Analyse Club Brugge na Lille OSC: Nieuw systeem, Badji klaar voor doorbraak

Analyse Club Brugge na Lille OSC: Nieuw systeem, Badji klaar voor doorbraak

25-07-2020 21:01 Laatste update: 26-07-2020 08:15
28

Club Brugge is er zaterdag in geslaagd om met 2-0 te winnen van Lille OSC. Na het duel maakte VoetbalPrimeur.be de balans van Blauw-Zwart op. Positieve punten voor Philippe Clement, al zal de coach toch nog enkele vraagstukken opgelost moeten krijgen.

Clement probeert te schuiven
Club Brugge werd vorig jaar kampioen in een 3-5-2 systeem en deed het daarmee ook goed in Europa. Toch lijkt Clement overtuigd te zijn dat zijn Club Brugge ook in een 4-3-3 kan werken. Dat systeem probeerde hij al met wisselend succes in de oefenwedstrijden en ook tegen Lille kregen we een 4-3-3 te zien.

Daarin kregen David Okereke en Youssouph Badji de flanken voor zich, terwijl Charles De Ketelaere als inzakkende spits werd geposteerd. Een opvallend experiment bij Blauw-Zwart, waarin het duidelijk ook wat zoeken was voor de mannen voorin. Het zorgde wel voor de overwinning tegen Lille, krijgen we datzelfde systeem ook te zien tegen Antwerp?

Ricca bewijst waarde
Ricca lijkt wel het manusje-van-alles te worden bij Club Brugge. De verdediger speelde centraal achterin een degelijke partij tegen Lille en lijkt aanspraak te maken op meer minuten bij Club Brugge. Ook eerder in de voorbereiding deed hij het behoorlijk.

Ricca begon aan de voorbereiding als een nummer zes, speelde al op de acht en was tegen KV Mechelen voortreffelijk als linksachter. Het zal Eduard Sobol en Simon Deli alvast geconcentreerd houden, want Ricca staat te popelen in de wachtkamer.

Zoekend op rechts
Club Brugge deed het zonder Clinton Mata en Krépin Diatta tegen Lille OSC. Een groot verlies en dat werd ook duidelijk tegen de Franse topploeg. Odilon Kossounou en David Okereke kregen een kans op de rechterflank, maar konden andermaal niet overtuigen.

Voor Kossounou komt het toch nog te vroeg om Mata het vuur aan de schenen te leggen. Vooral in balbezit blijft de jonge verdediger het moeilijk hebben. Al deed hij het verdedigend wel naar behoren.

Ook voor Okereke is het moeilijk. Hij kende een wisselvallig seizoen bij Club Brugge en lijkt nog steeds niet helemaal aangepast te zijn. Tegen Lille wist de Nigeriaan zijn stempel niet te drukken. Voor Clement zal het toch bidden zijn dat zowel Mata als Diatta snel terug fit zijn en klaar raken voor de bekerfinale en de competitiestart.

Badji staat voor grote doorbraak
De grote verrassing bij Club Brugge dit seizoen zou weleens Youssouph Badji kunnen worden. De jonge Senegalees kreeg ook tegen Lille weer de voorkeur op Michael Krmencik en lijkt keuze nummer één geworden te zijn van Clement.

En terecht. Krmencik overtuigt niet, Badji wel. De spits zat voor de partij tegen de Fransen al aan vier doelpunten tijdens deze voorbereiding (Krmencik aan 0) en verdiende ook tegen Lille een doelpunt. De Senegalees beschikt over flink wat technische bagage, is snel en sterk en lijkt ook het doel makkelijk te weten vinden. Wordt hij het nieuwe goudhaantje van Blauw-Zwart?

De bekerfinale op komst
Is Club Brugge al op kampioenenniveau? Nee. Is Club Brugge klaar voor de bekerfinale tegen Antwerp? Ja, dat lijkt ons wel. Blauw-Zwart is nog niet in topvorm, maar kende ook nog geen vertrekkers en kan dus nog steeds rekenen op de sterke centrale as. Dat moet Club Brugge voorbij Antwerp helpen.

Bij Antwerp is het dan weer flink zoeken en lijkt het maar niet te kunnen winnen in de voorbereiding. Dat is toch flink anders voor Club Brugge, dat voornamelijk wist te overtuigen in de voorbereidingswedstrijden. Met nog één week te gaan mag Clement toch met een rustig gemoed toeleven naar de bekerpartij tegen Antwerp.