Van Eetvelt heeft bedenking bij Financial Fair Play: Dwingen tot mensenhandel

Van Eetvelt heeft bedenking bij Financial Fair Play: "Dwingen tot mensenhandel"

Gepubliceerd: zondag 28 juni 2020 om 10:57zo 28-06-2020 om 10:57

Als nieuwe CEO van RSC Anderlecht moet Karel Van Eetvelt de bedrijfsstructuur van de Belgische recordkampioen moderniseren. Dat is geen simpele opdracht, zeker niet in de voetbalwereld, die haar eigen wetmatigheden heeft. Dat is althans de manier waarop Van Eetvelt naar het voetbal kijkt.

"Voetbal is een bijzonder conservatief bastion, met allerlei rare gewoontes", vertelt hij in gesprek met De Morgen. "Zo kan je het transfersysteem niet anders omschrijven dan een vorm van mensenhandel. Voetbal is een van de laatste omgevingen die het verkopen van mensen gedogen. Het is wachten op een veroordeling door het Europees Hof en hoe reageert een conservatieve omgeving als het voetbal? Die wacht af tot de dag komt en past zich dan aan. De vraag stellen hoe je kan transformeren, dat is pas boeiend."

"Maar goed, ik ben niet naïef", gaat Van Eetvelt verder. "Ik weet dat in ons huidige businessmodel een club verlieslatend is als die geen meerwaarde kan creëren op opgeleide of aangekochte spelers. Als je daar niet in mee wil, heb je een rijke sjeik nodig. Alleen, dat kan nu niet meer door de Financial Fair Play. Ik ben daar niet tegen, maar het is best wel grappig dat zelfs met de beste bedoelingen opgestelde regels ons dwingen om rond te komen met gereglementeerde mensenhandel."

Onder het nieuwe bewind van Van Eetvelt en ook Wouter Vandenhaute trekt Anderlecht meer dan ooit de kaart van de jeugd. De club liet daarnaast verstaan dat hoge transfersommen uit den boze zijn. Zelf talent kweken, laten doorgroeien en winstgevend verkopen, dat lijkt het nieuwe zakenmodel van Anderlecht te zullen worden.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws