Mercatobalans: OH Leuven houdt voet op rem door onzekerheid over sportieve lot

Mercatobalans: OH Leuven houdt voet op rem door onzekerheid over sportieve lot

23-07-2020 15:30 Laatste update: 16:25
1

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat te verdedigen valt voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze eerste aflevering: promotiekandidaat Oud-Heverlee Leuven.

Vanzelfsprekend staat de promotiefinale tegen K. Beerschot V.A. op zondag 2 augustus in vuurrood omcirkeld in de agenda van al wie OHL een warm hart toedraagt. Bijna een half jaar na de 1-0-nederlaag op het Kiel krijgen de Vlaams-Brabanders een ultieme kans om zich naar Eerste Klasse A te knokken. De voorbereiding op dat levensbelangrijke duel stond lange tijd echter bol van de vraagtekens. Uiteindelijk werd uitgeklaard dat zomeraanwinsten niet zullen mogen aantreden, terwijl er wél een regelgeving in het leven is geroepen om aflopende contracten op korte basis te verlengen. Diezelfde beslissing geldt overigens ook voor de bekerfinale tussen Club Brugge en Royal Antwerp FC.

Hoe dan ook stuurt het de transferplannen van zowel OH Leuven als Beerschot aardig in de war. De promovendus zal amper zes dagen de tijd krijgen om haar kern richting het niveau van 1A te tillen voor de competitiestart. De verliezer heeft wat meer marge om de ontgoocheling door te spoelen: op 21 augustus trapt de nieuwe jaargang in Eerste Klasse B af. Ook dat blijft echter kort dag. Achter de schermen hebben beide clubs ongetwijfeld al twee transferscenario’s uitgewerkt, afhankelijk van de eventuele extra inkomsten uit 1A.

Op te vullen hiaten
Wat de sportieve toekomst ook inhoudt, het belooft een drukke augustusmaand te worden aan Den Dreef. Liefst veertien (!) spelers lopen er na de promotiefinale uit hun contract. Of zij ook allemaal zullen vertrekken, is voorlopig koffiedik kijken, maar het zou niet verbazen als de kern straks een gedaanteverwisseling ondergaat. In de eerste plaats zal het Leuvense bestuur inzetten op een vervanger voor Laurent Henkinet. De vaste nummer één kon niet weerstaan aan de lokroep van Standard Luik. In de ontknoping met Beerschot zal de ervaren Darren Keet (ex-KV Kortrijk) het doel verdedigen. Een alternatief is er simpelweg niet.

Dat OHL in de promotiefinale staat, heeft het te danken aan winst in de eerste periode in 1B. Daarin teerde de ploeg op een ijzersterke achterhoede en vlijmscherpe omschakeling. In het tweede deel van de competitie vielen die troeven echter helemaal weg. Vooral de verdediging liet van haar pluimen: de tien tegentreffers uit de eerste periode werden in de terugronde verdrievoudigd. Defensieve versterking lijkt dus op haar plaats, zeker nu de uitleenbeurt van Jan Van den Bergh erop zit en gezien de blessuregevoeligheid van Sasha Kotysch. Daardoor is er amper concurrentie voor de vaste vier basisklanten.

Al zeker vertrokken: Laurent Henkinet (Standard), Kamal Sowah (einde uitleenbeurt Leicester City), Jan Van den Bergh (einde uitleenbeurt KAA Gent)

Afgeronde deals
Op grote inkomende transfers is het voorlopig nog wachten, en toch vond in Leuven al een monumentale omwenteling plaats. Begin juni besloot de leiding trainer Vince Euvrard aan de deur te zetten. De wankele tweede periode en de nederlaag in Beerschot kostten hem de kop. De ervaren Marc Brys moet OHL het absolute delirium bezorgen. Zijn allereerste opdracht wordt dus meteen die alles-of-niets-opdracht tegen de Ratten. Fijne binnenkomer! Gezien zijn staat van dienst en kennis van het Belgische voetbal zal Brys sowieso een woordje meespreken in de transferplannen van zijn kersverse club.

Om de aangehaalde redenen was het tot nu toe windstil aan Den Dreef. In het verdedigende compartiment pikte de fusieclub al twee tieners op, bij RSC Anderlecht en het ter ziel gegane Sporting Lokeren. Zij lijken echter aanwinsten voor de lange termijn. De enige directe versterking luistert naar de naam van Jérémy Perbet. Met zijn 35 jaar nadert de Franse sluipschutter zoetjesaan de pensioengerechtigde leeftijd, maar in de reguliere competitie stond hij toch weer vijf keer aan het kanon. OHL heeft dan ook besloten om de uitleenbeurt via Sporting Charleroi om te zetten in een definitieve transfer.

Al aangetrokken: Jérémy Perbet (Charleroi), Warre Smet (Lokeren), Henri Stanic (Anderlecht)

Wat is er nog op til?
We blijven op dezelfde nagel kloppen: de afloop van de promotiefinale zal veel bepalen. Met een startbewijs voor 1A in de tas kan je vanzelfsprekend mikken op een andere categorie van potentiële versterkingen. In de media verschenen wel al enkele geruchten over kanshebbers. Zo zou Leuven Anthony Moris op het oog hebben als nieuwe doelman. De Luxemburgse Belg deed het uitstekend bij Excelsior Virton, maar dat zal ondanks een resem procedures naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen uit het profvoetbal. Daar hoopt OHL van te profiteren. Dan zal het wel snel moeten handelen, want intussen traint Moris mee bij Union Saint-Gilloise.

Geruchten: Anthony Moris (Virton)

Balans
Onzekerheid troef in Leuven. Door de vele aflopende verbintenissen start het als underdog tegen Beerschot, waar het merendeel van de jongens wél nog over een lopende overeenkomst beschikt. Om van de sportieve uitgangspositie nog maar te zwijgen natuurlijk … Eigenlijk staat het vast dat OHL haar spelerskern grondig door elkaar zal schudden na de promotiefinale. Of dat met aanwinsten voor 1A dan wel 1B zal gebeuren, weten we pas na 2 augustus.