Daar is de Ligue 1 weer: megatransfer David hoopt de hegemonie van PSG te breken

Daar is de Ligue 1 weer: megatransfer David hoopt de hegemonie van PSG te breken

23-08-2020 10:00 Laatste update: 16:16
3

Dat 2020 een jaar om nooit te vergeten is, hoeft geen betoog meer. Ook in voetballand heeft de corona-uitbraak diepe sporen nagelaten. Door de maandenlange impasse kregen we een zomer vol voetbal. De meeste nationale competities zijn nog maar een drietal weken geleden afgerond, of kijk, daar begint de nieuwe jaargang al. De Jupiler Pro League draait inmiddels op volle toeren, maar van de groten krijgt de Ligue 1 de eer om als eerste weer op te starten. VoetbalPrimeur.be blikt vooruit.

De Franse voetbalfan heeft een hele poos moeten snakken naar actie op de eigen velden, want vrij snel na de uitbraak besliste de federatie dat de competitie met onmiddellijke ingang afgesloten werd. Dat vonnis leverde verontwaardigde reacties op, onder meer bij de verplichte zakkers en Olympique Lyon, dat naast de Europese tickets greep. Paris Saint-Germain wreef zich dan weer in de handen. De hoofdstedelingen kregen hun negende landstitel in de schoot geworpen, al twijfelde niemand er ook maar een seconde aan dat de champagne zonder corona niet ontkurkt had mogen worden.

Verwachtingen: één tegen allen (alweer)
In het nieuwe seizoen blijft het uitgangspunt hetzelfde: PSG domineert het Franse voetbal. De steenrijke grootmacht veroverde haar zevende titel in een tijdspanne van acht jaar; enkel AS Monaco wist de hegemonie (even) te doorbreken. Door het aanwezige budget, de vele wereldsterren en de aangemeten onoverwinnelijkheid duiken Les Parisiens ook 2020-2021 in als torenhoog favoriet. Hun langverwachte plek in de finale van de Champions League, die deze zondag plaatsvindt, zet die status enkel nog wat meer in de verf. Mocht een andere club het kampioenschap in de wacht slepen, zou dat simpelweg een verrassing van formaat zijn.

Naar welke (verre) outsiders wordt dan uitgekeken? Wie PSG vorig seizoen het dichtst benaderde, was eeuwige rivaal Olympique Marseille. De Zuid-Fransen presteerden sterk, mede dankzij de opkomst van enkele jeugdige talentjes. Bovendien hebben ze een overtuigende voorbereiding achter de rug. Voorin lijkt echter de klasse te ontbreken om PSG écht uit te dagen. Die klasse had Lille OSC wel, in de persoon van Victor Osimhen. De Nigeriaanse sensatie schoot als een komeet naar de top, maar verdedigt vanaf nu de kleuren van Napoli. Of goudhaantje Jonathan David hem meteen zal kunnen doen vergeten, is een open vraag. Tot slot mag Olympique Lyon niet uitgevlakt worden. De ploeg van Jason Denayer bewees in de Champions League dat het op een goede dag iedereen de baas kan. Krijgen de vele beloften ook een constante lijn in hun prestaties?

Of er een titelstrijd zal komen, is maar zeer de vraag. Ook qua spektakelwaarde kan de Ligue 1 niet de beste adelbrieven voorleggen, want gemiddeld vallen er merkelijk minder doelpunten dan in pakweg de Bundesliga of de Premier League. Dat in de eerste drie duels van de kersverse editie slechts drie treffers vielen, lijkt die aanname te bevestigen … En toch is de Franse competitie de moeite waard om te volgen, zeker voor ons Belgen. Enkele traditieclubs uit het noorden krijgen al jaren steun van supporters uit ons land. Nu RC Lens zich opnieuw bij de grote jongens wist te scharen, is dat een bijkomende reden om de Ligue 1 wat nader te volgen.

Bovendien is de inbreng van Belgisch talent niet gering. Tien landgenoten verdienen hun kost bij onze zuiderburen. Denayer is de enige die écht bovenin zal meedraaien, maar het loont de moeite om ook eens bij kleinere clubs een kijkje te nemen. Door de link met Mogi Bayat is FC Nantes bijvoorbeeld een half bastion van de Jupiler Pro League. Anthony Limbombe wil zich er terug aan de oppervlakte voetballen, in steun van Renaud Emond. Bij RC Strasbourg staat met Matz Sels een vaste klant in de selectie van de Rode Duivels onder de lat. En Stade de Reims telt vanaf heden zelfs drie Belgen! Thomas Foket heeft het gezelschap gekregen van verdedigers Wout Faes en Thibault De Smet. Krijgen we een quasi volledig Belgische achterhoede in de champagnestad?

Acht nieuwkomers om naar uit te kijken

Leonardo Balerdi (Olympique Marseille)
Als nummer twee uit de voorbije jaargang zijn de verwachtingen hooggespannen in Marseille. De titel wordt een aartsmoeilijke klus, maar een beetje dichter bij PSG sluipen zou al een mooie prestatie zijn. De huurbeurt van Balerdi moet daarbij helpen. Het Argentijnse toptalent stak zijn neus al aan het venster bij Borussia Dortmund, maar mag nu ervaring opdoen in de Franse havenstad. Toont hij er zijn grote potentieel?

Robson Bambu (OGC Nice)
In de schaduw van de grote tenoren hebben heel wat ambitieuze middenmoters enkele dure transfers afgerond. Opvallend, in tijden van corona. Nice is één van die clubs. Met Bambu pikte het een ranke verdediger op bij Athletico Paranaense. Acht miljoen euro legde Nice voor hem op tafel. De Braziliaan moet niet alleen presteren in de Ligue 1, maar mag zich ook opmaken voor de Europa League.

Jonathan David (Lille OSC)
Vanuit ons standpunt natuurlijk dé transfer van de zomer. Bij KAA Gent veranderde zowat alles wat David aanraakte in goud. Door de vele miljoenen die Lille ontving voor Osimhen konden de Buffalo’s uiteindelijk het onderste uit de kan halen. Nu ligt er een enorme druk op de schouders van David. De Canadees zal zich ongetwijfeld even moeten inwerken, maar heeft de klasse om Lille naar een hoger niveau te stuwen.

Axel Disasi (AS Monaco)
De tijd dat de Monegasken met zakken vol geld PSG naar de kroon wilden steken, is nu al even voorbij. Toch trok de club uit het Prinsdom de buidel nog eens open voor deze Disasi. Voor dertien miljoen euro maakt die de oversteek vanuit Reims. Daar werkte de 22-jarige Fransman zich de voorbije jaren op tot één van de meest betrouwbare verdedigers uit de Ligue 1. Hij moet Monaco weer naar hogere oorden loodsen.

Wout Faes (Stade Reims)
Nog zo’n nieuwkomer vanuit de Jupiler Pro League. Eigenlijk stond Faes al een half jaartje op de loonlijst bij Reims, maar KV Oostende mocht nog even over hem beschikken. Nu moet de kustploeg het definitief zonder haar aanjager in de achterhoede doen. Voor Faes zelf wordt het een eerste kennismaking met een buitenlandse topcompetitie.

Seko Fofana (RC Lens)
In de voorbije Serie A diende Fofana kampioen Juventus nog een late nederlaag toe na een indrukwekkende rush. Die heeft Lens blijkbaar overtuigd, waarop de krachtige middenvelder besloot om de deur bij Udinese achter zich dicht te trekken. Het prijskaartje van tien miljoen euro maakt duidelijk dat Sang et Or veel verwacht van haar zomeraanwinst.

Henry Onyekuru (AS Monaco)
Na zijn succesvolle jaren op de Belgische velden is Onyekuru stilaan op een leeftijd gekomen om ook in de betere competities van Europa uit te blinken. De voorbije jaren lukte dat bij Galatasaray, dat hij twee jaar terug naar de titel gidste. Een eerste kans bij Monaco draaide uit op een sisser, maar nu zou de Nigeriaan het nog eens mogen proberen. Over zijn talent bestaat hoe dan ook weinig discussie.

Martin Terrier (Stade Rennes)
In het seizoen 2018-2019 zette Terrier de netten nog negen keer bol voor Olympique Lyon. Een nieuwe Franse ster leek geboren, maar de voorbije twaalf maanden viel de middenvelder ver terug. Daar maakte Rennes gebruik van om hem in huis te halen. Die club wil ook de komende jaren blijven meespelen om de Europese plaatsen. Terrier moet een belangrijke schakel in die ambitie vormen.