Van Mertens tot Cools: resem Belgen hoopt corona door te spoelen met zilverwerk

Van Mertens tot Cools: resem Belgen hoopt corona door te spoelen met zilverwerk

17-06-2020 10:30 Laatste update: 15:00
1

Op voetbal uit de Jupiler Pro League moeten we nog zeker twee maanden wachten, maar in het buitenland maken enkele competities zich op voor een spannende ontknoping. Zo start deze woensdag de Premier League herop, terwijl Italië in de ban is van de bekerfinale. Nu Belgische voetballers een gegeerder exportproduct zijn dan ooit, mogen heel wat landgenoten zich de komende weken misschien wel verheugen op een trofee. VoetbalPrimeur.be werpt een blik over de grenzen: welke Belgen krijgen de kans om hun prijzenkast aan te vullen?

WIE MOCHT AL JUICHEN?
Aangezien elke nationale competitie haar eigen koers kon bepalen na de uitbraak van de pandemie, opteerden sommige landen er in het heetst van de coronastrijd voor om er al de brui aan te geven. Onze Jupiler Pro League bijvoorbeeld. Na veel gepalaver werd koploper Club Brugge uitgeroepen tot kampioen. Zelfs eerste achtervolger KAA Gent gaf toe dat dat oordeel niet te betwisten valt, al staat de titel van Hans Vanaken en co op de helling door de procedure van Waasland-Beveren bij het BAS. De bekerfinale schoof door naar begin augustus. Club probeert daar de dubbel te realiseren, Royal Antwerp FC is de uitdager.

Al dan niet bewust liet de Franse Ligue 1 zich inspireren door het Belgische voorbeeld, want ook onze zuiderburen trokken de stekker eruit. Zo mag Thomas Meunier zich voor de derde opeenvolgende keer landskampioen noemen. Gezien de (traditioneel) riante voorsprong van Paris Saint-Germain had niemand iets aan te merken op die onderscheiding, al deed de beslissing over de Europese plaatsen wél stof opwaaien. Zelfde verhaal in Schotland, waar veelvraat Celtic FC de titel kreeg toegewezen, en dat al voor de 51e (!) keer. Dankzij die triomf speelde ook Boli Bolingoli zich weer in de kijker. De linkspoot was een revelatie in zijn eerste seizoen in Glasgow. Aangezien The Bhoys ook de League Cup binnenrijfden, zit Bolingoli nu al aan vijf persoonlijke trofeeën, nadat hij bij Club Brugge al alle Belgische prijzen veroverde.

Enkele Belgen mocht dus al juichen, anderen baalden net door de respectievelijke ingrepen na de coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan Stijn Wuytens. Als verdediger bij AZ zat hij in een nek-aan-nek-race verwikkeld met Ajax om de Eredivisie-schaal, maar ook in Nederland greep men drastisch in: alles geannuleerd, geen kampioen en Europese plaatsen op basis van de ‘eindrangschikking’. Zo ging een uitgelezen kans op een historische triomf in rook op voor Wuytens en co. Datzelfde geldt voor Corentin Koçur, een landgenoot die aan de slag is in … Luxemburg! Met Fola Esch stevende de oud-speler van Royal Excel Moeskroen af op het kampioenschap. Ook in het Groot Hertogdom werd de hele competitie echter nietig verklaard.

WIE MAG NOG DROMEN?

Grote competities
De Bundesliga had de eer om als eerste (bekende) competitie weer van start te gaan. De hele voetbalwereld keek reikhalzend uit naar Duitsland, al viel de sportieve spanning snel weg. Het Borussia Dortmund van Thorgan Hazard en Axel Witsel had goede hoop om Bayern München nog uit te dagen. Na een nederlaag in hun onderlinge duel gingen de boeken echter snel toe. Der Rekordmeister mocht deze dinsdag (alweer) champagne ontkurken. De Duitse grootmacht houdt best een flesje achter de hand, want ook de DFB Pokal komt straks misschien richting München. In de finale treft Bayern Bayer Leverkusen, dat recent nog een maatje te klein bleek (2-4).

In Frankrijk mocht PSG zich dus al bijschrijven op de erelijst van de Ligue 1, voor de zevende keer in acht jaar. Verder zoekt de Franse bond wél nog steeds naar een datum voor de finales van de Coupe de la Ligue en de Coupe de France. Het kan de prijzenkast van PSG en Meunier enkel ten goede komen, want in beide toernooien bereikte het de eindstrijd. Het Olympique Lyon van Jason Denayer is de uitdager in de Ligabeker. Als de bekerfinales toch nog doorgaan, is het overigens de vraag of Meunier die nog zal kunnen betwisten. Het Parijse bestuur heeft namelijk beslist dat het aflopende contract van de Rode Duivel niet verlengd zal worden.

