De Glazen Bal: Appeltje-eitje voor Club bij David-exit, Genkse hoop in Dessers

De Glazen Bal: Appeltje-eitje voor Club bij David-exit, Genkse hoop in Dessers

30-07-2020 07:30 Laatste update: 15:00
21

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Bij deze voorspellingen gaat VoetbalPrimeur.be ervan uit dat de reguliere competitie start op 8 augustus met zestien ploegen. Waasland-Beveren zit niet bij de elite. Beerschot of Oud-Heverlee Leuven wel.

Wie wordt er kampioen? Club Brugge
De ploeg die vorig seizoen met twee vingers in de neus naar het kampioenschap danste, is nagenoeg niet gewijzigd deze zomer. Vanzelfsprekend duikt Club Brugge dan ook in elke pronostiek op als titelkandidaat. Achter de blauw-zwarte machine – die op eenzame hoogte staat – wacht KAA Gent. Ervan uitgaande dat Jonathan David de Buffalo’s komende weken enkele tientallen miljoenen euro’s zal opleveren, maar zijn goudhaantje dus ziet vertrekken, vestig ik mijn hoop op een spannende titelstrijd op Gent. Dat scenario houdt wel in dat met het (Franse of Engelse?) geld van de Canadees een opvolger moet gehaald worden die Roman Yaremchuk en Laurent Depoitre kan aanvullen. Vervolgen de top-4: Royal Antwerp FC, dat sterkhouders zag vertrekken, maar met Nill De Pauw, Birger Verstraete en Frank Boya ook potentiële plaatsvervangers kocht. En KRC Genk, waar gerichte aankopen werden gedaan en het gebrek aan Europees voetbal gezien kan worden als een zege in plaats van een vloek.

 

Welke ploegen degraderen?
Onder de huidige 1A-ploegen zitten STVV en KV Oostende in een benarde situatie. Beide ploegen zagen een heleboel spelers vertrekken in vergelijking met vorig seizoen en voornamelijk de kustploeg mocht toen al beide handen kussen dat het de degradatie nog kon afwenden. Zij zullen onder elkaar uitmaken wie rechtstreeks uit de boot valt.

Van de mogelijke promovendi kan OH Leuven wel eens in de problemen komen, moest het de promotiefinale tegen Beerschot naar zich toe trekken. De ploeg is momenteel lang niet in staat om een week later aan de competitie te beginnen. Dat staat in schril contrast met Beerschot, dat zich makkelijk staande moet kunnen houden in 1A.

Naar welke spelers kijk je uit?
Op zijn achttiende begint Jérémy Doku al aan het ‘seizoen van de bevestiging’. Niet dat hij zal worden neergesabeld na enkele mindere prestaties, maar in het Lotto Park verwacht men met recht en reden veel van hun flankflitser. 

Verwachtingen zijn er ook in Limburg voor miljoenenaankoop Cyriel Dessers. Hij zal niet alleen zijn hoge som moeten waarmaken, maar moet tegelijk het voetbalplezier terugbrengen in de Luminus Arena. Genk had het vorig seizoen namelijk bijzonder moeilijk in hun ‘seizoen van de bevestiging’ en eindigde na 29 speeldagen op een zevende plek.

De korte vragenronde
De topschutter? Jonathan David (KAA Gent) als hij blijft, anders David Okoreke (Club Brugge)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Wouter Vrancken (KV Mechelen) 
De ploeg met het meeste kaarten? STVV
De verrassing van het seizoen? KAS Eupen
De tegenvaller van het jaar? RSC Anderlecht
De toptransfer? Cyriel Dessers (KRC Genk)

Het eindklassement
01. Club Brugge
02. KAA Gent
03. Royal Antwerp FC
04. KRC Genk
05. Standard
06. RSC Anderlecht
07. Sporting Charleroi
08. KAS Eupen
09. KV Kortrijk
10. Royal Excel Moeskroen 
11. SV Zulte Waregem 
12. KV Mechelen 
13. Beerschot
14. Cercle Brugge 
15. STVV
16. KV Oostende

(MVG)