Mercatobalans: Ondanks vele twijfels is Waasland-Beveren in actie geschoten

Mercatobalans: Ondanks vele twijfels is Waasland-Beveren in actie geschoten

25-07-2020 12:00
3

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze derde aflevering: Waasland-Beveren.

Het lot van de fusieclub uit Beveren is inmiddels breed uitgesmeerd, en toch staat er nog niets vast. Nadat het BAS de gezamenlijke beslissing tot degradatie teniet deed, maakt de Pro League zich sterk dat het Waasland-Beveren wel degelijk tot Eerste Klasse B kan veroordelen. Zo lijkt er alsnog een einde te komen aan acht vaak onzekere jaren op het hoogste niveau. Waar het bestuur in het begin van de zomer hoofdzakelijk tijd besteedde aan juridische stappen, schoot het de voorbije dagen plots wakker op transfervlak. Een teken aan de wand dat de club haar lot aanvaardt?

Op te vullen hiaten
Door de langdurige onzekerheid kozen enkele spelers eieren voor hun geld. Zo trokken gerespecteerde krachten als Beni Badibanga, Tuur Dierckx en Valtteri Moren de deur van de Freethiel al achter zich dicht. Sterkhouder Maximiliano Caufriez wil zich snel bij dat rijtje scharen. De mandekker aast op een verhuis naar Royal Excel Moeskroen, al liggen ook KV Oostende en zelfs Standard Luik op de loer. Naar goede (of slechte?) gewoonte neemt Waasland-Beveren in de zomermaanden ook afscheid van een leger huurlingen. Vooral Xian Emmers en Nordin Jackers zullen gemist worden.

Het mag duidelijk zijn: de spelerskern zal een grondige make-over ondergaan. Dat is eigenlijk een jaarlijkse traditie in Beveren. In zowat alle rangen moet de club op zoek naar versterkingen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Dat er heel wat werk op de plank ligt voor de sportieve cel, is een understatement. Vorig seizoen was Waasland-Beveren op alle vlakken het kneusje van Eerste Klasse A. Het scoorde het minst (21 keer) en slikte het hoogste aantal tegentreffers (60) van alle zestien ploegen. Met die statistieken red je het in het slechtste geval ook in 1B niet.

Al zeker vertrokken: Thomas Agyepong (einde uitleenbeurt Manchester City), Beni Badibanga (Moeskroen), Olivier Dhauholou (einde uitleenbeurt RSC Anderlecht), Tuur Dierckx (KVC Westerlo), Xian Emmers (einde uitleenbeurt Internazionale), Nordin Jackers (einde uitleenbeurt KRC Genk), Davino Liessens (RFC Wetteren), Valtteri Moren (?), Jakub Piotrowski (einde uitleenbeurt KRC Genk)

Afgeronde versterkingen
Lange tijd focuste Waasland-Beveren dus op het extrasportieve luik, tot het vorige week aan een inhaalmanoeuvre begon. In enkele dagen tijd kondigde het vier inkomende transfers aan. Vooral de naam van Dries Wuytens doet een belletje rinkelen. Onze landgenoot maakte naam in de Eredivisie en komt nu over vanuit Israël. Op zijn 29e moet hij nog een meerwaarde kunnen bieden voor de mogelijke degradant. Zou het Wase kamp hem gelokt hebben met voetbal in 1A of staat Wuytens ook helemaal open voor een trapje lager?

Voor het overige trekt Waasland-Beveren de lijn van de laatste jaren verder door jonge talenten op te pikken bij Belgische topclubs. Vaak gaat het om beloften die daar niet kunnen doorbreken, maar op de Freethiel de kans krijgen om zich te ontplooien. Tom Reyners en Brendan Schoonbaert passen in dat rijtje. Ook Alessandro Albanese is een jonge landgenoot, die weliswaar overstapt van Eintracht Frankfurt. Tot slot plukten de Waaslanders ook een veelbelovende Amerikaanse vleugelaanvaller weg in Griekenland.

Al aangetrokken: Alessandro Albanese (Eintracht Frankfurt), Joseph Efford (Ergotelis), Tom Reyners (KRC Genk), Brendan Schoonbaert (Club Brugge), Dries Wuytens (Sektzia Ness Ziona)

Wat is er nog op til?
Als Waasland-Beveren blijft mikken op een verlengd verblijf in 1A, kan het de komende dagen maar best ‘doorpakken’ op de transfermarkt. In principe begint het nieuwe seizoen immers over een dikke twee weken. Wordt het 1B, dan heeft de club nog tijd tot 21 augustus. Hoe dan ook zijn de vijf reeds bevestigde aanwinsten een opsteker, maar slechts een begin. Het nakende vertrek van Caufriez werd wel al opgevangen dankzij Wuytens. Verder is het koffiedik kijken welke versterkingen nog in aanmerking komen. Kersvers trainer Nicky Hayen zal alvast hopen op nog enkele ervaren buitenkansjes.

Geruchten: Caufriez (Moeskroen, Oostende, Standard)

Balans
Ook in de laatste dagen van juli blijft er onduidelijkheid hangen over het Belgische voetbal, wat voornamelijk voor K. Beerschot V.A., Oud-Heverlee Leuven en dus ook Waasland-Beveren een vervelend gegeven is. Het weerhield de rode lantaarn er niet van om zich al te roeren tijdens deze mercato, wat ook noodzakelijk is gezien de karrenvracht aan vertrekkers. Voorlopig doen de inkomende transfers, op Wuytens na misschien, niet meteen vermoeden dat de hoop op een nabije toekomst in 1A erg groot is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie