Genk draait op voor 'Alle boeren zijn h*mo', Standard niet voor 'P*ta Racing Genk'

Genk draait op voor 'Alle boeren zijn h*mo', Standard niet voor 'P*ta Racing Genk'

Gepubliceerd: woensdag 24 juni 2020 om 10:59wo 24-06-2020 om 10:59

Laatste update: woensdag 24 juni 2020 om 11:11wo 24-06-2020 om 11:11

Pech voor KRC Genk. De Limburgers moeten alsnog een boete betalen van 1.000 euro. Die straf legde het Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport op aan de Limburgers na de gezangen van de Genkse fans tegen Standard op 19 mei 2019.

We duiken even terug in de tijd. Vorig seizoen veroverde Genk de landstitel. Meteen daarna komt Standard over de vloer. Tijdens de titelviering laten de fans van Genk zich horen. De staanvakken Q tot U zingen tot twee keer toe 'Alle boeren zijn homo's.

Genk moet zich een eerste keer verantwoorden en wordt vrijgepleit. Het BAS deed nu uitspraak over de zaak en is van oordeel dat Genk alsnog een boete van 1.000 euro moet betalen. Daarnaast moeten de Limburgers ook de dossierkosten voor de helft betalen, een bedrag van circa 650 euro.

Het verweer van Genk hield onder meer in dat 'Alle boeren zijn homo's' moet gezien worden als vrije meningsuiting. Het BAS volgt Genk daar niet in. 'De supporters van Racing Genk wisten of behoorden minstens te weten dat het bewuste spreekkoor kwetsend en discriminerend was, zodat voldaan is aan de vereiste van het gewone opzet', klinkt het bij het BAS.

Spreekkoor tegen Genk niet bestraft
Nog dit, tijdens de match zongen de fans van Standard nog 'Puta Racing Genk'. Standard kreeg daarvoor geen straf. Het bondsparket sprak zich daar eerder niet overuit en het BAS vindt dat geen argument om Genk niet te straffen. 'Hoewel misschien vragen kunnen worden gesteld bij het vervolgingsbeleid, is het evenmin
relevant dat het Bondsparket het niet nodig achtte om Standard op haar beurt te vervolgen voor de spreekkoren van een deel van haar supporters: de inbreuk ten
aanzien van de supporters van Racing Genk staat immers vast.'

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws