'Drie Belgen in de boeien geslagen voor racisme tegen vader Kompany'

'Drie Belgen in de boeien geslagen voor racisme tegen vader Kompany'

25-06-2020 19:15
41

In het Congolese Lubumbashi zijn drie Belgen opgepakt voor racisme. Ze zouden via sociale media racistische commentaren hebben gepost over Pierre Kompany, de vader van Vincent.

De vader van Kompany is burgemeester van Ganshoren en liet zich recent opmerken met een spraakmakend interview. Daarin gaf hij onder meer aan dat de Belgische staat en de koninklijke familie zich moet verontschuldigen voor de wandaden van Leopold II.

Een zekere Alexis D. reageerde op Facebook met de reactie 'laat hem opvullen en stel hem tentoon in een museum'. Kennelijk woont de man in kwestie in Congo, waar de autoriteiten niet bepaald mals waren. Ook twee andere mannen werden aangehouden voor soortgelijke commentaren, meldt La CapitaleZe riskeren zelfs om het land te worden uitgezet. 

De mannen riskeren hoe dan ook twee jaar cel voor racisme en doodsbedreigingen. Dat bevestigt het ministerie voor Buitenlandse Zaken. "Wij verlenen consulaire bijstand. We herinneren eraan dat het vermoeden van onschuld geldt. We kunnen niets meer kwijt over de grond van de zaak."