Mercatobalans: Connecties Blessin en nieuw project moeten Oostende weer sexy maken

Mercatobalans: Connecties Blessin en nieuw project moeten Oostende weer sexy maken

26-07-2020 12:00 Laatste update: 12:23

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze vierde aflevering: KV Oostende.

Na een bijzonder mager seizoen, waarin degradatie op de slotspeeldag mathematisch zelfs nog tot de mogelijkheden behoorde, maakte Oostende van de corona-onderbreking gebruik om tabula rasa te maken. Met het Amerikaanse Pacific Media Group strikte het een nieuwe eigenaar. Die wil van KVO een moderne, ambitieuze middenmoter maken in Eerste Klasse A. Om de geliefde datagedreven aanpak van de kersverse aandeelhouders om te zetten op het veld, kreeg KVO Alexander Blessin als trainer. De 47-jarige Duitser werkte de voorbije jaren in de jeugd van RB Leipzig. Niet toevallig ging PMG daar op zoek: het offensieve, frisse totaalvoetbal van de Oost-Duitsers moet de leidraad worden voor Oostende 2.0. In dat opzicht lijkt Blessin de geschikte man.

Op te vullen hiaten
Schrik niet als de Kustboys op speeldag 1 van de nagelnieuwe competitie met een onherkenbaar elftal aan de aftrap verschijnen. Het aantal vertrekkers aan zee is immers enorm. Liefst zestien (!) kernspelers zullen het shirt van KVO niet langer dragen. Bijna de helft van hen zag een huurperiode geen vervolg krijgen. Na negen seizoenen trok clubicoon Michiel Jonckheere de deur van het Albertpark (nu de Versluys Arena) achter zich dicht. Hij tekende bij gouwgenoot KV Kortrijk.

De belangrijkste vaststelling is dat Oostende afscheid heeft genomen van heel wat jongens met een hoop kilometers op de teller. Joseph Akpala, William Dutoit, Renato Neto, Ronald Vargas … Zes van de vertrekkers zijn dertigers. Ondanks de toekomstige focus op jong geweld trekt KVO in het tussenseizoen dus ook best wat ervaring aan, al was het maar om de youngsters te begeleiden. Met Dutoit verliest de club overigens ook haar nummer één. Incontournable was de Fransman zeker niet, maar een nieuwe doelman prijkte dus wel bovenaan het verlanglijstje.

Al zeker vertrokken: Joseph Akpala (?), William Dutoit (SK Deinze), Wout Faes (einde uitleenbeurt Stade Reims), Michiel Jonckheere (KV Kortrijk), Goran Milovic (?), Logan Ndenbe (EA Guingamp), Renato Neto (?), Adama Niane (einde uitleenbeurt Sporting Charleroi), Hasan Özkan (?), Ante Palaversa (einde uitleenbeurt Manchester City), Amadou Sagna (einde uitleenbeurt Club Brugge), Yaya Sané (?), Bubacarr Sanneh (einde uitleenbeurt RSC Anderlecht), Idrissa Sylla (einde uitleenbeurt Zulte Waregem), Ronald Vargas (?), Louis Verstraete (einde uitleenbeurt Royal Antwerp FC)

Afgeronde versterkingen
Zoals gezegd mag de KVO-fan zich aan een totale metamorfose van de spelersgroep verwachten. Dan doelen we niet alleen op de namen van de spelers, maar evenzeer op hun profielen. Het vroegere beleid, waarbij het bestuur oudere, vaak dure ‘vedetten’ naar de kust lokte, is naar de prullenmand verwezen. Vanaf nu zet Oostende in op jong talent met doorgroeimogelijkheden. Dat van de acht nieuwkomers de oudste, Guillaume Hubert, slechts 26 lentes telt, zegt in dat opzicht alles. Vooral in het buitenland wordt gespeurd naar jeugdige opportuniteiten.

Het contactboekje van Blessin komt alvast van pas. Vanuit Leipzig nam de nieuwe trainer Duits belofteninternational Frederik Jäkel mee, terwijl ook spelmaker Nick Bätzner en aanvaller Marko Kvasina op zijn advies naar Oostende verhuizen. Twee interessante aanwinsten zijn Maxime D’Arpino, die de motor moet worden op het middenveld, en Jack Hendry, een huurling van Celtic FC. Daarnaast schuimde KVO de B-ploegen van enkele hoger aangeschreven clubs af, zoals Standard en Olympique Lyon. Een bont allegaartje dus, dat Blessin zo snel mogelijk tot een homogene groep moet smeden.

Al aangetrokken: Nick Bätzner (VFB Stuttgart), Maxime D’Arpino (US Orléans), Jack Hendry (Celtic), Guillaume Hubert (Club Brugge), Frederik Jäkel (RB Leipzig), Marko Kvasina (SV Mattersburg), Théo Ndicka Matam (Lyon), Arthur Theate (Standard)

Wat is er nog op til?
Zestien vertrekkers tegenover acht nieuwkomers: het is duidelijk dat Oostende in de breedte nog wat kan gebruiken. Wat de huidige selectie kwalitatief waard is, valt momenteel moeilijk te voorspellen. Waarschijnlijk krijgt Blessin de komende dagen en weken een beter beeld van zijn groep door intensief met hen te werken. Daarvan zal afhangen in hoeverre KVO nog spelers met een meerwaarde in huis moet halen. Op verschillende posities heeft de kustploeg wel al versterking gehaald. In doel krijgt Hubert zijn kans, al heeft die nog nergens bewezen dat hij een betrouwbare eerste doelman op langere termijn is. De naam van de transfervrije Jens Teunckens zong ook al even rond.

In het vervolg van de zomermercato zal Oostende ongetwijfeld nog enkele keren toeslaan. Met het verse kapitaal vanuit The States zijn daar geen financiële twijfels toe. Het staat vast dat het sportieve project zal blijven inzetten op het aanwerven van beloftevolle jongelingen, zoals Union-sterkhouder Ismaël Kandouss of de gegeerde Tom Krauss van (wat dacht u) Leipzig. Hier en daar zou een ervaren aanwinst echter wonderen doen. Ondanks zijn 23 jaar past Maximiliano Caufriez misschien wel in dat kraam. De verdediger van Waasland-Beveren kent de competitie stilaan door en door. KVO legde alvast een bod neer op de Freethiel, zonder succes.

Geruchten: Maximiliano Caufriez (Waasland-Beveren), Ismaël Kandouss (Union Saint-Gilloise), Tom Krauss (RB Leipzig), Jens Teunckens (transfervrij)

Balans
Van alle clubs uit Eerste Klasse A ondergaat Oostende deze zomer naar alle waarschijnlijkheid de grootste gedaanteverandering. Een deel van dat werk heeft de nieuwe sportieve cel al achter de kiezen, maar de komende weken hangt er nog meer transfernieuws in de lucht. Het ziet ernaar uit dat verdere nieuwkomers opnieuw aan het vooropgestelde, jonge profiel zullen beantwoorden. Toch verliest het bewind maar beter niet uit het oog dat ervaring op het hoogste niveau onontbeerlijk is voor een elftal.