VP Analyse: Lukaku kan heldenrol niet verzilveren in EL-finale met Inter

21-08-2020 23:35 Laatste update: 22-08-2020 16:00
22

Sevilla en Internazionale namen het tegen elkaar op in de finale van de Europa League. Het voorspelde een aangenaam kijkstuk te worden en de wedstrijd stelde absoluut niet teleur. Romelu Lukaku gaf het startsein voor een eerste helft vol doelpunten. Maar liefst vier keer werd er gescoord in de eerste helft. We nemen de prestatie van onze Belg onder de loep in de VP-Analyse.

Fenomenale statistieken
Romelu Lukaku had welgeteld 3 minuten nodig om het verschil te maken. In zijn gekende stijl ging hij er als een speer vandoor, Diego Carlos weet ondertussen ook dat je hem enkel foutief kan afstoppen als hij op snelheid is. Lukaku dwong zelf de penalty af en zette die feilloos om. 34 doelpunten in zijn debuutjaar bij Inter, hiermee evenaart Lukaku het record van de Braziliaanse Ronaldo in het seizoen ‘97-‘98. Ook in de Europa League heeft Lukaku enkele records op zijn palmares staan, zo scoorde hij nu al 11 wedstrijden na elkaar in de Europa League.

Lukaku schlemiel van de avond
In de tweede helft was er geen heldenrol weggelegd voor Lukaku. Hij kon zijn stempel niet drukken en kwam nauwelijks in het spelbeeld voor. Toen hij toch eens uitbrak en alleen op Yassine Bono afstormde had de spits de 2-3 maar binnen te leggen. Bono pareerde de poging van Lukaku met een voetveeg en voorkwam zo een tweede van de avond voor de Belgische sluipschutter.  Enkele minuten later viel de beslissing dan toch, mede door Lukaku. Met een voetreflex verschalkte hij zijn eigen doelman en verwerkte zo de omhaal van Diego Carlos in eigen doel. Een heel ongelukkige actie van Lukaku, die zijn heldenrol niet kon verzilveren.

Sevilla wint voor de 6e keer de Europa League dankzij Luuk De Jong
Sevilla won in ’06, ’07, ’14, ’15, ’16 en 2020 de finale van de Europe League. Van de 6 keer dat Sevilla in de finale stond verloren ze geen een keer. Ze beschikken dus over een perfect rapport van 100%. Dit keer was de Nederlandse spits Luuk De Jong van levensbelang. In de halve finale, tegen Manchester United, startte hij nog op de bank, maar hij viel wel in en zorgde voor de beslissende treffer. Dit keer zette Julen Lopetegui de Nederlandse spits in zijn basiselftal, De Jong bedankte zijn coach door twee doelpunten te maken. Hij werd zo de held van de avond voor Sevilla, dat na een lang seizoen kan afsluiten met een Europese prijs.