KBVB rondt monnikenwerk af: We hopen nu sterker te staan in rechtszaken

KBVB rondt "monnikenwerk" af: "We hopen nu sterker te staan in rechtszaken"

27-06-2020 12:00 Laatste update: 12:12
13

De Belgische voetbalbond slaat een belangrijke pagina om in haar rijke geschiedenis. Op de algemene vergadering werd het nieuwe bondsreglement officieel goedgekeurd. Dat was een paradepaardje van CEO Peter Bossaert, toen die twee jaar geleden in dienst trad.

Het bondsreglement zorgde al jaren voor frustratie, omdat het hopeloos verouderd was en daardoor vaak ook dubieus te interpreteren viel. Nu voetbalclubs vaker dan ooit naar het gerecht stappen, drong een opknapbeurt zich op. "We zijn niet van een wit blad vertrokken, maar van het vorige reglement. Daar hebben we twee principes op toegepast: vereenvoudiging en modernisering", doet Bossaert het proces uit de doeken bij Sporza.

"We hebben ervoor gezorgd dat de opbouw logisch is, de taal en de definities helder zijn, en we hebben de contradicties en onduidelijkheden eruit gehaald. Daarnaast hebben we het ook aangepast aan de huidige regelgeving van de FIFA en de UEFA en we hebben er de regels van good governance en enkele ethische principes ingeschreven."

Voldoening
Vanzelfsprekend gebeurde de aanpassing niet van vandaag op morgen. "Het was monnikenwerk", erkent Bossaert. "25 mensen hebben het reglement gelezen, herlezen, herschreven ... Maar het was nodig om de 21e eeuw binnen te komen. We merken dat vandaag bijna elke beslissing wordt aangevochten en dan is het belangrijk dat je kan terugvallen op een heldere regelgeving." 

De vraag van tien miljoen is nu: zal het modernere reglement tot minder rechtszaken leiden? "We hopen dat, maar ik denk dat dat een illusie is", is Bossaert realistisch. "Ik verwacht persoonlijk niet minder zaken, tenzij er ook een shift komt in die cultuur. Maar we hopen wel dat we nu sterker staan." 

Bovendien kan de CEO niet verzekeren dat er geen hiaten in het resultaat zitten. "Dat kan je nooit uitsluiten", klinkt het. "Maar het reglement is nu helder voor iedereen. Iedereen weet wat er moet gebeuren en wat er kan gebeuren als ze de regels niet respecteren."