Handsballen onder vuur: 'Het is een veel te zware straf, slaat nergens op'

Handsballen onder vuur: 'Het is een veel te zware straf, slaat nergens op'

Gepubliceerd: woensdag 15 juli 2020 om 17:28wo 15-07-2020 om 17:28

Marco van Basten pleit voor verandering in de spelregels rond handsballen. In Italië worden verdedigers véél vaker bestraft met een penalty, tot ergernis van San Marco.

Zaterdagavond was het weer raak: Atalanta Bergamo domineerde tegen Juventus, maar won niet door twee goedkope penalty's die werden benut door Cristiano Ronaldo (2-2). Ter illustratie: in de Serie A werden dit seizoen al vijftig strafschoppen gegeven, terwijl de scheidsrechters in Engeland slechts vijftien keer naar de stip wezen.

"In Italië zie je dat heel duidelijk: er wordt als het ware niet meer nagedacht", verklaart Van Basten in het Algemeen Dagblad. "Ze geven het liefst voor elke handsbal een penalty en heffen dan hun handen in de lucht, zo van: sorry, ik kan er ook niks aan doen, hands is hands. Niet goed, vind ik."

Van Basten pleit voor verandering. "Ik zeg al jaren dat het al zou schelen als het criterium is of de verdedigende partij voordeel heeft van de situatie, ongeacht wel of geen opzet. Laat dát 'voordeel of niet' de maatstaf zijn, dan wordt het al duidelijker. Nu moet een scheidsrechter beoordelen of er sprake is van een zogenaamd 'onnatuurlijke' beweging. Wat een onzin. Behalve wanneer je expres hands maakt, is een voetbalbeweging altijd natuurlijk."

"Daarnaast zouden we af moeten van het automatisme dat hands in het strafschopgebied áltijd een penalty is", vervolgt de oud-spits. "Waarom kan een scheidsrechter bij een onschuldig blok, zoals in het geval van De Roon tegen Juventus, niet gewoon een indirecte vrije trap geven? Of bij een handsbal uit een voorzet vanaf de achterlijn? Een penalty is dan vaak een veel te zware straf. Het slaat nergens op, want je geeft gewoon doelpunten weg: pakweg tachtig procent van de strafschoppen is een goal."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Serie A

Poll

Heeft Van Basten hier gelijk?

Ja
87%
Nee
13%
(55 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws