Titelclash Barça vs Real: Courtois en Hazard in pole, Villarreal scherprechter

Titelclash Barça vs Real: Courtois en Hazard in pole, Villarreal scherprechter

01-07-2020 13:00 Laatste update: 01-07-2020 13:00
4

Liverpool FC was eigenlijk al kampioen, terwijl Bayern München en Juventus nu al jaren hun hegemonie demonstreren. En dus werd bij de hervatting na de corona-uitbraak het meest reikhalzend uitgekeken naar de titelstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid in de Spaanse Primera Division. Na enkele misstappen van de Catalanen kan Real donderdagavond vier punten weglopen in de stand. Mogen Thibaut Courtois en Eden Hazard zich al rijk rekenen? VoetbalPrimeur.be schat de kansen in.

Allereerst kan het handig zijn om kort de situatie te schetsen waarin de eeuwige kemphanen het tweede luik van het kampioenschap midden juni aanvatten. Een drietal weken geleden had niet Real, maar Barça de beste kaarten in handen. Na 27 speeldagen had de Blaugrana een voorsprong van twee puntjes uitgebouwd op de tegenstand uit de hoofdstad. In de weken voorafgaand aan de pandemie verkeerde het ook in blakende vorm, al had Real wel de hoop doen opflakkeren door de onderlinge confrontatie naar zich toe te trekken. Toch was de algemene teneur dat de troepen van Zinédine Zidane niet mochten klagen over de gedwongen onderbreking. Overigens stonden de andere teams in La Liga op dat moment al niet meer op de foto, ondanks het vaak matige voetbal van de twee grootmachten.

Huidige stand van zaken
Sinds de heropstarting hebben de twintig Spaanse topklassers er een moordend tempo op nagehouden. Dan doelen we niet meteen op het spel tijdens de wedstrijden, maar eerder op de kalender. Na welgeteld 21 dagen zitten we intussen al aan de zesde post-corona-speeldag. Dinsdagavond liet Barcelona zich nog koud pakken in de kraker met Atlético Madrid (2-2). Tot twee keer toe gaven Lionel Messi en co een voorsprong uit handen, waardoor de balans in juni op drie zeges en drie gelijke spelen is blijven steken. Onvoldoende overtuigende cijfers voor een titelpretendent. Dat er haast dagelijks strubbelingen met coach Enrique Sétien naar buiten lekken, geeft de Catalaanse burger bovendien weinig moed.

En zo ligt het momentum plots in Madrid. Na een ronduit tegenvallende seizoensstart duikt Real zowaar als koploper de laatste rechte lijn in. Als de Koninklijke donderdagavond het stugge Getafe weet te verslaan, komt het vier punten boven Barça te staan. Zoals gezegd kwam de coronabreak, hoe cynisch dat ook mag klinken, Zidane niet ongelegen. Niet alleen kreeg hij de tijd om zijn jongens opnieuw moraal in te pompen, ook zag de Fransman met Eden Hazard en Marco Asensio twee cruciale troefkaarten terugkeren uit langdurig blessureleed. Beide wingers bewezen de voorbije weken al hun waarde in de remontada van Real.

Wat zeggen de bookmakers?
Na het dure puntenverlies van Barcelona tegen Atlético helt het kwartje nog wat meer over naar het Madrileense kamp. Dat is vanzelfsprekend ook de bookmakers niet ontgaan. Een vluchtige blik op Oddschecker zegt voldoende: Real gaat de juli-maand in als torenhoog favoriet op de titel. De gemiddelde odds voor de dertienvoudige Champions-League-laureaat liggen rond de 1/6. Voor een gokje op de concurrent uit Catalonië verdien je al gauw vier tot zelfs vijf keer je ingelegde bedrag terug.

Het resterende parcours
Hoe verloopt de weg naar het verdict nu voor beide ploegen? Krijgt de ene uitdager een significant moeilijker programma voor de kiezen dan de andere? We nemen de komende tegenstanders van het leidersduo onder de loep. Aangezien het thuisvoordeel in supporterloze stadions haast volledig is weggevallen, hoeven we geen rekening te houden met thuis- of uitwedstrijden. Tussen haakjes staat steeds het aantal punten vermeld dat de ploeg in kwestie tot nu toe verzamelde:

Programma Real Madrid: Getafe (52), Athletic Bilbao (45), Deportivo Alaves (35), Granada (43), Villarreal (51) en Leganes (25)

Programma Barcelona: Villarreal (51), Espanyol (24), Valladolid (35), Osasuna (41) en Deportivo Alaves (35)

Op het eerste zicht lijken de tegenstanders vrij evenwichtig verdeeld. Toch heeft Barcelona een licht voordeel ten opzichte van de aartsrivaal. Als we het puntentotaal van alle komende tegenstrevers optellen, komen we in het geval van Barça uit op 186. Over vijf wedstrijden verspreid geeft dat 37,2 gemiddeld. Dan blijkt het programma van Real net dat tikkeltje zwaarder te zijn. De zes tegenstanders van de Madrilenen sprokkelden samen al 251 punten, goed voor een gemiddelde van 41,8 per ploeg. Hoe dan ook speelt de meerderheid van die ploegen eigenlijk voor niets meer. Cruciaal voor Real wordt de nakende pot tegen subtopper Getafe. Eens die achter de rug is, is de kracht van de tegenstand voor beide titelkandidaten quasi identiek.

In het slot van La Liga zullen Real en Barça twee keer dezelfde opponent in de ogen kijken: Deportivo Alaves en Villarreal. Van die eerste, momenteel zestiende in de rangschikking, heeft geen van beiden in principe iets te vrezen. Villarreal daarentegen belooft een geduchte uitdaging te worden. Meer zelfs, de Oost-Spaanse club zou zomaar als scherprechter kunnen optreden in het titeldebat. Zo strijdt Villarreal nog volop mee voor de Europese tickets, waardoor het elk punt hard kan gebruiken. Bovendien verkeert het elftal van Javi Calleja in bloedvorm na de hervatting. Na een knappe dertien op vijftien kan het de twee grootmeesters van het Spaanse voetbal met open vizier in de ogen kijken. Barcelona is als eerste aan de beurt, komende zondag. Wordt dan de weg naar een eerste Real-titel sinds 2017 geplaveid? Of recht Barça er net de rug?

Conclusie
Hoe je het ook draait of keert, de titelrace in Spanje is nog lang niet gelopen. Dat is althans de realiteit vandaag. Donderdagavond kan die al volledig achterhaald zijn. Dan staat voor Real zowat de ‘finale avant la lettre’ op het menu. Als de Koninklijke erin slaagt om revelatie Getafe opzij te zetten, amper twee dagen nadat Barça faalde tegen Atlético, mogen Courtois en Hazard zich de kaas niet meer van het brood laten eten. Een voorsprong van vier punten verdedigen over vijf speeldagen met een min of meer gelijkaardige kalender zou een kolfje naar de hand moeten zijn van het ervaren elftal van Zidane.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie