Glazen bal: KAA Gent wordt luis in de pels van Club Brugge, Vlap gaat ontploffen

Glazen bal: KAA Gent wordt luis in de pels van Club Brugge, Vlap gaat ontploffen

31-07-2020 10:00
23

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Bij deze voorspellingen gaat VoetbalPrimeur.be ervan uit dat de reguliere competitie start op 8 augustus met zestien ploegen. Waasland-Beveren zit niet bij de elite. Beerschot of Oud-Heverlee Leuven wel.

Wie wordt er kampioen? Club Brugge
Zowat iedereen zal de ploeg van Philippe Clement bovenaan zijn favorietenlijstje zetten, al kan KAA Gent een stevige concurrent worden, zeker als Jonathan David bij de Buffalo's blijft voetballen. De jonge Canadees kwam vorig seizoen helemaal tot ontbolstering en hij kan zijn ploeg naar een hoger niveau tillen.

Bovendien heeft Gent met Dino Arslaganic, Niklas Dorsch en Nurio Fortuna enkele slimme transfers gedaan. Voorlopig krijgt Club Brugge nog het voordeel, maar dan vooral omdat Blauw-Zwart op defensief vlak een stuk sterker staat. Clement kan wel nog een goaltjesdief gebruiken, want daar knelde het schoentje vaak vorig seizoen.

RSC Anderlecht en KRC Genk lijken de beste papieren te hebben om te strijden voor plaats drie. Bij de Limbugers heeft Hannes Wolf ondertussen genoeg tijd gehad om zijn systeem te installeren. De jonkies van paars-wit hebben dan weer een jaartje meer ervaring en moeten toch beter kunnen doen dan vorig jaar.

Welke ploegen degraderen?
Oud-Heverlee Leuven staat voor een aartsmoeilijke opdracht als het zondag de promotie afdwingt tegen Beerschot. De Vlaams-Brabanders hebben amper nog spelers onder contract en moeten bijna een volledig elftal zoeken op héél korte tijd, een schier onmogelijke opdracht. Dat probleem heeft Beerschot absoluut niet. De ploeg staat er en kan zelfs mikken op de middenmoot in 1A.

Ook Excelsior Moeskroen lijkt een moeilijk seizoen tegemoet te gaan. Met Jean Butez en Frank Boya zijn twee sleutelspelers vertrokken. Bovendien is er door de overname nog maar weinig activiteit geweest op de transfermarkt. Dat is eveneens het geval bij Sint Truiden, dat met Alexandre De Bruyn en Jordan Botaka ook belangrijke spelers verloor.

Naar welke spelers kijk je uit?
Cyriel Dessers werd vorig seizoen topschutter in de Nederlandse Eredivisie en kwam naar KRC Genk als dé toptransfer. Hij komt op een goed moment naar Limburg, want de concurrentie is niet echt groot in het offensieve compartiment. Op zijn 25e heeft Dessers meer dan genoeg bagage om de hoge verwachtingen in te lossen.

Michel Vlap zal eveneens de hoge verwachtingen moeten inlossen. De Nederlander scoorde vorig seizoen in zijn eerste wedstrijd, maar viel daarna helemaal stil. Pas tijdens de laatste weken voor de coronacrisis kwam hij opnieuw aan de oppervlakte. Het is aan hem om die goede lijn nu door te trekken.

De korte vragenronde
De topschutter? Michel Vlap (RSC Anderlecht)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Kevin Muscat (Sint Truiden)
De ploeg met het meeste kaarten? Sporting Charleroi
De verrassing van het seizoen? KV Oostende
De tegenvaller van het jaar? Royal Antwerp FC
De toptransfer? Cyriel Dessers (KRC Genk)

Het eindklassement
01. Club Brugge
02. KAA Gent
03. RSC Anderlecht
04. KRC Genk
05. Sporting Charleroi
06. Standard Luik
07. SV Zulte Waregem
08. Royal Antwerp FC
09. KV Mechelen
10. KV Oostende 
11. Beerschot 
12. KV Kortrijk 
13. Sint Truiden
14. KAS Eupen 
15. Cercle Brugge
16. Excelsior Moeskroen

(TP)