PSG op rand van natte droom, maar Bayern is favoriet: 20 weetjes over de CL-finale

PSG op rand van natte droom, maar Bayern is favoriet: 20 weetjes over de CL-finale

23-08-2020 13:00
1

Amper twee dagen na de Europa-League-triomf van Sevilla FC strijden Bayern München en Paris Saint-Germain om de absolute hoofdprijs. Of die nu in mei, juni of augustus valt, de finale van de Champions League is altijd een hoogtepunt voor de voetbalfan. VoetbalPrimeur.be warmt alvast op met twintig weetjes, cijfers en statistieken over de eindstrijd van 2020.

De finale

·       De finale anno 2020 vindt plaats in het Estadio da Luz in Lissabon, de thuishaven van Benfica SL. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronamaatregelen. Oorspronkelijk mocht Istanbul het grote spektakel ontvangen. Net als bij de Europa League besloot de UEFA om die eer een jaartje door te schuiven. In 2021 strijkt de Champions League dus neer in het Atatürk Olympic Stadium.

·       Het Estadio da Luz als decor, dat doet vermoedelijk een belletje rinkelen. Nog niet zo lang geleden was dat immers al eens het geval, meer bepaald in 2014. Toen vond in Lissabon een ware stadsderby plaats … zij het een Madrileense. Real Madrid haalde het uiteindelijk na verlengingen van aartsrivaal Atlético (4-1).

·       Door de pandemie zullen er zondagavond geen fans aanwezig zijn, helaas. Dat is vanzelfsprekend een uniek gegeven. Het diepterecord tot dusver was de finale van 1961. Destijds klopte Benfica FC Barcelona (3-2) in Zwitserland, voor het oog van ‘slechts’ 26.732 kijklustigen.

·       Daniele Orsato zal het duel tussen Bayern en PSG in goede banen moeten leiden. Dat is voor de Italiaan een primeur, want nog nooit floot hij een Europese finale. Ook opvallend: sinds de heropstart van de Champions League kwam hij niet meer in actie. Het laatste Europese duel van Orsato was de heenwedstrijd van de achtste finales tussen Real en Manchester City (1-2).

·       Niet alleen door de recente prestaties, maar ook op basis van de geschiedenis is Bayern favoriet. De Duitse Rekordmeister kan haar zesde Beker met de Grote Oren in de wacht slepen. Voor PSG zou een triomf de ontmaagding betekenen.

·       Ook de eeuwige ranglijst onderstreept de stelling dat Bayern het meeste kans maakt. Doorheen de geschiedenis van de Champions League/Europa Cup I presteerde slechts één club beter, niet toevallig recordhouder Real Madrid. In al die jaren verzamelden de Duitsers 482 ‘punten’. Real heeft er 600, nummer drie FC Barcelona 449. Van PSG is in de top-25 geen spoor.

·       Beide clubs zijn de laatste jaren natuurlijk usual suspects in Europa’s meest prestigieuze toernooi. Voor PSG is het nu al de achtste deelname op rij. De laatste keer dat Bayern er niet bij was, dateert zelfs al van het seizoen 2007-2008.

·       Een finale voorspellen is altijd lastig, maar het lijkt erop dat Bayern het leeuwendeel van het balbezit zal opeisen. In hun voorbije wedstrijden op het miljardenbal beschikten onze oosterburen gemiddeld 61 procent van de tijd over het leer. Enkel Liverpool FC (62%) was nog dominanter. Dat PSG voornamelijk op de omschakeling mikt, mag duidelijk zijn. De manschappen van Thomas Tuchel klokken af op 54 procent en zijn daarmee slechts achtste van alle 32 deelnemers.

Bayern

·       Bayern triomfeerde dus al vijf keer op het kampioenenbal, maar kende ook ontgoochelende finales. Even vaak liep het immers op het laatste nippertje verkeerd. Slechts één club doet ‘beter’ dan die vijf verloren finales: Juventus. De Oude Dame liep liefst zeven maal een trauma op.

·       Dat Bayern een specialist is op het allerhoogste niveau, hoeft geen betoog meer. Geen wonder, als je al twintig keer wist door te stoten tot de halve finales. Opnieuw doet enkel Real beter (29x).

·       Voor Duitsland kan het de achtste eindoverwinning worden in de Champions League of voorganger Europa Cup I. Naast het klavertje vijf van Bayern behaalden ook Hamburg SV en Borussia Dortmund ooit eeuwige roem.

·       Bayern behoort tot een kransje van zeven topploegen die er ooit in slaagden om de treble te veroveren. De Zuid-Duitsers realiseerden dat kunststukje in 2013, onder Jupp Heynckes. De anderen: Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999), FC Barcelona (2009), Internazionale (2010) en nog eens Barcelona (2015).

·       Zondagavond branden de Beierse fans ongetwijfeld weer een kaarsje voor Robert Lewandowski. Dat de Poolse doelpuntenmachine de topschutter is in de huidige CL-campagne, zal niemand verbazen. Na zijn vijftien treffers gaapt de grote leegte. Straf: ook in het assistenklassement gaat Lewa aan kop. Die leiderspositie moet hij wel delen met … Angel Di Maria.

·       Dat Bayern doorheen het toernooi is gewalst, staat buiten kijf. De aanvallende cijfers spreken boekdelen. In totaal ondernamen de troepen van Hansi Flick niet minder dan 230 doelpogingen. Nummer twee RB Leipzig zat aan 155 … Bovendien zit er heel wat kwaliteit in die schoten, want 99 ervan vielen binnen het kader. Bayern maakte dan ook een recordaantal goals: 42. Tegenstander PSG zit aan 25.

PSG

·       De voorbije jaren probeerde PSG steevast de oppergaai te veroveren, maar dat mislukte keer op keer. Telkens werd de achtste of kwartfinale het eindstation voor de ambitieuze Parijzenaars.

·       In de minder prestigieuze Europese trofeeën verliep het al iets beter voor de club. Zo bereikte het midden jaren ’90 twee keer op rij de finale van de Europa Cup II. In 1995 mocht PSG die prijs ook meenemen naar het Parc des Princes.

·       De Fransen wonnen amper één keer de Champions League/Europa Cup I. Olympique Marseille flikte het in de allereerste editie van het nieuwe format in 1993, onder de deskundige vleugels van Raymond Goethals.

·       De laatste jaren is PSG een gevreesde tegenstander geworden op het Europese podium. Vraag dat maar aan Celtic, Bayern zelf en … RSC Anderlecht. In de groepsfase van de editie 2017-2018 kregen zij allen samen liefst 25 goals om de oren. Nooit eerder was een team zo productief tijdens de poules.

·       Geen enkel ander land heeft zo’n slechte balans in finales van de belangrijkste Europese trofee. Liefst vijf andere Franse elftallen haalden de eindstrijd, maar moesten daarin de duimen leggen. Stade de Reims overkwam dat zelfs twee keer.

·       PSG kan de finale gebruiken om alvast één record te doen sneuvelen, dat van de langst durende goal scoring streak. Sinds een 1-1-gelijkspel tegen Arsenal FC in de groepsfase van 2016-2017 hebben Les Parisiens immers al altijd minstens één keer gescoord in de Champions League. De huidige reeks staat zo op 34 duels. Dat deed Real Madrid hen ooit voor. Beter deed niemand.