Scenario's na het gelijk van Waasland-Beveren: Van geen titel tot 24 clubs in 1A

Scenario's na het gelijk van Waasland-Beveren: Van geen titel tot 24 clubs in 1A

Gepubliceerd: donderdag 9 juli 2020 om 10:42do 09-07-2020 om 10:42

Laatste update: donderdag 9 juli 2020 om 12:09do 09-07-2020 om 12:09

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport liet woensdag het Belgische voetbal op haar grondvesten daveren. Maar wat nu na het gelijk van Waasland-Beveren?VoetbalPrimeur.be zet de mogelijkheden op een rij.

Er verandert niets
Waasland-Beveren mag dan wel het gelijk gekregen hebben van het BAS. De Pro League kan een nieuwe oplossing bedenken om hetzelfde resultaat te krijgen als tijdens de Algemene Vergadering van de 15e. Dus Club Brugge mag kampioen blijven en Waasland-Beveren zakt alsnog. Beerschot en Oud-Heverlee Leuven bepalen onderling wie er stijgt. Voelt u ook al een nieuwe klacht van Waasland-Beveren aankomen?

Competitie ongeldig
In Nederland hebben ze de competitie geannuleerd. Er werd geen kampioen toegekend. Ajax – dat op het moment van stopzetten op de eerste plaats stond – kreeg wel het beste Champions League-ticket. Cambuur was het slachtoffer van dienst, want het mag niet promoveren. In dit scenario treden dezelfde ploegen van het seizoen 2019 – 2020 aan in het seizoen 2020 – 2021. Club Brugge verliest haar titel. Voor Waasland-Beveren is er niks aan de hand. OHL en Beerschot zullen dit plan net zoals Club Brugge maar niks vinden. 

Geen promotie
Een scenario dat de competitie van dit seizoen gewoon telt, maar dat er geen daler en geen promovendus is. Waasland-Beveren blijft in 1A. De kans dat Oud-Heverlee Leuven en Beerschot dan naar de rechtbank stappen is wederom enorm groot.

Speeldag 30 afwerken
Waasland-Beveren had zich op de laatste speeldag nog kunnen redden. Speeldag 30 kan alsnog afgewerkt worden om de einstand te bepalen. Probleem: begin augustus wil de UEFA de ploegen kennen die Europees gaan spelen voor België. Er is dus haast bij. En wat met de bekerfinale?

JPL met 17 clubs
Waasland-Beveren kreeg gelijk en hoeft (voorlopig) niet te degraderen. Het promotieduel gaat gewoon door en de winnaar mag naar 1A. De Jupiler Pro League telt dan 17 clubs. Terwijl de Proximus League aangevat wordt met 7 clubs. De kalendermaker mag zich al zorgen maken.

1A met 18 clubs
We kunnen het ook met even nummers doen in 1A en in 1B. Waasland-Beveren mag blijven en Beerschot plus Oud-Heverlee Leuven maken de stap naar Eerste Klasse. Bij dit scenario trekt waarschijnlijk Westerlo aan de bel. Westerlo pakte immers het meeste punten over de gehele competitie. 

1A met 24 clubs
Als u denkt dat dit alles is, bent u eraan voor de moeite. Er zijn nog tal van concepten te bedenken. Zo kunnen alle profclubs in één competitie gegooid worden. Of een grote Jupiler Pro League met 24 deelnemers verdeeld over twee of vier velden. Hoe dan ook er zal snel een scenario uit de bus moeten komen, willen we vanaf het tweede weekend van augustus terug gaan voetballen in de Jupiler Pro League.  

Voor welk scenario pleit u? Laat het weten in de comments!

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws