Jupiler Pro League en Proximus League krijgen make-over: een overzicht

Jupiler Pro League en Proximus League krijgen make-over: een overzicht

Gepubliceerd: dinsdag 7 juli 2020 om 15:00di 07-07-2020 om 15:00

Laatste update: woensdag 8 juli 2020 om 16:30wo 08-07-2020 om 16:30

De Algemene Vergadering van de Pro League heeft beslist dat er veranderingen komen in de Jupiler Pro League en de Proximus League. VoetbalPrimeur.be zet de verschillen en gelijkenissen tussen de voorbije seizoenen en het seizoen 2020 – 2021 op een rij.

Om te beginnen gaan we ook volgend seizoen door met 24 profclubs. De verdeling van de Jupiler Pro League en de Proximus League blijft hetzelfde. 1A wordt aangevat met 16 ploegen. 1B start met 8 ploegen. Een idee van Cercle Brugge om terug 18 eersteklassers te hebben, werd naar de vuilnisbak verwezen.

Waasland-Beveren komt volgend seizoen uit in 1B. Oud-Heverlee Leuven en Beerschot beslissen in een onderlinge duel begin augustus wie de plaats inneemt van Waasland-Beveren in 1A.

Play-Off 1
Vergeet de strijd om plaats 6. Vanaf het seizoen 2020 – 2021 zal Play-Off 1 slechts uit 4 ploegen bestaan.

De nummers 1 tot en met 4 spelen om het kampioenschap. Als Play-Off 1 gedaan is, is de verdeling als volgt:
- De nummer 1: Kampioen + beste Champions League-ticket
- De nummer 2: Tweede Champions League-ticket
- De nummer 3: Europa League-ticket
- De nummer 4: Finale tegen de winnaar van Play-Off 2

Play-Off 2
Ook Play-Off 2 gaat er anders uitzien. De nummer 5 tot en met 8 mogen aan deze mini-competitie meedoen. De winnaar van Play-Off 2 neemt het op tegen de nummer 4 van Play-Off 1. De inzet? Een Europa League-ticket.

Finale onder voorbehoud
De finale tussen de PO1- en de PO2-ploeg staat trouwens nog niet volledig vast. Het lot van de finale ligt in de handen van de bekerwinnaar.

De bekerfinale wordt opnieuw voor het einde van de competitie gespeeld (24 of 25 april). Haalt de bekerwinnaar Play-Off 1? Dan komt er geen finale. De winnaar van Play-Off 2 krijgt dan rechtstreeks een Europa League-ticket.

Vroeg op vakantie
De spelers van de nummers 9 tot en met 14 na de reguliere competitie mogen volgend seizoen vervroegd op vakantie. Hun seizoen is immers dan al afgelopen.

Dubbele degradatie mogelijk
Wie volgend seizoen aan het einde van de rit op de 16e plaats eindigt, degradeert. Dit blijft dus hetzelfde als het voorbije seizoen.

Toch komt er mogelijk nog een daler. De nummer 15 na de reguliere competitie speelt een barragewedstrijd tegen de nummer 2 uit de Proximus League. Wie daar als winnaar uit de bus komt, mag het seizoen nadien in 1A spelen. Voor de verliezer wacht 1B.

Proximus League met rechtstreekse kampioen
De voorbije jaren werkte men 1B met periodekampioenschappen. Die verdwijnen. Wie na de reguliere competitie aan kop staat, mag zich kampioen spelen. En nog belangrijk: de kampioen promoveert rechtstreeks naar de Jupiler Pro League.

Voor de nummer 2 van de Proximus League na de reguliere competitie wacht zoals gezegd als een barragewedstrijd met de nummer 15 uit de Jupiler Pro League.

Speeldata
De Jupiler Pro League hervat in het weekend van 7 augustus. De start van de Proximus League komt er pas in het weekend van 21 augustus.

De reguliere competitie loopt tot het weekend van 16 april. Vanaf 30 april gaan Play-Off 1 en Play-Off 2 van start. De Play-Offs eindigen op 30 mei. Woensdag om 13u15 is er de kalendervoorsteling. van 1A en 1B.

Wachten op het BAS
Is dit alles al een zekerheid? Nee! Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport moet immers nog een uitspraak doen in de zaak die Waasland-Beveren heeft lopen. De Waaslanders vechten hun degradatie aan. Indien Waasland-Beveren gelijk krijgt, komt alles op de helling te staan.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wat een topseizoen van Lukaku! De Rode Duivel was woensdag goed voor zijn 30ste doelpunt! #Lukaku #Inter #Internazionale #RodeDuivels #RSCA #RSCAnderlecht #Anderlecht #RomeluLukaku

A post shared by VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws