Anderlecht en Standard hebben Club Brugge niet in de gaten gehouden

"Anderlecht en Standard hebben Club Brugge niet in de gaten gehouden"

21-07-2020 12:35
63

In Sporza Retro komen er heel wat mooie beelden uit het archief, maar documentairemaker Luc Kempen koos voor een lelijk kantje van het voetbal. Hij blikt terug op de rivaliteit tussen Standard en Anderlecht in 2009. Beide clubs hebben volgens hem Club Brugge in het zadel geholpen. 

In 2009 werd Standard kampioen na twee bijzonder grimmige testmatchen tegen Anderlecht. Enkele maanden later werd Marcin Wasilewski van het veld getrapt met een horrortackle. Die periode was niet bepaald reclame voor het voetbal.

"Als ik ooit nog over iets een documentaire maak, dan zou ik het heel graag hebben over die paar maanden tussen de testmatchen en die avond", aldus Kempen. "Je hebt het gevoel dat die clubs dermate ongezonde rivaliteit hebben -  het is zelfs geen rivaliteit meer, maar meer elkaar de duvel willen aandoen - dat ze niet in de gaten hadden dat Club Brugge aan andere kant van het land zich langzaam aan aan het positioneren was als de club die in hun voetsporen zou treden."

Club heeft optimaal gebruik gemaakt van het machtsvacuüm. "Wat toen werd gezegd, dat de macht in het voetbal verhuisde van Brussel naar Luik is nooit uitgekomen. Standard is meer een puinhoop geworden en Anderlecht is na een aantal goede jaren in moeilijke omstadigheden verzeild geraakt. Het ziet er niet naar uit dat beide clubs snel zullen terugkeren."