Origi als 12-jarige slachtoffer van racisme: “Ik brak in tranen uit”

Origi als 12-jarige slachtoffer van racisme: “Ik brak in tranen uit”

30-07-2020 11:00
54

Bij B/R Football heeft Divock Origi zijn hart gelucht. De Rode Duivel van Liverpool vertelde het verhaal hoe hij als jeugdspeler van KRC Genk te maken kreeg met racisme.

In de jeugd speelde Origi voor KRC Genk. Het voorval gebeurde in Waregem. "Het was voor ons de verste verplaatsing van het seizoen. We wisten dat een moeilijke wedstrijd ging worden, maar ik was er klaar voor. Ik speelde op rechts en scoorde vier keer. Op een gegeven moment hoorde ik de vader van de tegenstander schreeuwen tegen mij."

Origi gaat verder. "Het was een oudere, blanke man met grijs haar. De man schold mij op een racistische manier uit. Hij noemde mij allemaal namen. Ik weet nog dat ik naar hem keek. Hoe meer ik keek, hoe agressiever hij werd. Hij riep dan ik ouder was dan dat men zei vanwege mijn huidskleur en omdat ik groter dan de rest was."

"Zelfs als ik nu zeg wat hij zei, doet mij dat nog pijn. Zo diep ging het. Hij vergeleek mij met zaken die niet menselijk waren. Ik was amper twaalf jaar oud. Ik had hem ook geen aanleiding gegeven. Ik probeerde door te spelen, maar ik kon het niet. Ik begon de wenen. Het was de eerste keer dat ik brak", verttelt Origi.

"Mijn teamgenoten snapten er ook niets van. Het was een volwassen man. Je bent daar niet op voorbereid. Waarom is iemand zo? Ik wist niet meer wat te doen. Ook een tegenstander wist het niet meer. Dit is de realiteit. Dit gebeurt."

Nadien ging Divock vragen stellen aan zijn vader Mike, die ook een verleden heeft bij KRC Genk. "Waarom gebeurt dit? Het enige wat mijn vader kon doen, was medelijden tonen. Hij had gehoopt mij te kunnen beschermen. Hij leerde me dat ik mij moest focussen op mezelf en in de armen sluiten waar je vandaan komt."