VP Analyse: De defensieve stabiliteit is weer het grote werkpunt bij KAA Gent

09-08-2020 17:15 Laatste update: 10-08-2020 11:55
3

Na de stunt van Charleroi tegen Club Brugge zaterdagmiddag hebben de Kanaries voor een nieuwe stunt gezorgd. De landskampioen en vicekampioen nemen zo een valse start in het nieuwe kampioenschap. Welke conclusies kunnen we trekken na de nederlaag van KAA Gent op STVV? VoetbalPrimeur.be zet ze op een rij.

Afwezigheid van David laat zich voelen op het veld

Jess Thorup koos voor twee grote spitsen bij de start van de competitie. Roman Yaremchuck en Laurent Depoitre moesten de aanvalslinie dragen met achter hen Roman Bezus. Vorig seizoen was de grote kwaliteit van KAA Gent de aanval door het centrum. Met snelle combinaties sneden ze vaak als een mes door de boter bij de verdediging van de tegenstander. Een groot aandeel hierin was weggelegd voor Jonathan David. Met zijn dynamische spelstijl en zijn balvastheid was hij de grote draaischijf van KAA Gent. Het is natuurlijk nog vroeg om definitieve conclusies te trekken maar Bezus bracht niet wat David bracht. Bezus is natuurlijk ook een speler met een andere speelstijl dan David. De afwezigheid was echter toch duidelijk voelbaar bij KAA Gent, dat vooral in de eerste helft te eentonig voetbalde.

Stilstaande fases zorgen voor gevaar

KAA Gent was vooral gevaarlijk via stilliggende ballen. Bij elke hoekschop kwam de luchtmacht van KAA Gent naar voren. Met Michael Ngadeu, Igor Plastun, Depoitre, Yaremchuck en William Owusu zijn dat toch spelers met veel lengte. Sven Kums die de hoekschoppen goed aansneed zal zo enkeleassists op zijn teller krijgen dit seizoen. In de eerste helft kwam KAA Gent ook op gelijke hoogte van STVV dankzij een hoekschop. Twee minuten later kopte Ngadeu de 1-2 centimeters naast. In de tweede helft zorgde een ingestudeerd nummertje via hoekschop voor veel gevaar. Maar niet meer dan een afgekeurd doelpunt leverde het op. Wat wordt er elke wedstrijd weer opnieuw aangehaald tijdens de besprekingen? Dat wedstrijden vaak beslist worden op stilstaande fases. Tegenstanders van KAA Gent zijn dus gewaarschuwd bij stilliggende ballen.

Defensieve instabiliteit baart weer zorgen

KAA Gent trok in de zomer Wim De Decker aan als T2. Zijn taak was vooralom het defensieve compartiment op punt te krijgen. Wat vorig seizoen toch het grote probleem bleek te zijn. Met drie nieuwe verdedigers en een nieuwe doelman wou het bestuur zijn trainer helpen. Het mag niet baten, de defensieve fouten blijven in dit team terugkeren. In de voorbereiding liep KAA Gent enkele keren tegen de lamp. Denk maar aan de vroege dubbele achterstand tegen Zulte Waregem. Ze waren dus gewaarschuwd. Maar toch slaagde STVV er in om na 2 minuten de score te openen. Dit moet frustrerend zijn voor Jess Thorup en Wim Dedecker. Ook bij het tweede doelpunt gaat de defensie niet vrijuit. Hopelijk kan Wim Dedecker het defensieve compartiment op punt zetten vooraleer de voorrondes van de Champions League er aan komen.

Grote onderscheiding voor Kevin Muscat en STVV

In de aanloop naar de wedstrijd waren er toch veel mensen die voorspelden dat STVV een moeilijk seizoen tegemoet ging. Laat ons duidelijk zijn: STVV heeft de 3 punten absoluut niet gestolen. De Limburgers kwamen vroeg op voorsprong. Dat gaf hen veel vertrouwen en dat zag je aan het spel van STVV. Met uitblinkers Yuma Suzuki en Facundo Colidio, die telkens voor gevaar zorgden vooraan, en een goede stabiele defensie kan STVV voorlopig met een positief gevoel de competitie verder zetten. Mits evenveel inzet als vandaag lijkt STVV niet in de problemen te komen dit seizoen.