Mercatobalans: Een coach heeft Cercle al, maar Monaco moet nog wakker schieten

Mercatobalans: Een coach heeft Cercle al, maar Monaco moet nog wakker schieten

27-07-2020 12:00 Laatste update: 19:13
16

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze vijfde aflevering: Cercle Brugge.

Maandenlang leek Cercle een vogel voor de kat in de Jupiler Pro League, maar dankzij een opzienbarende eindspurt wist het zich toch nog te redden. Grote held Bernd Storck besloot op dat hoogtepunt te stoppen. Hij vertrok naar het Slovaakse DAC. Na enig speurwerk kwam Cercle met een opmerkelijke naam op de proppen als opvolger: Paul Clement. Als assistent-coach van Carlo Ancelotti werkte de Brit al in de absolute top, maar in de rol van eindverantwoordelijke heeft hij nog alles te bewijzen. Toch heeft moederclub AS Monaco alle vertrouwen dat Clement de juiste man op de juiste plaats is om Cercle een zorgeloos seizoen te laten draaien.

Op te vullen hiaten
Als de Vereniging ditmaal uit de gevarenzone wil blijven, zal het de gebreken van vorig seizoen moeten wegpoetsen. Voorlopig lijkt dat werk nog niet voltooid, wel integendeel. Cercle komt eerder verzwakt uit het eerste deel van deze zomermercato. In de breedte moest het alvast heel wat volk laten vertrekken, voornamelijk huurlingen. Tot die categorie behoren met Guillaume Hubert en Lennart Moser ook twee doelmannen. Voorlopig neemt Merveille Goblet de honneurs waar onder de dwarsligger, maar die mag zich meer dan waarschijnlijk opmaken voor een nieuwe concurrent.

Het grootste verlies zou wel eens het vertrek van Stef Peeters kunnen zijn. De sierlijke linkspoot was erg belangrijk in operatie redding, maar werd weggelokt door KAS Eupen. Een vervanger haalde Cercle nog niet, waardoor de spoeling op het middenveld nu wel erg dunnetjes is. Daar moet zeker nog wat bij. Ook met aanvoerder Dylan De Belder vond Groen-Zwart (nog?) geen overeenstemming over een verlengd verblijf. Door die halve exodus telt de Cercle-kern momenteel slechts negentien veldspelers, van wie drie doorgeschoven jongeren. Te mager om de nieuwe competitie onbekommerd aan te vatten.

Al zeker vertrokken: Giulian Biancone (einde uitleenbeurt AS Monaco), Adrien Bongiovanni (einde uitleenbeurt AS Monaco), Dimitrios Chatziisaias (einde uitleenbeurt Rizespor), Isaac Christie-Davies (einde uitleenbeurt Liverpool), Lassana Coulibaly (einde uitleenbeurt SCO Angers), Koouadio-Yves Dabila (einde uitleenbeurt Lille OSC), Dylan De Belder (?), Godfred Donsah (einde uitleenbeurt Bologna), Marton Eppel (?), Lyle Foster (einde uitleenbeurt AS Monaco), Mouez Hassen (?), Guillaume Hubert (KV Oostende), Lennart Moser (einde uitleenbeurt Union Berlin), Jonathan Panzo (einde uitleenbeurt AS Monaco), Stef Peeters (KAS Eupen), Idriss Saadi (einde uitleenbeurt Racing Strasbourg), Julien Serrano (einde uitleenbeurt AS Monaco)

Afgeronde versterkingen
Eén van de pijnpunten vorig seizoen was het gebrek aan stabiliteit in de achterhoede. Dat lijkt de sportieve cel ook begrepen te hebben, want het rondde al twee verdedigende transfers af. Bij KV Mechelen pikte Cercle Alexander Corryn op, die in het AFAS Stadion niet moest rekenen op een contractverlenging. Onze landgenoot is van nature een linksback, maar kan ook op het middenveld uit de voeten. De 21-jarige Serge-Philippe Raux Yao komt dan weer over van AJ Auxerre. Aangezien Cercle mede dankzij Monaco de Franse markt goed kent, mag van die youngster wat verwacht worden.

In de andere linies bleef het de voorbije weken echter oorverdovend stil op Jan Breydel. Cercle maakte vooral werk van het eigen jeugdbeleid. Robbe Decostere en Charles Vanhoutte keerden terug van een uitleenbeurt en moeten bewijzen dat ze een stap vooruit hebben gezet. Daarnaast schotelde de Vereniging drie jongens van eigen kweek een profcontract voor. Het mag duidelijk zijn dat de Bruggelingen weer meer willen investeren in de lokale jeugd. In dat opzicht is de aanstelling van Clement, die voor de opleiding van Chelsea werkte, een goede zaak.

Al aangetrokken: Alexander Corryn (KV Mechelen), Robbe Decostere (einde uitleenbeurt AFC Tubize), Aboubakary Kanté (einde uitleenbeurt Le Mans), Serge-Philippe Raux Yao (Auxerre), Charles Vanhoutte (einde uitleenbeurt AFC Tubize)

Wat is er nog op til?
Om de huidige kern aan te dikken kijkt Cercle in de eerste plaats naar moederclub Monaco. Die stalde de voorbije jaren steevast enkele talentvolle jongeren in Brugge, maar voorlopig bleef die connectie in gebreke. Mogelijk is de grote onzekerheid vanwege het coronavirus een rem op de zaken met Cercle. Toch zou de Vereniging nog een viertal versterkingen vanuit het Prinsdom mogen verwachten. Oude bekende Biancone is daar zo goed als zeker één van. Anthony Musaba lijkt de aantrekkelijkste naam. Monaco plukte hem recent nog voor twee miljoen euro weg bij het Nederlandse NEC Nijmegen.

Datzelfde zouden de Monegasken willen doen met Abdoulaye Sissako, één van de revelaties bij Zulte Waregem. Als die deal rond geraakt, mag Cercle hopen op zijn diensten. Ook Jan-Paul Van Hecke, een verdediger bij NAC Breda, staat op het Monaco-lijstje. Bij al die potentiële aanwinsten zit echter geen doelman. Daar is Cercle (met de hulp van Monaco uiteraard) dezer dagen koortsachtig naar op zoek. Het gooide al een lijntje uit naar de overbodige Thomas Didillon, maar die zag een jaar op huurbasis niet meer zitten.

Geruchten: Giulian Biancone (uitleenbeurt AS Monaco), Thomas Didillon (uitleenbeurt RSC Anderlecht), Jens Petter Hauge (uitleenbeurt AS Monaco), Franck Kanouté (uitleenbeurt AS Monaco), Anthony Musaba (uitleenbeurt AS Monaco), Abdoulaye Sissako (Zulte Waregem, via uitleenbeurt AS Monaco), Jan-Paul Van Hecke (NAC Breda, via uitleenbeurt AS Monaco)

Balans
Naar jaarlijkse gewoonte zien de Cercle-fans het gros van de spelersgroep weer ververst worden. Terwijl al heel wat jongens de uitgang van Jan Breydel vonden, bleef het aan inkomende zijde echter opvallend rustig. Daar moet Groen-Zwart, met minder dan twee weken op de teller, absoluut een inhaalbeweging maken. De inbreng van Monaco zou eerstdaags rond geraken, maar zelfs dan heeft Cercle nog enkele heikele posities om in te vullen. De klok tikt …

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie