Mercatobalans: KV Mechelen ving bewuste leegloop onvoldoende op en zoekt goals

Mercatobalans: KV Mechelen ving bewuste leegloop onvoldoende op en zoekt goals

03-08-2020 13:00 Laatste update: 04-08-2020 10:07
3

De maand augustus is ingezet en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Nu de meeste plooien gladgestreken zijn, lijkt het startschot er wel degelijk volgend weekend te komen. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: KV Mechelen, het nummer zes van vorig seizoen.

We duiken de (geschrapte) Play-Off 1 in met het verrassende Malinwa. Als promovendus loodste Wouter Vrancken zijn troepen prompt naar de betere subtop op het hoogste niveau. Basiselementen voor dat succes waren fris voetbal, veel overgave en de nodige dossissen geluk. Of KV die halve stunt zal kunnen herhalen, is aan de vooravond van de nieuwe jaargang maar zeer de vraag. Niet alleen komen nu slechts vier teams in aanmerking voor de kampioenenronde, bovendien lijkt de Mechelse spelersgroep zwakker uit het eerste transfergewoel gekomen te zijn. In de voorbereidingswedstrijden werd de club alvast enkele keren frontaal met de neus op de feiten gedrukt.

Op te vullen hiaten
Door de financiële invloed van de coronacrisis durfden een heleboel clubs geen risico’s te nemen. KV Mechelen behoort zeker tot die categorie. Begin juni communiceerde het al dat het zes aflopende contracten niet zou verlengen. Daar zaten met onder meer Alexander Corryn, Clément Tainmont en cultheld Arjan Swinkels enkele gerespecteerde krachten bij. Het bestuur wilde echter doorgroeien op een schone basis. Daardoor zou KVM wel op zoek moeten naar nieuwe gezichten.

Vooral de achterlinie kon wat vers bloed gebruiken. Een extra keeper was na het vertrek van Bram Castro en de zware blessure van Yannick Thoelen een absolute prioriteit. Daarnaast liet geel-rood vier verdedigers gaan, zowel op de flanken als centraal. Ook dat kwartet is aan vervanging toe. De zwakke voorbereiding legde echter een ander, verontrustender manco bloot: het gebrek aan scorend vermogen. In zes oefenmatchen wist Malinwa nog geen enkel doelpunt te maken! Dat moet zowat zelden vertoond zijn … Gezocht: spitsen!

Al zeker vertrokken: Mamadou Bagayoko (?), Bram Castro (?), Alexander Corryn (Cercle Brugge), Issa Kaboré (verkocht aan Manchester City, maar wel meteen teruggehuurd), Laurent Lemoine (Lommel SK), Arjan Swinkels (VVV Venlo), Clément Tainmont (?), Arno Valkenaers (uitleenbeurt aan Thes Sport), Dante Vanzeir (einde uitleenbeurt KRC Genk, nu bij Union Saint-Gilloise), Mohamed Zeroual (?)

Afgeronde versterkingen
De technische cel van KV Mechelen stond en staat dus voor een enorme uitdaging. Gelukkig viel er een opsteker te noteren: de transactie rond Kaboré legde de club geen windeieren. De Antwerpenaren ontvingen ettelijke miljoenen euro’s van het machtige Man City én mogen nog een jaar over de revelatie beschikken. Niet slecht geboerd na slechts een handvol wedstrijden in het KV-shirt. Wie hoopte dat dat Kaboré-geld aangewend zou worden om de nodige versterkingen in huis te halen, komt bedrogen uit. Het grootste gedeelte van die som gaat naar de afbetaling van het stadion.

Toch bleef het niet windstil op de transfermarkt. KV Mechelen speurde vooral rond in eigen land. De gehuurde Jordi Vanlerberghe kwam definitief over van Club Brugge en keerde zo helemaal terug naar de heimat. Gaëtan Coucke en Rocky Bushiri zijn de enige échte nieuwkomers. Terwijl die eerste op een zijspoor zat bij KRC Genk, moet die laatste eindelijk eens stabiliteit vinden. KVM wordt al de vierde Belgische club in het profbestaan van de amper twintigjarige Bushiri. Hij moet ervaren rot Swinkels doen vergeten. Overigens is ook de opvolger van Corryn al bekend, al strijkt Victor Wernersson pas neer in de winterstop. 

Al aangetrokken: Trova Boni (einde uitleenbeurt Varzim), Rocky Bushiri (uitleenbeurt Norwich City), Gaëtan Coucke (KRC Genk), Niklo Dailly (RSC Anderlecht), Issa Kaboré (uitleenbeurt na verkoop aan Manchester City), Alec Van Hoorenbeeck (einde uitleenbeurt KSK Heist), Arno Van Keilegom (einde uitleenbeurt KSK Heist), Jordi Vanlerberghe (definitief van Club Brugge), Victor Wernersson (IFK Göteborg, pas in januari)

Wat is er nog op til?
Afgaande op de dramatische oefenresultaten kan KV Mechelen absoluut nog kwaliteit gebruiken, voornamelijk in de aanvallende sector. Daar zingen echter amper namen van potentiële aanwinsten rond. De traditieclub werd wel in verband gebracht met doelmannen Jens Teunckens en Djordje Petrovic, maar hun komst lijkt achterhaald nu Coucke de honneurs waarneemt. Zijn transfer zou niet de laatste deal kunnen zijn met Genk. Linksback Amine Khammas en spits Zinho Gano staan ook op het verlanglijstje. Vooral die laatste zou, met zijn neus voor doelpunten, geen overbodige luxe zijn.

Daarnaast wil Vrancken er graag nog wat creativiteit bij op de middenstrook. Spelmaker Kristyan Malinov past uitstekend binnen dat plaatje. Voor de 26-jarige Bulgaar van CSKA Sofia krijgt Mechelen echter fikse concurrentie. Onder meer Standard Luik en Glasgow Rangers hebben hem evenzeer op het oog. De Schotse grootmacht van Steven Gerrard zou naar verluidt een streepje voor hebben. Tot slot dook een gerucht op over Brecht Dejaegere, die niet meer in het stuk voorkomt bij KAA Gent. Tot op heden is dat echter niet meer dan een gerucht.

Geruchten: Brecht Dejaegere (KAA Gent), Zinho Gano (KRC Genk), Amine Khammas (KRC Genk), Kristyan Malinov (CSKA Sofia), Djordje Petrovic (Cukaricki), Jens Teunckens (transfervrij na periode bij Royal Antwerp FC)

Balans
Dat er nog werk aan de Mechelse winkel is, is een understatement. De lacunes uit de voorbereidingscampagne voorspellen een bijzonder zwaar seizoen, een traditioneel verschijnsel in het tweede jaar na een promotie. Toch is wanhoop nog niet op haar plaats. KV Mechelen staat erom bekend verstandig en weloverwogen zaakjes te doen, wat logischerwijze meer tijd kost dan overhaast te werk gaan. Bovendien verschaft de bijkomende transferperiode in oktober mogelijkheid tot corrigeren. Nog geen reden tot paniek dus, zolang de trouwe aanhang beseft dat een boerenseizoen als het vorige voor dit Malinwa geen realistische ambitie is.