België profiteert van corona-puntentelling: 8e plek op UEFA-ranking vrij veilig

België profiteert van corona-puntentelling: 8e plek op UEFA-ranking vrij veilig

04-08-2020 17:45 Laatste update: 18:02
1

Woensdag is het zover, na 146 dagen wachten: eindelijk weer Europees voetbal! De Belgische clubs zijn al lang klaar op het Europese podium, maar de eerste Europa League-avond na de coronacrisis is ook voor ons van belang. Sterker nog: het is woensdag al meteen D-Day. Als de resultaten bij Shakhtar Donetsk-VfL Wolfsburg en FC Kopenhagen-Basaksehir een beetje meezitten, kan België op haar twee oren slapen over haar achtste plek op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Hoe werkt de coëfficiëntenranglijst (normaal gesproken)?
Iedere Europese deelnemer verdient bij een goed resultaat punten voor zijn land. In de Champions League leveren kwalificatie voor de groepsfase en de achtste finales flinke bonussen op. Daarna krijgt een club één bonuspunt voor iedere overleefde ronde. Een overwinning en een gelijkspel leveren respectievelijk twee punten en één punt op. Dit geldt ook voor de Europa League, waar echter pas vanaf de kwartfinales extra bonussen uitgedeeld worden.

De verzamelde punten van een land worden vervolgens gedeeld door het aantal Europese vertegenwoordigers. KAA Gent, Club Brugge, Standard Luik, KRC Genk en Royal Antwerp FC haalden dit seizoen bijvoorbeeld 38 punten binnen voor België. Wanneer dit puntentotaal gedeeld wordt door 5, blijft er een coëfficiënt van 7.600 over, goed voor een negende stek in de huidige jaargang. De UEFA-ranglijst wordt bepaald door de coëfficiënten van de vijf meest recente seizoenen bij elkaar op te tellen. België is nu al enkele jaren achtste.

De coëfficiëntenranglijst in het post-coronatijdperk
De toch al niet eenvoudige rekensom is inmiddels nóg wat complexer geworden: de UEFA heeft een alternatieve puntentelling afgekondigd voor de zogeheten 'single leg ties' in de Champions League en Europa League. Dit zijn de tweeluiken die door de coronacrisis beperkt zijn tot één ontmoeting. Bij Internazionale-Getafe, Sevilla-AS Roma en alle kwartfinale- en halve finale-wedstrijden in beide toernooien geldt: drie punten voor een overwinning, twee voor een gelijkspel en één punt voor een nederlaag.

Bij de overige tweede ronde-wedstrijden en in beide finales wordt wél gebruikt gemaakt van de 'klassieke' rekenmethode. Als Basaksehir bijvoorbeeld zijn return tegen FC Kopenhagen wint, krijgt het twee punten (coëfficiënt van 0.400). In de kwartfinale en halve finale zou het aanspraak kunnen maken op een coëfficiënt van 0.600, in de finale staat weer een coëfficiënt van 0.400 op het spel.

Wat betekent dit voor ons land?
Voor de JPL-clubs komt de nieuwe situatie niet slecht uit, integendeel zelfs: België kan dit seizoen geen Europese punten meer verdienen, maar de concurrentie heeft minder gelegenheid om in te lopen. De kans om die achtste stek te behouden – en dus een direct Champions League-ticket voor de JPL-kampioen van 2021 – is hierdoor weer een stuk groter geworden.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:
6. Portugal: 49.449
7. Rusland: 45.549
8. BELGIË: 37.900
9. Nederland: 35.750 (9.400)
10. Oekraïne: 34.500 (5.600)*
11. Turkije: 33.600 (5.000)*
12. Oostenrijk: 32.925 (5.800)*
*= Dit seizoen nog actief in Europa

Ook Nederland zag al haar vertegenwoordigers al uitgeschakeld worden, dus dat was op zich al geruststellend. Alle drie de andere achtervolgers hebben nog één troef achter de hand – Shakhtar Donetsk, Basaksehir en LASK Linz – en deze drie clubs komen allemaal op woensdag al in actie. Oostenrijk is door de nieuwe puntentelling al uit beeld, al is de kans toch al nihil dat LASK een 0-5 nederlaag tegen Manchester United goed gaat maken.

Basaksehir en Shakhtar zijn dus de clubs om in de gaten te houden, al is de kans niet al te groot dat België haar achtste plaats nog verliest. Als Shakhtar met louter overwinningen de halve finale haalt, kan Oekraïne wel de negende plek van Nederland nog overnemen. Basaksehir zou zelfs door moeten stoten naar de finale om Turkije ferm op te laten klimmen. Met andere woorden: het ziet er goed uit voor de JPL-kampioen van 2021, misschien kan woensdag de vlag al uit.

Hoe verder na dit seizoen?
En dan staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur: Standard Luik mag twee of drie dagen na de Champions League-finale alweer beginnen aan zijn Europese avontuur. Tegen die tijd zijn de punten van het Europese seizoen '15/'16 weggestreept. België hoeft slechts 7.400 coëfficiëntpunten in te leveren, beduidend minder dan alle andere top-tien-landen ... Op Nederland na. En laat dat nu net de dichtste achtervolger zijn. Onze noorderburen verliezen slechts 5.750 punten en lopen dus 1.650 in. Daardoor wordt de kloof volgend seizoen nauwelijks een dik punt. Nederland in het oog houden is dus de boodschap!

De middenmoot van de UEFA-ranking vanaf 2020/2021:
6. Portugal: 39.749
7. Rusland: 35.382
8. BELGIË: 31.300
9. Nederland: 30.000
10. Oostenrijk: 29.125*
11. Turkije: 27.800*
12. Oekraïne: 25.500*
* = Dit seizoen nog actief in Europa

Club Brugge, Gent, Antwerp, Sporting Charleroi en Standard mogen in 2020/2021 de nipte voorsprong op de Nederlanders verdedigen. Dat lijkt de belangrijkste taak, aangezien voorgangers Portugal en Rusland nog behoorlijk ver weg blijven. Bovendien verliest ons land na het volgende seizoen haar grootste brok punten: 12.500 maar liefst. Het wordt dus eerder achterom kijken dan vooruit.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens en Vincent Haegeman/VoetbalPrimeur)