Hawk-Eye door het stof na Premier League-herstart, 'horloge ging bij rust wél af'

17-06-2020 21:30
3

Heel voetbalminnend Engeland is na de Premier League-herstart over de arbiters van dienst tijdens Aston Villa-Sheffield United gevallen. Een ogenschijnlijk zuiver doelpunt van de gasten werd op slag van rust niet toegekend, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in 0-0 eindigde.

Aston Villa-doelman Orjan Nyland kwam na een vrije trap van The Blades achter de doellijn terecht, mét de bal in zijn handen. Het horloge van arbiter Michael Oliver ging echter niet af en de VAR besloot niet in te grijpen, tot verbijstering van de tv-kijkers én Hawk-Eye Innovations. De leverancier van doellijntechnologie stelt in een statement vast dat er een unieke situatie heeft plaatsgevonden: het systeem was van tevoren uitvoerig getest, maar de zeven bijbehorende camera's konden niet waarnemen dat de bal de lijn gepasseerd had. Hawk-Eye biedt hiervoor zijn verontschuldigingen aan.

Sky Sports-analist Jamie Redknapp deed tijdens de wedstrijd een opmerkelijke onthulling. Volgens hem was het horloge van Oliver tijdens de rust wél afgegaan. "Wij hebben gehoord dat de scheidsrechter het signaal kreeg, terwijl hij halverwege in de kleedkamer zat. Normaal werkt het systeem perfect. Maar blijkbaar had het vandaag (woensdag, red.) een dagje vrij..."

De niet toegekende treffer kan mogelijk grote gevolgen hebben. Nummer 6 Sheffield United strijdt om Europa League-kwalificatie, terwijl nummer voorlaatst Aston Villa nog negen wedstrijden de tijd heeft om boven de degradatiestreep uit te komen.