Van kwaad naar erger: de fratsen van Anderlecht-brokkenpiloot Vranjes

Van kwaad naar erger: de fratsen van Anderlecht-brokkenpiloot Vranjes

22-06-2020 17:30 Laatste update: 23-06-2020 14:15
5

Anderlecht speelt met het idee om Ognjen Vranjes (30) een nieuwe kans te geven. De Bosniër keert terug na een uitleenbeurt aan AEK Athene. In zijn carrière bij Anderlecht was Vranjes voorlopig vooral een brokkenpiloot. 

Dwepen met hooligans
Vranjes is een bijzonder populaire speler bij AEK Athene, zeker ook bij de harde kern. Vranjes ging daar echter verschillende keren veel te ver in.

Zo deelde Vranjes eind 2018 met veel plezier een foto van Griekse hooligans die een brandbom gooiden richting de aanhang van Ajax. 'Welcome to hell', schreef hij erbij. Het leverde hem meteen zijn eerste standje op bij Anderlecht, maar zeker niet het laatste.

Als klap op de vuurpijl liet Vranjes in maart 2019 een nieuwe tattoo zetten: een hommage aan de hooligans van AEK Athene. Hij doet dus niet bepaald moeite om zijn sympathie voor die beruchte hooligans te verbergen.

Het rode gevaar
Vranjes kwam bij Anderlecht aan met de reputatie van kaartenpakker, en die deed hij alle eer aan. Vranjes speelde in totaal nog maar vijftien wedstrijden voor Anderlecht, maar slaagde er toch in om tot twee keer toe een rode kaart te pakken.

In augustus liet hij zich tegen Moeskroen al betrappen op een doodschop. Bij een 2-0 voorsprong mocht hij gaan douchen. Een schorsing van drie weken maakte duidelijk weinig indruk. In de desastreuze partij tegen Dinamo Zagreb liep het weer fout.

Vranjes had in die match al een penalty op zijn geweten, maar slaagde er ook in om na amper tien seconden (!) in de tweede helft rood te pakken. Anderlecht verloor die partij uiteindelijk met 0-2.

Fascisme op zijn lichaam
Niet alleen zijn tatoeage van AEK Athene zorgde in het verleden voor problemen. Ook zijn tattoo van Momcilo Dujic schoot bij veel volgers in het verkeerde keelgat.

Dujic was namelijk een fascistische Servische leider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan de kant van Adolf Hitler en had naar verluidt ongeveer 1.500 doden op zijn geweten.

In 1947 werd Dujic door een Servische rechtbank veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Hij leefde na de oorlog in ballingschap in de Verenigde Staten en overleed uiteindelijk pas in 1999. Vranjes beschreef hem echter als een held en een 'symbool van het verzet'. 

Foto van zijn penis
In januari 2019 kwam Vranjes dan weer in opspraak door een incident met de Servische zangers Jelena Karleusa. Karleusa beweert dat Vranjes haar heeft lastiggevallen en bedreigd. 

Vranjes had naar verluidt een oogje op de zangeres en stuurde haar dan maar een foto van zijn penis. Karleusa was daar niet van gediend en deelde de foto op sociale media. Verder stuurde Vranjes haar ook nog een foto op waarop hij huilde.

Toen Karleusa niet inging op zijn avances, zou hij haar met de dood hebben bedreigd. Vranjes klaagde haar daarna zelf aan voor laster en eerroof, een zaak waarin nog geen uitspraak werd gedaan.

Wilde party voor een wedstrijd
Bij AEK Athene heeft Vranjes veel meer krediet dan in Anderlecht, maar ook daar zijn er grenzen. Vranjes vierde zijn dertigste verjaardag wel heel wild: tot in de vroege uurtjes werd er stevig gedronken en zongen de gasten bedenkelijke liedjes over concurrent Olympiakos. 

Het bestuur van AEK had daar op zich geen problemen mee, tot ze Vranjes zagen spelen tegen Olympiakos. De Bosniër bakte er die zondag bijzonder weinig van. De voorzitter gaf aan dat hij een strenge straf wilde opleggen, maar achteraf raakten de brokken toch weer gelijmd.

De fans van Olympiakos pakten Vranjes overigens ook stevig aan. Ze kwamen af met een spandoek van... Jelena Karleusa, de zangeres die beweerde dat ze gestalkt werd door Vranjes. 

Vechten in restaurant
Afgelopen week kreeg Vranjes het dan weer aan de stok met ene Dusan Komljenovic. In een restaurant zou Vranjes iets naar de vriendin van Komljenovic hebben gegooid. Daarna ontstond er een gevecht tussen beide heren.

Vranjes deelde zelf enkele rake klappen uit, maar verloor ook een tand. Dit incident zou wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen worden voor Anderlecht. Vranjes is zich duidelijk niet beter gaan gedragen tijdens zijn uitleenbeurt.