'Pro League zit samen met overheid over maatregelen en mogelijk uitstel finales'

'Pro League zit samen met overheid over maatregelen en mogelijk uitstel finales'

28-07-2020 11:14
30

Als een donderslag bij heldere hemel kwam maandagavond het nieuws naar buiten dat alle ploegsporten in de provincie Antwerpen vier weken lang verboden zijn, althans boven de achttien jaar. Zo komen Royal Antwerp FC, K. Beerschot V.A., KV Mechelen en KVC Westerlo in de problemen, en bij uitbreiding het hele Belgische profvoetbal. De Pro League zoekt nu antwoorden.

Volgens Het Laatste Nieuws voert het bestuur van de Pro League op dit moment overleg met de overheid. De impact van de nieuwe maatregel is immers niet helemaal duidelijk: vallen ook de profclubs onder die beperkingen? De Pro League maakt zich sterk dat er voldoende testcapaciteit voorhande is om verdere besmettingen binnen de clubs uit te sluiten. Bij Antwerp is men er alvast vrij gerust in. De club 'gaat er op dit moment vanuit dat de maatregelen voor profvoetbal niet veranderen'.

"In opvolging van de communicatie door de gouverneur van de Provincie Antwerpen, en in afwachting van meer concrete info, gaat R. Antwerp FC er vanuit dat voor het professionele voetbal (cfr. professioneel statuut topsport) alle genomen maatregelen ongewijzigd blijven en verder worden toegepast", laat The Great Old weten. "Samen met de Pro League en alle bevoegde instanties zijn de afgelopen maanden protocollen en testprocedures uitgewerkt zodat er op een veilige en verantwoorde manier gevoetbald kan worden. Dit naar analogie van meerdere andere Europese landen wat tijdens alle oefenwedstrijden probleemloos is verlopen. RAFC blijft in nauw contact met alle bevoegde instanties en zal infomeren zodra dit mogelijk is."

Wat staat er op het spel?
De lezing van Antwerp zou een opluchting zijn, want een belemmering van de Antwerpse clubs zou de volledige competitiestart in de war kunnen sturen. Zowel in de bekerfinale (Antwerp - Club Brugge) als de promotiefinale (Oud-Heverlee Leuven - Beerschot) zijn teams uit de zwaar getroffen provincie betrokken. Aangezien de promotiefinale ook een invloed heeft op de kalender in Eerste Klasse A en B, staat ook de Jupiler Pro League op de helling. Om nog maar te zwijgen van een eventueel verbod op voetballen voor de vier Antwerpse profclubs, uiteraard.