Sneijder wilde niet mee naar EK 2012: 'Die gasten lagen elkaar niet'

Sneijder wilde niet mee naar EK 2012: 'Die gasten lagen elkaar niet'

25-06-2020 19:30

Wesley Sneijder was in de aanloop naar het mislukte EK 2012 van plan om te bedanken voor het Nederlands elftal. De reden: binnen de groep heerste grote verdeeldheid. Uiteindelijk ging de recordinternational toch mee naar het toernooi in Polen en Oekraïne.

"De teamgeest van 2010 was er nooit. En ik had al zo'n voorgevoel. In Hoenderloo wilde ik er al uit stappen", vertelt Sneijder volgens NU.nl in zijn biografie, die deze week uitkomt. Na het bereiken van de WK-finale in 2010 was er sprake van 'ongezonde concurrentie', aldus Sneijder. "Spelers lulden over elkaar. Onderling en tegen de pers. Er werd van alles gelekt."

Oranje verloor in de groepsfase van achtereenvolgens Denemarken, Duitsland en Portugal en keerde met de staart tussen de benen huiswaarts. Tijdens het toernooi waren er volgens Sneijder 'akkefietjes', met Klaas Jan Huntelaar in de hoofdrol. Zo kon de huidige spits van Ajax niet door één deur met Mark van Bommel. "Die gasten lagen elkaar niet, dat wist iedereen wel."

Ook was er onenigheid over de spitspositie: bondscoach Bert van Marwijk koos voor Robin van Persie, tot onbegrip van Huntelaar. "Achteraf gezien hadden ze misschien iemand naar huis moeten sturen. Wie precies maakt niet uit. Voor het schokeffect. Maar nu bleven we met twee kampen tegenover elkaar staan. Het kamp-Van Persie en het kamp-Huntelaar."

Sneijder wijst geen schuldige aan. "Het deugde gewoon niet. Ja, te veel grote ego's bij elkaar, dat zeker. We waren de vicewereldkampioen, iedereen vond en wist dat-ie goed was. Iedereen vond dat-ie in de basis thuishoorde, iedereen wilde deel uitmaken van het nieuwe succes. De opofferingsgezindheid van 2010 bestond niet meer. Maar ik ben gegaan, met tegenzin. Vooral omdat ik het Oranje-shirt wilde dragen."