VP Statistiek: 6, 7, 450 en 714, de opvallendste cijfers van speeldag 1

VP Statistiek: 6, 7, 450 en 714, de opvallendste cijfers van speeldag 1

11-08-2020 23:28 Laatste update: 12-08-2020 16:41
5

Na lang getalm, rechtszaken en moddergegooi begon afgelopen weekend dan toch de Jupiler Pro League, met 18 in plaats van 16 teams. VoetbalPrimeur.be zet elke speeldag enkele opvallende statistieken op een rijtje in onze nieuwe rubriek, de VP Statistiek. 

6 keer je inzet: Underdogs zorgen voor money time
Anderlecht en Club verloren punten, maar dat deden ook Royal Antwerp FC en KAA Gent. Het openingsweekend was er - met uitzondering van KRC Genk en Standard Luik - een voor de underdogs. Dat vertaalde zich ook in de winnende odds die bookmakers aanboden voor de winnaar van een partij. Zo kon je met de overwinning van Charleroi op Jan Breydel maar liefst zes keer je inzet terugwinnen. Ook voor de zeges van Waasland-Beveren (6.00) en Sint-Truiden (4.80) kon je de kassa laten rinkelen. Daarnaast kwamen de draws van Anderlecht (3.40) en Antwerp (4.40) enigszins als een verrassing bij de bookmakers. Voor de meer logische overwinningen van Genk en Standard kreeg je ten slotte niet eens het dubbele van je inzet terug. Zij waren tegen respectievelijk Zulte Waregem en Cercle Brugge duidelijk favoriet.

*De odds werden gehaald van Flashscore

7 Belgische coaches: Meer Belgen dankzij format
Beginnen doen we met de trainers. Waar een aantal weken geleden nog een scenario op tafel lag waarbij slechts vijf Belgische coaches aan het roer stonden bij de 1A-clubs, is dit nu het geval bij zeven van de achttien clubs. Deze trend bouwt voor op het afgelopen seizoen, waarin eveneens zeven van de weliswaar zestien 1A'ers voor een Belg kozen. 'Nieuwkomers' OH Leuven (Marc Brys) en Waasland-Beveren (Nicky Hayen) brachten elk een vaderlandse oefenmeester binnen.
Het voorbije jaar vonden heel wat trainerswissels plaats. Zodoende hebben negen van de zestien 1A-ploegen van vorig seizoen een andere coach dan bij de competitiestart in 2019.

450 fans: Diepterecord
Door de huidige situatie worden er - voorlopig - de komende weken geen toeschouwers toegelaten in het stadion. Enkel de spelers en staf, scheidsrechters, journalisten en stewards mochten de tribunes betreden. Daarbovenop kon elke club een delegatie van maximaal 25 personen kiezen om de wedstrijd eveneens live mee te beleven. Standard Luik koos voor de thuiswedstrijden tegen Cercle Brugge bijvoorbeeld voor politicus Didier Reynders. Journalist Martin Heylen volgde dan weer vanuit de tribune zijn KV Oostende. Alle personen opgeteld werd elke match bijgewoond door slechts een 200-tal mensen, een ongezien laag aantal. We ronden af op 450 fans. Nooit was er een speeldag in de Jupiler Pro League met minder volk op de tribune.

714 dagen: Anderlecht weer boven Club Brugge
26 augustus 2018. Club Brugge wint met 2-1 van RSC Anderlecht. Nadat beide ploegen sterk startten aan het seizoen, treffen ze elkaar op speeldag 5. Dankzij de overwinning springt Blauw-Zwart over Anderlecht in het klassement. Dat was het moment waarop paars-wit voor het laatst boven de concurrenten uit Brugge stond in de stand. Tot dit weekend, waarin Club verloor en Anderlecht uiteindelijk gelijkspeelde. Ondanks het puntenverlies - RSCA stond tien minuten voor affluiten nog op een dubbele voorsprong - staat het boven Club Brugge. Daar was het dus bijna twee volle jaren op wachten.