Thuisvoordeel is zoek in Jupiler Pro League: Invloed op prestaties van de refs

Thuisvoordeel is zoek in Jupiler Pro League: "Invloed op prestaties van de refs"

Gepubliceerd: woensdag 12 augustus 2020 om 08:45wo 12-08-2020 om 08:45

Laatste update: woensdag 12 augustus 2020 om 09:15wo 12-08-2020 om 09:15

De Jupiler Pro League is opnieuw gestart en het valt op: de thuisploegen hebben het niet gemakkelijk gehad. Van de acht wedstrijden dit weekend werden er slechts twee door de thuisploeg gewonnen. Volgens sportpsycholoog Jef Brouwers heeft het lege stadion vooral een effect op de scheidsrechters.

Dit weekend wonnen enkel STVV en Standard hun thuiswedstrijd. "Onderzoek van de Amerikaan David Rock wees uit dat de fans wel de grootste rol spelen in het thuisvoordeel. Niet meteen als invloed op de prestaties van de spelers, wel op de refs. Dat gebeurt onbewust. Het zijn mensen en in elke mens zit iets dat wil behagen", vertelt Brouwers in Het Nieuwsblad.

Ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere geeft ook toe dat het zonder publiek niet hetzelfde is, en zeker ook niet gemakkelijker. "De beleving is anders en de focus is moeilijker te houden. De twaalfde man houdt de refs scherp. Nu is die druk er niet. Maar refs moeten sowieso in een fractie van een seconde beslissen. Dan hebben ze geen tijd om na te denken wie de thuis- of de uitploeg is."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voor de voetbalromantici onder ons, vanavond krijgen we een Brussels onderonsje in Eerste Klasse B: RWDM versus Union! #RWDM #Union #UnionSintGillis #EersteKlasseB #1B #JPL #ProLeague #Molenbeek #Brussel

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) op

Poll

Zouden de matchen een ander resultaat (kunnen) hebben met publiek?

(183 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws