Antwerp in extase, Refaelov beslist de bekerfinale tegen Club Brugge

01-08-2020 22:23
231

Royal Antwerp FC heeft voor de derde keer in haar bestaan de Beker van België gewonnen. Zaterdag was het in de finale te sterk voor Club Brugge met 1-0. Uitgerekend Lior Refaelov nekte zijn ex-ploeg.

Club Brugge begon de match als favoriet. Clement zag in het tussenseizoen op Tau na niemand vertrekken. De trainer van Club Brugge kon met zijn sterkste elf aan de bekerfinale beginnen. Clement koos in de aanval voor Okereke. Badji – die tijdens de voorbereiding een goede indruk maakte – begon op de bank.

Lamkel Zé in de basis
De situatie bij Antwerp was heel anders. Onder meer Defour en Bolat verlieten The Great Old en dan was er nog het blessureleed met van De Sart en Coopman. Leko kreeg dus geen eenvoudige opdracht om te starten bij Antwerp. De trainer begon wel met een verrassing van formaat in de ploeg, Lamkel Zé begon aan de aftrap.

In de eerste tien minuten nam Club Brugge het initiatief. Blauw-Zwart trok ten aanval. Het zocht naar een opening, maar vond die niet. Antwerp wachtte geduldig op haar kansen. En die kreeg The Great Old ook. Ondanks dat Blauw-Zwart het meest balbezit waren de kansen in de openingsfase voor 'de bezoekers'. Een oplettende Mignolet speelde tot drie keer toe spelbreker voor Antwerp dat dreigde via Mbokani, Lamkel Zé en Juklerød.

Refaelov schrijft geschiedenis
Waar Club Brugge in het begin van de partij nog de controle had, veranderde al snel. Antwerp had alles onder controle en verdiende ook de voorsprong. Uiteindelijk kwam er die ook via uitgerekend Refaelov. Na balverlies van Vanaken stuurde Lamkel Zé Juklerød diep. De Noor hield zijn man af, hield het overzicht en legde perfect breed voor Refaelov. De Israëliër gleed de bal voorbij Mignolet. De VAR bekeek nog even het doelpunt, maar de voormalige speler van Club Brugge bleef braaf achter de bal. Refaelov werd zo de eerste speler die in drie verschillende bekerfinales wist te scoren.

Het antwoord van Club Brugge? Dat bleef uit in de eerste helft. Na het openingsdoelpunt in de 25e minuut kon Blauw-Zwart geen vuist maken. Clement liet al snel Badji intensiever opwarmen. De trainer van Club Brugge zou uiteindelijk pas de aanvaller in het begin van de tweede helft brengen. Na het rustsignaal zette Club Brugge even wat meer druk, maar lang hield dat ook niet aan.

Antwerp kwam er voor de pauze nog voetballend uit, maar na de rust hielden de troepen van Leko het bij verdedigen. De counters waren een pak minder scherp. Pas op een kwartier van het einde kon Club Brugge echt dreigend worden. Badji kopte na een goede voorzet van Schrijvers - een andere invaller - een meter naast. Tien minuten voor het einde dan toch eens een bal tussen de palen. Matijas reageerde attent. Even later zag hij Schrijvers naast besluiten.

Club Brugge kreeg van de vierde ref nog zes extra minuten. Ref Laforge liet uiteindelijk acht minuten langer spelen, maar Club Brugge kreeg de gelijkmaker niet op het bord. Antwerp won zo de Belgische Beker van het seizoen 2019 - 2020. Wat een comeback van Leko in het Belgische voetbal! Na de match was er nog een opstootje. Vanaken, Vormer en Clement maakten zich nog boos. Uiteindelijk verdwenen Vormer en Haroun nog in het boekje. Het mocht de pret van Antwerp niet bederven.