Portugese journalist: ‘De publieke druk is gigantisch, Vertonghen moet presteren'

Portugese journalist: ‘De publieke druk is gigantisch, Vertonghen moet presteren'

16-08-2020 11:00 Laatste update: 17-08-2020 18:15
9

Jan Vertonghen ruilt de Engelse hoofdstad in voor die van Portugal. De overgang van onze landgenoot naar het roemrijke Benfica werd in eigen land al druk besproken, maar hoe kijken ze in Portugal naar de komst van Vertonghen? VoetbalPrimeur.be legde zijn oor te luisteren en zocht het uit.

Geen Serie A voor Vertonghen, maar wel de Primeira Liga. Een competitie die net onder de Grote Vijf staat qua reputatie, maar qua beleving zeker niet moet onderdoen. Vertonghen mag dan wel als grote naam zijn binnengehaald, hij zal ook moeten presteren. "De supporters zijn blij met zijn komst, maar de media en supporters in Portugal zijn erg intens. Als hij niet wint, dan kunnen de meningen snel veranderen", vertelt John Neves, voetbaljournalist voor PortugueseSoccer.com, in een exclusief interview.

De druk is dan ook groot bij Benfica. Vorig jaar gingen zowel titel als beker naar de grote rivaal uit Porto, iets wat in de Portugese hoofdstad niet voor herhaling vatbaar is. "Het leven in Portugal draait rond voetbal, het is enorm belangrijk. Er wordt verwacht dat Vertonghen de verdediging gaat leiden en voor defensieve stabiliteit zorgt. Dat was vorig seizoen een groot probleem", vervolgt Neves. 

De doelstelling is dan ook duidelijk voor onze landgenoot, Benfica moet en zal kampioen worden. "De eerste prioriteit is altijd het kampioenschap. Daarnaast moet er echter ook in Europa worden gepresteerd. De laatste vijf jaar waren de prestaties wat minder, daar willen ze nu verandering in brengen. Benfica speelt nu in de derde kwalificatie ronde voor de Champions League, als ze er daar al uit vliegen hebben ze een groot probleem, zeker na alle investeringen."

Vertonghen komt dus binnen bij een ambitieuze club, rustig uitbollen zit er dan ook niet in voor de Rode Duivel. "Hij zal wel op wat krediet kunnen rekenen door zijn ervaring, maar als Benfica het niet goed doet zal Vertonghen het ook lastig krijgen. Hij heeft voor grote clubs gespeeld, maar hij zou nog versteld kunnen staan hoe groot de publieke druk is op deze club", aldus Neves.

Onze plaatselijke bron gelooft echter dat Vertonghen zal slagen in Portugal. "Normaal is de Portugese competitie eentje waar veelal jongere spelers hun kansen krijgen. Vertonghen heeft echter heel veel ervaring en zal meteen kunnen presteren. Ik denk niet dat hij de beste speler in het kampioenschap zal zijn, maar hij zou bijvoorbeeld wel in het team van het jaar kunnen staan."

De tijd zal het moeten uitwijzen, één ding is echter zeker. Als Vertonghen in alle rust van zijn laatste voetbaljaren wil genieten, steekt hij toch maar best die Portugese titel op zak. En als het even kan ook de Portugese beker én een knap parcours in Europa. Maar laat dat nu net één van de redenen zijn waarom de Rode Duivel Benfica verkoos: Prijzen pakken. Het bestuur, media en fans verwachten alvast niets minder dan dat.