Jeugd boven alles sinds Coucke: Waar staan de millennials van Anderlecht nu?

Jeugd boven alles sinds Coucke: Waar staan de millennials van Anderlecht nu?

18-08-2020 13:00 Laatste update: 23:10
9

Nu Vincent Kompany de sportieve touwtjes volledig in handen krijgt bij RSC Anderlecht, zal de aandacht voor de eigen Neerpede-producten nog verder toenemen. Het is een publiek geheim dat de Brusselaars voortaan in de eerste plaats inzetten op de doorstroming van jeugdig talent. Ex-voorzitter Marc Coucke, anno 2020 naar de schaduw verdreven, zaaide de kiem door twee jaar geleden een elftal youngsters een profcontract te laten tekenen. Waar staan zij nu? VoetbalPrimeur.be schetst een overzicht.

De rol van Coucke op Anderlecht lijkt dus helemaal uitgespeeld, althans op beleidsvlak. Toch had het mediafiguur een hand in de huidige filosofie van de club. Op 4 mei 2018 kondigde hij trots als een pauw aan dat een groot deel van de uiterst talentvolle U17-lichting haar toekomst aan paars-wit had gebonden. In Youth We Trust, weet je wel. Het ging stuk voor stuk om beloften die in het lopende millennium geboren zijn. Ruim twee jaar later zitten zij alle elf nog steeds bij Anderlecht, al staat de ene al verder dan de andere.

Anouar Aït El Hadj (18)
Bij de intrede van Kompany kreeg onze landgenoot met Marokkaanse roots meteen een vertrouwensboost. Hij mocht vast meedraaien met de A-kern en op speeldag één zelfs opdraven tegen KV Oostende (1-2). Nadien volgde nog een invalbeurt, in het duel met Waasland-Beveren (0-0). El Hadj verdween uit beeld, maar dook afgelopen zondag plots weer op. Tegen Sint-Truiden vierde hij zijn allereerste basisstek. Opvallen deed de middenvelder niet echt, maar met zijn fijne techniek en vista moet hij een interessante wisseloptie worden voor de nabije toekomst.

Antoine Colassin (19)
Toen Anderlecht na Nieuwjaar op winterstage vertrok, zat trainer Frank Vercauteren met de handen in het haar. Door de blessures van Landry Dimata en Kemar Roofe was er geen spits meer beschikbaar. Vercauteren maalde daar niet om en trok volop de kaart van youngster Colassin. Dat pakte wonderwel uit: bij zijn debuut tegen uitgerekend Club Brugge scoorde hij meteen, nadien voegde hij daar cruciale treffers aan toe tegen Royal Excel Moeskroen (1-0) en KAA Gent (1-1). Een nieuwe chouchou leek geboren, tot een pijnlijke enkel roet in het eten strooide. Inmiddels is Colassin weer wedstrijdfit, al geniet Dimata momenteel de voorkeur als negen.

Jeremy Doku (18)
Ongetwijfeld de meest waardevolle opleidingsbriljant waar Anderlecht op dit moment mee kan uitpakken. Zijn debuut dateert intussen al van november 2018 (toen nog onder Hein Vanhaezebrouck), maar vooral het voorbije seizoen zette Doku reuzestappen vooruit. De vleugelflitser liet zijn tegenstander al van bij zijn ontmaagding met gemak ter plekke, maar koppelt dat nu steeds vaker aan efficiëntie. Na zijn drie doelpunten en vier assists in het afgelopen seizoen trok de tiener die lijn door: op bezoek bij KV Mechelen (2-2) verzorgde hij de eerste paars-witte treffer van de nieuwe jaargang. Het plan is dat daar nog een hoop bij komen.

Chris Kalulika (18)
Na de indrukwekkende opmars van Romelu Lukaku snakt het Anderlecht-publiek nu al even naar nieuw spitsengeweld uit eigen rangen. Colassin laat veelbelovende dingen zien, maar misschien komt de verlossing wel van deze Kalulika. In de jeugdcategorieën doet de zoon van ex-prof Dieudonné (onder meer Sint-Truiden) alvast van zich spreken. Zo zette hij bij de nationale U17 vijf keer de netten bol in zijn laatste zes interlands. Een geboren sluipschutter, zou je denken, maar eigenlijk teert Kalulika vooral op zijn kracht en snelheid. Die troeven leidden tot op heden nog niet tot speelminuten voor het A-elftal.

Lucas Lissens (19)
De centrale verdediger kent Neerpede als zijn broekzak, aangezien hij er al neerstreek bij de U9. Sindsdien werkte Lissens zich op tot een veelbelovende belofte in de achterhoede. Ook bij de Belgische U19 is hij een vaste waarde. Begin februari mocht de kopbalsterke mandekker voor het eerst proeven van de wedstrijdomstandigheden op het hoogste niveau, al bleef hij op visite bij KAA Gent (1-1) wel negentig minuten aan de bank gekluisterd. In het restant van de zomermercato zou Anderlecht op zoek zijn naar een club die Lissens voor een jaartje wil lenen.

Loïc Masscho (18)
The machine, zo luidt de bijnaam van deze Gentenaar. Dat geeft al een aardig idee over zijn kwaliteiten. Niet lukraak gekozen, want na een zware knieblessure was Masscho veroordeeld tot vaak lange sessies in het krachthonk. Die wierpen hun vruchten af. Inmiddels is de vleugelverdediger weer op niveau, al rijst de vraag of hem dat ooit aan een debuut bij Anderlecht zal kunnen helpen. De voorbije twee jaar is Masscho ook uit beeld verdwenen in de nationale selecties. Misschien kan het geen kwaad om elders zijn geluk te beproeven.

Killian Sardella (18)
Vooral op de vleugelbacks teerde Anderlecht het voorbije jaar op eigen kweek. Naast jongens als Sieben Dewaele en Hotman El Kababri mocht ook Sardella zich bewijzen. Technisch heeft die nauwelijks tekortkomingen, al moet hij nog stappen zetten in het positionele verdedigen. In Mechelen ging de eenmalige belofteninternational kopje onder bij de tegentreffers, waardoor hij het weekend erop naar de bank verdween. Hoe dan ook is de concurrentie vergroot, met de komst van Michael Murillo en Bogdan Mykhaylychenko.

Mathis Suray (19)
Qua naam heeft de aanvaller alvast een streepje voor, want vader Olivier verdedigde met succes de kleuren van Anderlecht. De jonge versie komt het best tot zijn recht als halve negen, al mocht hij zich ook al uitleven op de flanken. Als diepe spits zal hij nog wat boterhammetjes moeten eten. Tot een debuut voor de hoofdmacht kwam het nog niet en deze zomer liep Suray zelfs uit zijn contract. Naar verluidt zijn de onderhandelingen over een verlenging aan de gang, waarna paars-wit hem ervaring wil laten opdoen bij een andere club.

Halim Timassi (18)
Door zijn rijzige, wat slungelachtige lichaamsbouw is de vergelijking met Marouane Fellaini nooit veraf. De jonge Timassi zal echter nog flinke stappen moeten zetten om ook maar in de buurt van dat niveau te komen. Toch gelooft Anderlecht in hem, omdat hij in zijn latere puberjaren duidelijk progressie boekte. Die vooruitgang bracht de middenvelder ook voor het eerst bij de nationale selecties. Voorlopig is een doorbraak bij zijn jeugdliefde echter veraf. Ook voor Timassi lijkt het ideale pad te lopen via een kleinere ploeg.

Yari Verschaeren (19)
Wat is er aan de hand met de laureaat van de Jonge Profvoetballer van het Jaar in 2019? In zijn debuutseizoen verbaasde Verschaeren met kwieke dribbels en haarfijne passes. Het leverde hem zelfs een cap én doelpunt voor de Rode Duivels op. Traditioneel is het jaar van de bevestiging een pak lastiger. Net wanneer de kleine technicus weer naar zijn beste vormpeil toegroeide, sloeg hij zijn enkel om. Daar is Verschaeren inmiddels volledig van hersteld. Toch blijkt het moeilijk om zich in de ploeg te knokken. Na twee speeldagen staat de teller op … twee speelminuten. Volgt er een positieve kentering nu Vercauteren weg is?

Antonio Zacarias (18)
Ook voor deze youngster had Coucke een profcontract in de aanbieding. Die waardering heeft Zacarias blijkbaar geen deugd gedaan. Jean Kindermans, hoofd van de jeugdopleiding, wees hem in een interview op zijn plichten. ‘Te zeer op zijn lauweren gaan rusten’, luidde de diagnose. Nochtans stond de verdediger op jongere leeftijd te boek als een absoluut toptalent. Nu lijkt zijn toekomst in Brussel troebel. Overigens mocht Zacarias in zijn eerste jaar bij Anderlecht geen wedstrijden afwerken, omdat hij voordien eigenlijk al een verbintenis ondertekend had bij … Club Brugge.