Als het jullie uitkomt, is het een Belg, maar komt het niet uit, dan geen Belg

"Als het jullie uitkomt, is het een Belg, maar komt het niet uit, dan geen Belg"

Gepubliceerd: dinsdag 30 juni 2020 om 11:28di 30-06-2020 om 11:28

Laatste update: dinsdag 30 juni 2020 om 11:38di 30-06-2020 om 11:38

De relatie tussen België en de Democratische Republiek Congo is door de recente heisa rond 'Black Lives Matter' en de beeldenstorm op Leopold II weer flink vertroebeld. In het Belgische voetbal lopen vandaag de dag nog altijd veel jongens met Congolese roots rond. Die krijgen vaak onvoldoende respect, oordeelt Paul Beloy.

De oud-voetballer, die op vierjarige leeftijd vanuit Kinshasa naar ons land kwam, schuwt de grote uitspraken niet in gesprek met Sport/Voetbalmagazine. "Kijk naar Romelu Lukaku, en wat hij al presteerde", verwijst Beloy naar de topschutter van de Rode Duivels. "Top in de wereld, maar vanwege zijn afkomst moest hij tot twee, drie jaar geleden nog vechten tegen de kritiek. Daarom zeg ik: als het jullie uitkomt, is het een Belg, maar komt het niet uit, dan is het geen Belg. Romelu en Vincent hebben daar niet mee te maken, maar hun broers worden toch nog bekeken als 'ne zwarte'."

Die rolmodellen kunnen een belangrijke rol spelen, vindt Beloy. In dat opzicht was Dimitri Mbuyu een mijlpaal. "Hij was de eerste met een niet-blanke huid die het tot in de nationale ploeg schopte", weet Beloy. "Daarom is hij belangrijk. Léon Mokuna werd ook een paar keer geselecteerd, maar door de KBVB niet aanvaard. Dat heeft hij me zelf gezegd, dat de bondscoach hem een paar keer heeft opgeroepen, maar dat de Belgische voetbalbond dat verbood. Dimitri was op die manier de eerste. Misschien was hij niet de grootste voetballer, maar belangrijk in de geschiedenis was hij wel."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws