Lommel zet vraagtekens bij beloften Club Brugge: 1B niet zien als opvulling

Lommel zet vraagtekens bij beloften Club Brugge: "1B niet zien als opvulling"

Gepubliceerd: vrijdag 14 augustus 2020 om 10:49vr 14-08-2020 om 10:49

De beslissing om de beloften van Club Brugge als achtste ploeg toe te voegen aan Eerste Klasse B, deed al heel wat stof opwaaien. De andere Belgische topclubs vinden die voorkeursbehandeling oneerlijk. Ook in 1B zelf klinkt gemor. Lommel SK plaatst vraagtekens bij de meerwaarde van de Club-beloften voor de reeks.

"Een goeie zaak voor het Belgische voetbal, maar voor de kwaliteit van 1B weet ik dat nog niet", deelt Lommels CEO Harm Van Veldhoven zijn mening bij Sporza. "Veel belofteteams vind ik gewoon niet goed. Die jongens beschikken ongetwijfeld over talent, maar in 1B gaat het er erg fysiek aan toe. Daar speel je voor promotie of tegen degradatie. Opletten dat we 1B niet zien als opvulling. Acht clubs vind ik sowieso niet ideaal. Het maakt van 1B ronduit een slechte competitie", klinkt het hard.

Dat clubs als RSC Anderlecht, KRC Genk en KAA Gent niet te spreken zijn over de maatregel, lieten zij eerder al blijken. Zij vrezen dat de beloften van Club een voorsprong kunnen nemen door week in week uit tegen profs te voetballen. Van Veldhoven heeft een suggestie om dat goed te maken. "Dat mag vertaald worden in het tv-geld, in de vorm van een compensatie", laat hij een ballonnetje op. "Want Club Brugge kan de vruchten plukken van een seizoen in 1B."

Competitievervalsing?
Met een ploeg op zowel het hoogste als het tweede niveau betreed je hoe dan ook een grijze zone. Van Veldhoven geeft een voorbeeld uit Nederland, waar het systeem al langer bestaat. "Zo hebben we met Roda een keer op vrijdag tegen Jong Ajax gespeeld. Matthijs de Ligt stond in de basis en 's zondags mocht hij invallen bij de eerste ploeg. Hij scoorde nog ook. Daarna hebben we hem niet meer gezien in de eerste divisie. Je kan dat competitievervalsing noemen. Zeker in de aanloop van een Champions League-match liet een topploeg wel eens beloftevolle spelers rusten", besluit hij.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Moet Club een deel van haar tv-geld afstaan ter compensatie?

(113 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws