Glazen Bal: Club Brugge pakt de landstitel, topschutter bij Standard

Glazen Bal: Club Brugge pakt de landstitel, topschutter bij Standard

04-08-2020 10:00 Laatste update: 16:49
29

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Wie wordt er kampioen? Club Brugge
Een nogal voorspelbaar antwoord, maar de cijfers spreken voor zich. In het afgelopen seizoen had Club een voorsprong van liefst vijftien punten op rivaal KAA Gent. De nummer twee heeft al uitstekend ingekocht, maar dreigt Jonathan David nog te verliezen. Club kan volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk opnieuw rekenen op Hans Vanaken en Ruud Vormer, die ondanks een zwakke bekerfinale nog altijd enorm belangrijk zijn als het geraamte van het elftal. Kortom: we zien die kloof niet zomaar in één oogopslag verdwijnen.

Welke ploegen degraderen? Oud-Heverlee Leuven en Waasland-Beveren
Twee ploegen die zich pas laat hebben verzekerd van een seizoen in Eerste Klasse A. OHL-coach Marc Brys was duidelijk niet blij met die onduidelijkheid en trok al van leer tegen de Pro League. Zijn ploeg lijkt dan ook niet meteen klaar voor een avontuur in 1A en werd zondag tegen Beerschot al afgestraft met 1-4. Vooral de verdediging maakte een slappe indruk in die partij.

Waasland-Beveren heeft voor de groene tafel een ticketje voor 1A kunnen bemachtigen, maar vorig seizoen maakte die ploeg bijzonder weinig indruk. Ook komend seizoen voorspellen we weinig verbetering. Waasland-Beveren heeft één van de laagste budgetten in de Jupiler Pro League en heeft niet echt een speler rondlopen die veel geld kan opbrengen. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat er plots een resem versterkingen in de ploeg komen in vergelijking met het afgelopen seizoen. Nieuwkomer Nicky Hayen krijgt een lastige opdracht.

Naar welke spelers kijk je uit?
Bij Anderlecht wordt er gerekend op de jeugdtalenten, en dus kunnen we onder meer uitkijken naar de ontwikkeling van Jérémy Doku, Albert Sambi Lokonga en Francis Amuzu. Bij KAA Gent zou Niklas Dorsch een smaakmaker moeten worden, want hij was vorig seizoen al een klasbak in de hoog aangeschreven tweede Bundesliga. Hetzelfde geldt voor aanvaller Tim Kleindienst. Bij KRC Genk kunnen de Latijns-Amerikanen Gerardo Arteaga en Daniel Munoz voor vuurwerk zorgen op de backposities.

De korte vragenronde

De topschutter? Felipe Avenatti (Standard)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Paul Clement (Cercle Brugge)
De ploeg met het meeste kaarten? Moeskroen
De verrassing van het seizoen? KV Kortrijk
De tegenvaller van het jaar? Sporting Charleroi
De toptransfer? Niklas Dorsch (KAA Gent)

Het eindklassement
01. Club Brugge
02. KAA Gent
03. Standard
04. Antwerp
05. Anderlecht
06. KRC Genk
07. KV Kortrijk
08. Zulte-Waregem
09. Sporting Charleroi
10. KV Mechelen
11. Beerschot
12. Eupen 
13. KV Oostende
14. Moeskroen
15. Cercle Brugge
16. STVV
17. Oud-Heverlee Leuven
18. Waasland-Beveren

(BS)