Mercatobalans: fans van Sint-Truiden maken zich zorgen door windstilte op Stayen

Mercatobalans: fans van Sint-Truiden maken zich zorgen door windstilte op Stayen

28-07-2020 11:00 Laatste update: 13:43
2

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze vierde aflevering: Sint-Truiden.

Toen de huidige Japanse eigenaars STVV in het najaar van 2017 overnamen, klonken er erg ambitieuze geluiden op Stayen. In een bestek van drie jaar moest en zou de club een deelname aan Play-Off 1 afdwingen. Als dat nog steeds de doelstelling is, duiken de Kanaries nu het seizoen van de waarheid in. De Australiër Kevin Muscat krijgt de ‘eer’ om die uitdaging te managen, al lijkt het nu al een stunt van jewelste te zullen worden mocht STVV zich inderdaad bij de topclubs scharen. In het vervroegd afgesloten seizoen eindigde het … als twaalfde. Enkele flinke investeringen zijn dus op hun plaats, maar tot op heden roerden de Limburgers zich nauwelijks op de transfermarkt. Dat zorgt voor wrevel bij de fans, zo valt af te leiden uit de magere abonnementenverkoop.

Op te vullen hiaten
Negen overwinningen boekte Sint-Truiden vorig seizoen, waarvan amper eentje tegen een ploeg die uiteindelijk in de top-zes zou finishen (2-1 tegen Standard Luik). Het toont aan dat het elftal in alle geledingen een kwaliteitsinjectie kan gebruiken. Voorlopig werd echter niet aan sterkte gewonnen, maar ingeboet. Met Jordan Botaka, Rocky Bushiri, Alexandre De Bruyn en Thibault De Smet verkasten liefst vier vaste basisklanten van de periode na Nieuwjaar. Drie van hen komt STVV straks tegen als opponent: Botaka en De Bruyn zetten een stap hogerop naar KAA Gent, terwijl KV Mechelen met Norwich City overeen kwam om de huurovereenkomst rond Bushiri over te nemen. Een verlies van kwaliteit en kwantiteit dus.

En daar komt een nakend gebrek aan leiderschap bovenop. Naast aanvoerder Botaka zal namelijk ook ervaren rot Steven De Petter niet meer opdraven op Stayen. Hij hing zijn schoenen aan de haak. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste vertrekkers Belgen. In de huidige kern blijven met Steve De Ridder, Wolke Janssens, Samy Mmaee en Kenny Steppe slechts vier landgenoten over met voldoende ervaring op het hoogste niveau. Keerzijde van al die medailles is wel dat de clubkas goed gespekt werd. Voor de meeste uitgaande transfers ving STVV immers een mooie geldsom. Met verder nog voltreffers dankzij Wataru Endo (1,7 miljoen euro) en Elton Acolatse (500.000 euro), allebei definitief verpatst na een uitleenperiode, heeft de club voldoende slagkracht om uit te halen op de zomermarkt.

Al zeker vertrokken: Elton Acolatse (verkocht na uitleenbeurt aan Hapoel Beer Sheva), Jordan Botaka (KAA Gent), Rocky Bushiri (einde uitleenbeurt Norwich City, nu KV Mechelen), Mohamed Buya Turay (Heibei China Fortune FC), Alexandre De Bruyn (KAA Gent), Steven De Petter (einde loopbaan), Thibault De Smet (Stade de Reims), Wataru Endo (verkocht na uitleenbeurt aan VFB Stuttgart), Tibo Herbots (Union Saint-Gilloise), Allan Sousa (einde uitleenbeurt Vejle BK), Guerric Verbrugge (KSK Ronse), Maxime Wenssens (?)

Afgeronde versterkingen
Een hoop werk op de plank én de financiële middelen om zelfs in coronatijden zaakjes te doen, je zou verwachten dat de Truienaars een prominente rol vertolken in de transferdebatten. Niets is echter minder waar. De voorbije weken bleef het haast volledig windstil op Stayen. De fans konden zich enkel verwarmen aan de huur van Keito Nakamura, een negentienjarige flankaanvaller van Gamba Osaka. Nu ja, ‘verwarmen’ … Bij FC Twente wist de Japanner vorig seizoen niet te overtuigen. Daarnaast zette STVV de leenconstructie rond Chris Durkin om in een definitieve transfer. Ook Facundo Colidio blijft aan boord, al houdt Internazionale de transferrechten in handen. Voor het overige bleef het muisstil in Haspengouwen.

Al aangetrokken: Facundo Colidio (uitleenbeurt Internazionale), Chris Durkin (definitief overgenomen van D.C. United), Keito Nakamura (uitleenbeurt Gamba Osaka)

Wat is er nog op til?
Alsof STVV nog niet genoeg stootkracht liet gaan, staat ook de toekomst van Kenny Steppe op de helling. De 31-jarige doelman gaat zijn laatste contractjaar in, maar tot op heden hebben beide partijen geen akkoord bereikt over een verlenging. Andere clubs uit de Jupiler Pro League liggen op de loer. De malaise van de trouwe aanhang lijkt dus enkel groter te worden. Achter de schermen klinken ook nauwelijks geluiden over aankomende versterkingen. Een proefperiode van Sandy Walsh draaide op niets uit. Twee andere verdedigers zouden wél op komst zijn. Jonathan Buatu, Belg met Angolese roots, kennen we nog van Waasland-Beveren. Ook de Zweed Kristopher Da Graca wordt in verband gebracht met een overstap. Bij IFK Göteborg was de centrale verdediger, een oud-jeugdspeler van Arsenal FC, vorig seizoen alvast een vaste waarde.

Geruchten:
IN: Jonathan Buatu (Rio Ave), Kristopher Da Graca (IFK Göteborg)
UIT: Kenny Steppe (JPL)

Balans
Na deel één van de (eerste) transferperiode is de situatie in Sint-Truiden zorgwekkend, misschien wel het zorgwekkendst van alle clubs uit Eerste Klasse A. Terwijl STVV al heel wat spelers mét adelbrieven liet vertrekken, haalde het amper één nieuwe naam in huis. Momenteel is de ploeg dan ook niet klaar voor de seizoensstart. Nieuwbakken trainer Muscat zal wonderen moeten verrichten om met het huidige materiaal überhaupt uit de gevarenzone te blijven. Het kan haast niet anders dan dat de Japanse eigenaars nog uit hun slof schieten, maar daar zijn voorlopig nauwelijks signalen voor.