Mercatobalans: Staf en achterhoede van Zulte Waregem kregen al opfrisbeurt

Mercatobalans: Staf en achterhoede van Zulte Waregem kregen al opfrisbeurt

30-07-2020 12:00 Laatste update: 13:09
3

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: Zulte Waregem, het nummer negen van vorig seizoen.

Als frequente klant in Play-Off 1 kende Essevee nu al twee jaar op rij teleurstellende resultaten. De 29 speeldagen van de voorbije Jupiler Pro League sloot het af als kampioen … van de rechterkolom. Het bestuur kon de slabakkende ontwikkeling niet langer aanzien en beraadde zich over een nieuwe toekomstvisie. Na vele twijfels mocht Francky Dury dan toch aan boord blijven, al moest hij zijn trouwe luitenanten inruilen voor een frisse blik. Met de gestopte Davy De fauw en grote naam Timmy Simons als assistenten moet de spelersgroep wakker geschud worden. De mix van jong en oud in de technische staf trekt zich door in de huidige selectie.

Op te vullen hiaten
Naar de achilleshiel van Zulte Waregem in 2019-2020 is het niet ver zoeken: de defensie. In de vorige campagne slikte het 49 tegentreffers, behoorlijk meer dan de mindere goden uit het linkerrijtje. Daar lag dus het verschil, want op aanvallend vlak moesten Dury en co niet al te veel onderdoen voor de subtop. Ook hier luidde de analyse van het bestuur hetzelfde: de achterlijn is toe aan verfrissing. Dat De fauw zijn schoenen aan de haak hing, opende die weg al deels. Verder kregen Marvin Baudry en Sandy Walsh te horen dat hun liedje uit was.

Wat de West-Vlamingen zich zonder twijfel wél beklagen, is het vertrek van Gideon Mensah. De vinnige linksachter was één van de uitblinkers, maar werd slechts gehuurd van RB Salzburg. Benieuwd waar zijn toekomst ligt. De namen van KRC Genk en RSC Anderlecht zongen rond, maar zij vonden inmiddels iemand anders. Achterin dringt (drong?) versterking zich dus op, maar de club mag evenmin blind zijn voor de vertrekkers in de voorhoede. Met Cyle Larin en Dimitri Oberlin, die allebei gehuurd werden, verloor het in totaal 9 van haar 41 competitiegoals. In het geval van revelatie Larin beschikte Zulte Waregem nochtans over een aankoopclausule. Die 2,5 miljoen euro op tafel leggen is in coronatijden echter uit den boze.

Al zeker vertrokken: Marvin Baudry (?), Gabriel Canela (einde uitleenbeurt Nova Iguaçu), Davy De fauw (einde loopbaan), Cyle Larin (einde uitleenbeurt Besiktas), Gideon Mensah (einde uitleenbeurt RB Salzburg), Robert Mühren (uitleenbeurt aan SC Cambuur), Dimitri Oberlin (einde uitleenbeurt FC Basel), Sandy Walsh (?)

Afgeronde versterkingen
Essevee duikt het nieuwe seizoen in met twee andere gezichten op de vleugelbacks. De sportieve cel gaat dus wel degelijk voor een frisse wind, al is van ‘verjonging’ niet meteen sprake. Zowel Daniel Opare (29 jaar) als Laurens De Bock (27) hebben inmiddels de nodige kilometers op de teller. Op papier is dat tweetal een meerwaarde, maar bij allebei is een kanttekening op haar plaats. Terwijl Opare een heel seizoen in rook zag opgaan door een zwaar knieletsel, zat De Bock op een zijspoor in de Championship. Voor beide heren is de overstap naar het Regenboogstadion een cruciale move om hun carrière te herlanceren.

Voor het overige hield Zulte Waregem zich koest op de transfermarkt. Er keerden wel een handvol huurlingen terug. Zij kregen in de voorbereiding hun kans om de vernieuwde trainersstaf te overtuigen, al lijkt het aannemelijk dat dat voor een deel van hen geen zoden aan de dijk heeft gebracht. Waarschijnlijk zoekt de club voor die jongens nog naar een oplossing. Voornamelijk Cameron Humphreys, Mikael Soisalo en youngster Mathieu De Smet mogen hoop koesteren op een tweede kans.

Al aangetrokken: Laurens De Bock (uitleenbeurt van Leeds United), Mathieu De Smet (einde uitleenbeurt SK Deinze), Cameron Humphreys (einde uitleenbeurt Excelsior Rotterdam), George Timotheu (einde uitleenbeurt Western United), Daniel Opare (Royal Antwerp FC), Mikael Soisalo (einde uitleenbeurt Varzim), Idrissa Sylla (einde uitleenbeurt KV Oostende), Luka Zarandia (einde uitleenbeurt Tobol Kostanay)

Wat is er nog op til?
Op verdedigend vlak liet Zulte Waregem zich al gelden. De vleugelverdedigers zijn in principe gekend, enkel centraal achterin mag er misschien nog iemand bij. William Bianda is de grootste kanshebber. Voor die twintigjarige Fransman telde AS Roma twee jaar geleden nog ruim zes miljoen euro neer. In de andere linies zijn de West-Vlamingen voldoende gewapend, al valt een buitenkansje hier en daar nooit uit te sluiten. Aan uitgaande zijde is men dan weer best op haar hoede. Twee sleutelpionnen op het middenveld dreigen namelijk te vertrekken.

Ten eerste hengelt AS Monaco naar de diensten van Abdoulaye Sissako, vorig seizoen een revelatietje aan de Gaverbeek. Zijn vertrek zou extra pijnlijk kunnen zijn, aangezien de club uit het Prinsdom hem direct zou willen uitlenen aan … dochterclub Cercle Brugge. Ten tweede behoort ook een vertrek van Omar Govea tot de mogelijkheden. RSC Anderlecht zou een oogje laten vallen hebben op de Mexicaan. In ruil probeert paars-wit Zulte Waregem wel wat te paaien: Pieter Gerkens zou de omgekeerde beweging maken.

Geruchten:
IN: William Bianda (uitleenbeurt AS Roma), Pieter Gerkens (RSC Anderlecht)
UIT: Omar Govea (RSC Anderlecht), Abdoulaye Sissako (Cercle Brugge, via AS Monaco?)

Balans
Na een jaargang met (te) weinig uitschieters hoopt Zulte Waregem een nieuwe weg in te slaan. Zowel de technische staf als de spelersgroep werd al deels opgefrist, al kunnen er de komende weken nog enkele appels uit de boom vallen. Het valt vooral af te wachten of de teruggekeerde huurlingen Dury weten te overtuigen in de voorbereiding en het competitiebegin. Als de mayonaise pakt, is plek vijf tot en met acht ambiëren een mogelijke doelstelling, om zo in de Play-Offs voor het laatste Europese ticket te strijden. Al hangt het competitieformat helaas nog steeds aan een zijden draadje …