Beneliga in de maak: België en Nederland kunnen een mooie groei neerzetten

Beneliga in de maak: "België en Nederland kunnen een mooie groei neerzetten"

15-06-2020 09:00 Laatste update: 09:03
29

De stemmen over een Beneliga klinken in Nederland steeds luider. Thomas Peeters, docent aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, ziet dat men in de Eredivisies steeds meer voor het idee gewonnen is. Onze Belgische topclubs waren dat al langer.

"Jarenlang was de BeNeLiga iets dat vooral in België leefde", zegt Peeters in Het Nieuwsblad. "In Nederland heerste het gevoel dat de Eredivisie superieur was en dat de Belgen wilden inbreken in hun competitie. Nederlandse clubs vonden dat ze niets bij een BeNeLiga te winnen hadden. Die mentaliteit is aan het veranderen."

Het adviesbureau Deloitte bekijkt wat een Beneliga met zich meebrengt. Zo wordt er voor de clubs een omzetstijging verwacht tot 35 procent. "De inkomsten van de clubs bestaan uit de optelsom van tv-rechten, ticketverkoop en sponsoring. Bij de tv-rechten kunnen België en Nederland nog een mooie groei neerzetten."

"De Nederlandse clubs hebben op dit moment een slechte deal. Ze vangen evenveel geld als de Belgen - 100 miljoen euro -, terwijl de tv-markt er meer dan de helft groter is. Ik denk dat een som van 450 à 500 miljoen euro voor de BeNeLiga realistisch is. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de huidige situatie", besluit Peeters.