De herstart van het Italiaanse voetbal had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk lijkt alles toch in orde te komen. Op sportief vlak was de coronaravage in de laars extra zuur, want de Serie A beloofde nog eens op een spannende ontknoping uit te draaien. Voor het eerst in jaren freewheelt Juventus niet naar de titel. Verrassend genoeg is niet Romelu Lukaku, maar broer Jordan de te duchten rivaal. Lazio telt amper één puntje achterstand. De bijdrage van de jongste Lukaku is wel erg beperkt, met 69 schamele speelminuten. Het Inter van Big Rom mengde zich lang in de debatten, maar zakte na Nieuwjaar weg. Ook de bekerfinale ging in rook op. Uitgerekend Dries Mertens versperde de weg. ‘Zijn’ Napoli krijgt de kans om de Coppa binnen te rijven, al ontmoet het met Juve wel de lastigste tegenstrever.

De Engelse Premier League dan! Ook de meest gemediatiseerde competitie ter wereld staat de komende weken weer volop in de spotlights. Op sportieve sensatie hoeven de vele fans niet bepaald meer te rekenen: dat Liverpool FC straks haar eerste titel sinds 1990 verovert, staat als een paal boven water. De voorsprong op Manchester City is gigantisch. Zelfs mirakels zullen niet baten, waardoor Divock Origi aan de vooravond staat van zijn allereerste kampioenenviering. Het City van metronoom Kevin De Bruyne moet zich in 2020 tevreden stellen met bekertriomfen. De League Cup is al binnen (ten koste van Björn Engels en Aston Villa), de FA Cup wordt het volgende doel. In dat prestigieuze toernooi zitten we nog maar aan de kwartfinales. Ook de verguisde Michy Batshuayi (Chelsea FC), Brazilobelg Andreas Pereira (Manchester United) en Anderlecht-producten Dennis Praet en Youri Tielemans (Leicester City) mogen nog dromen van Wembley.

Last, but not least een blik op de ontwikkelingen in Spanje. La Liga maakt zich op voor een traditionele tweestrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Voorlopig lijkt er nauwelijks verschil te zitten tussen beide rivalen, waardoor iedereen een slot verwacht om duimen en vingers bij af te likken. De Koninklijke rekent op Thibaut Courtois en vooral de herboren Eden Hazard om de titel nog eens in Madrid te houden. Dat lukte de voorbije tien jaar slechts twee keer. Rond de Copa del Rey hangt nog heel wat mist. De Baskische finale tussen Real Sociedad en Athletic Bilbao zou een hoogtepunt moeten worden in de loopbaan van Adnan Januzaj, maar een datum is er voorlopig niet. De UEFA liet weten dat het duel vóór 5 augustus afgewerkt moet zijn. Dat zou dan onvermijdelijk zonder publiek zijn, wat felle tegenkanting opwierp bij beide finalisten. Zij willen hun aanhang deze historische gebeurtenis niet ontnemen.

Kleinere competities
Ook buiten de klassieke Grote Vijf hopen enkele Belgen zilverwerk in huis te halen. De ene levert daar wel een grotere bijdrage toe dan de andere  … Zo zouden de Portugese titel en beker mooi staan op het cv van Mile Svilar, maar zelf heeft hij daar geen enkel aandeel in. De talentvolle doelman keepte dit seizoen uitsluitend voor Benfica II. Zo is het alweer van februari 2019 geleden dat de zoon van Antwerp-icoon Ratko mocht opdraven bij de grote jongens. Die staan nu voor een intense strijd met eeuwige kemphaan FC Porto, zowel in de Primeira Liga als de Taça de Portugal. Voor de climax van dat bekertoernooi is er echter nog geen definitief moment vastgelegd.

Andere landgenoten leven dan weer op ijdele hoop. In Griekenland kan het AEK Athene van Viktor Klonaridis enkel op papier de nakende titel van Olympiakos nog bedreigen. Daar begon de top-zes recent aan hun Play-Offs, maar de recordkampioen uit Piraeus staat nu al zeventien punten los … Voor Klonaridis, geboren in Seraing, blijft het zo wachten op een tweede Griekse titel. Enkele honderden kilometers verderop klinkt eenzelfde verhaal voor Ahmed Touba. De verhuurde verdediger van Club Brugge is momenteel aan de slag bij Beroe, een subtopper uit Bulgarije. Die plaatste zich als zesde en laatste voor de kampioenenronde. Geen uitdager voor topclub Ludogorets dus, al is er één troost: aan het begin van de Play-Offs zetten de Bulgaren alle tellers weer op nul …

Wie waarschijnlijk wél zal mogen juichen volgende maand, is Dion Cools. De vleugelback verruilde Club Brugge op 1 februari van dit jaar voor Midtjylland, dat autoritair aan kop gaat in de Deense Play-Offs. Met nog negen speeldagen te gaan staat de tweevoudige kampioen elf punten los op haar dichtste belager, FC Kopenhagen. In zijn onderbroken wittebroodsweken kreeg Cools drie invalbeurten. Daar zal hij nog wat speelminuten aan moeten toevoegen om écht te kunnen genieten van een mogelijk titelfeest. Tot slot verdient Reda Jaadi een eervolle vermelding. Na een uitgedoofd verblijf op de Bosuil koos de middenvelder voor een avontuur in het land van zijn roots: Marokko. Met FUS Rabat prijkte hij op een knappe tweede stek, op schietafstand van koploper Wydad Casablanca. Door de pandemie zijn alle wedstrijden uit de Botola Pro jammer genoeg uitgesteld voor onbepaalde duur.