al wel een tweejarig contract aangeboden hebben. Ondertussen wordt Messi maandag weer 'gewoon' op de training verwacht. Wordt vervolgd...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)