Mercatobalans: Nog maar twee nieuwe gezichten in Kortrijk, missie is Moffi houden

Mercatobalans: Nog maar twee nieuwe gezichten in Kortrijk, missie is Moffi houden

29-07-2020 12:00
8

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: KV Kortrijk, het nummer elf van vorig seizoen.

Het werd een jaargang met ups-and-downs voor de manschappen van Yves Vanderhaeghe. Dankzij enkele sterke reeksen kwam het nooit in degradatienood, maar door te veel mindere periodes zat meespelen voor Play-Off 1 er allerminst in. Dat lijkt ook het komende seizoen geen ambitie te zullen worden. De Kortrijkzaanse kern onderging tot nu toe immers weinig verandering, al zeker niet op inkomend vlak. Gezien de grote concurrentie wordt het bijgevolg moeilijk om de successen van de jaren 2010 tot 2015 te herhalen. Toen knokte KVK zich liefst drie keer tot in de top-zes.

Op te vullen hiaten
In het tussenseizoen nam Kortrijk al afscheid van acht spelers. Bij de helft van hen is dat een bewuste keuze: het bestuur weigerde om hun aflopende verbintenis te verlengen. Op die manier kunnen Larry Azouni, Sébastien Bruzzese, Hervé Kagé en Elohim Rolland nu transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever. Vaste waarden waren zij niet, maar elk van hen bewees in het recente verleden toch dat ze minstens het niveau halen om de kern van de nodige breedte te voorzien. Vervanging dringt zich dus op.

Het blijft bovendien niet bij dat kwartet. Achterin is de bezetting bijzonder magertjes geworden, want nog eens drie verdedigers zochten andere oorden op: Andriy Batsula, Vladimir Kovacevic en Tuta. Vooral die laatste zal nodig gemist worden. In veertien duels voor KVK ontpopte de Braziliaan zich tot een absolute revelatie in de Jupiler Pro League. Van die status is de 21-jarige verdediger zich zelf ook bewust, aangezien hij voor zijn plaatsje wil vechten bij moederclub Eintracht Frankfurt.

Al zeker vertrokken: Larry Azouni (?), Andriy Batsula (uitleenbeurt aan Dinamo Minsk), Sébastien Bruzzese (?), Fraser Hornby (einde uitleenbeurt Everton FC), Hervé Kagé (?), Vladimir Kovacevic (FK Vojvodina), Elohim Rolland (?), Tuta (einde uitleenbeurt Eintracht Frankfurt)

Afgeronde versterkingen
Acht vertrekkers met de nodige speelminuten op de teller, dat schreeuwt om vervangers. In de eerste weken van de zomermercato liet Kortrijk echter na om toe te slaan. Het rondde nog maar drie deals af. In maart kwam al een akkoord uit de bus met KVC Westerlo. Rechtsachter Gilles Dewaele krijgt de kans om zich in Eerste Klasse A te bewijzen. Met Lille OSC bereikten de West-Vlamingen overeenstemming om een extra jaartje over Adam Jakubech te beschikken. Dat is een meevaller, want de doelman toonde zich een betrouwbaar sluitstuk. Daarnaast deed KVK zaken met KV Oostende. Clubicoon Michiel Jonckheere, negen jaar in dienst aan het zeetje, besloot eens andere lucht op te snuiven. Verder reikte de inkomende transferactiviteit niet.

Al aangetrokken: Gilles Dewaele (KVC Westerlo), Adam Jakubech (uitleenbeurt Lille OSC), Michiel Jonckheere (KV Oostende)

Wat is er nog op til?
Het dossier rond Terem Moffi houdt het Guldensporenstadion in de ban. In nauwelijks 427 minuten in de rood-witte kleuren demonstreerde de Nigeriaan zijn rijke potentieel. Een rist gegadigden, van RSC Anderlecht over Glasgow Rangers tot Stade Brest, heeft dat ook gezien, maar Kortrijk doet er alles aan om haar revelatie aan boord te houden. Nochtans kan de club een gouden zaak doen. Zelf nam het Moffi afgelopen winter voor een peulschil over van het Litouwse Riteriai. Nu circuleren er bedragen van vijf miljoen euro …

Hoe dan ook bepaalt zijn persoonlijke toekomst ook die van Kortrijk. Als Moffi alsnog verkast, zal de Veekaa de verse centen ongetwijfeld gebruiken om de kern te versterken. Gebeurt dat niet, dan zou de verdere transferzomer wel eens luw kunnen blijven. Door recente blessures bij Timothy Derijck, Brendan Hines-Ike en Jovan Stojanovic zit Vanderhaeghe wel met de handen in het haar. De spoeling mag best wat dikker. Momenteel worden er echter amper namen in verband gebracht met KVK. Abdul Mumin, een mandekker van Nordsjaelland, is een interessante optie. Verder deed enkel een opmerkelijke constructie rond Algerijns talent Ishak Boussouf de ronde.

Geruchten:
IN: Ishak Boussouf (Manchester City, via Lommel SK?), Abdul Mumin (Nordsjaelland)
UIT: Terem Moffi (Stade Brest)

Balans
Net als vele andere clubs hield ook KV Kortrijk de rem op het gaspedaal de voorbije weken. Ongetwijfeld spelen de financiële kopzorgen door de coronacrisis en de onzekerheid rond het competitieformat daarin een rol. Toch prevelt Vanderhaeghe waarschijnlijk schietgebedjes opdat er de komende weken nog wat vers bloed neerstrijkt in Zuid-West-Vlaanderen. Zijn basiselftal zal min of meer hetzelfde zijn als dat van vorig seizoen, maar de diepte van zijn spelersgroep is wel uitgevlakt. Met een tweede transferperiode in het vooruitzicht is er echter nog voldoende ruimte om te corrigeren.