Liverpool opgelet: zo gaat het nieuwe Chelsea eruitzien met enkele grote namen

Liverpool opgelet: zo gaat het nieuwe Chelsea eruitzien met enkele grote namen

31-07-2020 20:00
7

Hakim Ziyech, Timo Werner en binnenkort Kai Havertz: Chelsea bouwt aan een aanvalsmachine die de Premier League-elite angst zal inboezemen. Zó kan de Chelsea-basis eruitzien als alle doelwitten naar Stamford Bridge komen.

De doelstelling van Chelsea is volgend seizoen duidelijk: het gat met kampioen Liverpool en runner-up Manchester City verkleinen. Vorig jaar vertrok Eden Hazard voor 100 miljoen euro naar Real Madrid en manager Frank Lampard kreeg daar, ingegeven door een transferban, niets voor terug. Ook de winterse transferperiode liep uit op een teleurstelling, maar sinds februari is alles anders: Chelsea weekte Hakim Ziyech voor 40 miljoen euro los bij Ajax en versterkte zich in juni ook met RB Leipzig-vedette Timo Werner (53 miljoen).

En daar houdt het niet op. Het is duidelijk dat de komst van Kai Havertz topprioriteit heeft op Stamford Bridge, terwijl Chelsea voor de linksbackpositie kijkt naar Nicolás Tagliafico en Ben Chilwell (Leicester City). Ook West Ham-controleur Declan Rice en doelmannen Andre Onana (Ajax) en Jan Oblak (Atlético Madrid) staan op de shortlist.

Aan de uitgaande kant gebeurt ook genoeg: Pedro en Willian lopen uit hun contract, linksbacks Emerson Palmieri en Marcos Alonso staan te koop en ook Kurt Zouma, Andreas Christensen, Ross Barkley en Michy Batshuayi mogen bij een goed bod vertrekken. Bovendien staat Kepa Arrizabalaga op de nominatie om vervangen te worden. Lampard heeft het niet op de tegenvallende Bask, die in 2018 de duurste keeper aller tijden werd.

Doel
Met alle nieuwelingen aan boord kiest Lampard vermoedelijk voor een 4-3-3-formatie. Onana staat op de nominatie voor een plek onder de lat. Zijn komst is volledig afhankelijk van Kepa. Vertrekt de Spaanse doelman, dan is de weg naar Stamford Bridge vrij. Oblak geldt als duurder alternatief en het is nog maar de vraag of hij een transfer ziet zitten. Overigens worden ook Nick Pope (Burnley) en Dean Henderson (Manchester United) genoemd.

Verdediging
De verdediging staat sinds jaar en dag onder leiding van Cesar Azpilicueta. De aanvoerder concurreert met Reece James en het Nederlandse toptalent Ian Maatsen. Aan de linkerkant is er plek voor Tagliafico. De Argentijnse international is na tweeënhalf jaar Ajax rijp voor een nieuwe uitdaging en heeft van Marc Overmars groen licht gekregen om - bij het juiste bod - te vertrekken. De duurdere Chilwell laten we buiten beschouwing.

Als Zouma en Christensen inderdaad Stamford Bridge verlaten, moeten Rüdiger en controleur annex centrumverdediger Rice het defensieve blok gaan vormen. Het is bekend dat Lampard niet tevreden is over de huidige verdediging. Getuige de cijfers is dat niet onterecht: Chelsea incasseerde dit seizoen liefst 54 goals in de Premier League, véél meer dan de concurrentie. Fikayo Tomori en de van RB Leipzig teruggekeerde Ethan Ampadu gelden als stand-in.

 

Middenveld
Op het middenveld heeft Lampard een luxeprobleem. N'Golo Kanté staat bekend als de beste balveroveraar ter wereld, maar kampt regelmatig met fysieke klachten en is niet meer zeker van een plek in de basiself. In dit aanvallend ingestelde elftal krijgt hij wel de voorkeur boven Jorginho en Mateo Kovacic en Ruben Loftus-Cheek. Mason Mount staat naast Kanté, terwijl Lampard ook kan kiezen voor supertalent Billy Gilmour.

Aanval
Chelsea weet dat Mount en Gilmour ook als nummer 10 uit de voeten kunnen, maar The Blues gaan vól voor Havertz. Het Duitse wonderkind (21) moet honderd miljoen euro kosten en gaat uiteraard niet op de bank zitten. Havertz speelde na de Bundesliga-herstart ook regelmatig in de spits bij Bayer Leverkusen, maar die plek is op Stamford Bridge gereserveerd voor Werner. Lampard heeft Tammy Abraham en Olivier Giroud nog achter de hand.

Voor Ziyech ziet het er goed uit. Het vertrek van Pedro en Willian betekent dat de concurrentiestrijd om een plek op de rechtervleugel wat minder intens zal zijn. Toch kan de oud-Ajacied niet op zijn lauweren rusten: Callum Hudson-Odoi is een serieuze concurrent, terwijl Faustino Anjorin de coming man is. Ook kunnen Mount en Havertz er uit de voeten. Christian Pulisic heeft goede papieren voor een vaste plek op de linkervleugel. Ook Werner kan daar spelen.