Rode Duivel was gedoemd om te slagen: “Hij had gewoon alles”

Rode Duivel was gedoemd om te slagen: “Hij had gewoon alles”

21-07-2020 13:48
8

Jan Vertonghen zette zijn eerste stappen bij Germinal Beerschot Ekeren. Tegenover Het Laatste Nieuws laten Theo Nobels en Walter Cuypers, toenmalige coaches van de U14 bij GBA, zich uit over de Rode Duivel.

“Jan was gewoon gedoemd om te slagen”, begint Nobels. “Hij had gewoon alles: techniek, intelligentie en een natuurlijk leiderschap. De allochtonen klitten toen samen en Jan bood weerwerk als er al eens jongens verdrukt werden.”

Mousa Dembélé was de sportieve leider van de allochtonen. “Maar van kliekjesvorming moest die absoluut niets weten”, gaat délégué Cuypers snel verder. “Mousa was iedereens vriend.” En dus ook die van Jan.

In Lissabon deed GBA mee aan een tornooi. “Bij de loting moesten alle kapiteins langs hem passeren. Onze Jan schudde hem de hand alsof het niets was”, herinnert Cuypers zich. Maar het tornooi ging de verkeerde kant uit en Beerschot eindigde pas tiende.

Er was een incident binnen de ploeg tussen de kliekjes. “Bij de uitschakeling is Jan op zijn knieën gevallen en in tranen uitgebarsten. Hij was de kop van Jut bij die clash. Ik denk dat hij daar heel veel geleerd heeft.” In 2003 verhuisde Vertonghen naar Amsterdam en de rest is geschiedenis.