Leko had het niet voor de Kompany-tactiek op Anderlecht: Sorry, maar dat is saai

Leko had het niet voor de Kompany-tactiek op Anderlecht: "Sorry, maar dat is saai"

13-06-2020 13:50
32

Ivan Leko mag dan wel een half jaartje in het Midden-Oosten vertoefd hebben, in die periode volgde de kersverse trainer van Royal Antwerp FC het Belgische voetbal nog op de voet. Ook de prestaties van RSC Anderlecht zijn hem opgevallen. Leko heeft een duidelijke voorkeur voor de aanpak van Frank Vercauteren ten opzichte van die van Vincent Kompany.

Leko omschrijft zichzelf een 'nostalgische romanticus' op voetbalvlak. "Op een bepaald moment speelde Barcelona tiki-taka. Wel, ik ben daar nooit een grote fan van geweest", geeft de Kroaat aan in Het Laatste Nieuws. "Ik vond dat saai. Wellicht was het de beste ploeg ooit, maar op de duur begon die tactiek mij te vervelen. Romantisch is voor mij: een stap vooruit zetten, met vijf in de box opduiken... Als ik na de match zie dat mijn ploeg 27 keer op doel heeft getrapt, en de tegenstander vier keer: dat is voor mij romantisch."

Bij zijn grote terugkeer naar Anderlecht probeerde Kompany net die tiki-taka-filosofie van leermeerster Pep Guardiola in zijn elftal te slijpen. "In het begin tikten ze achterin de bal te veel rond", analyseert Leko. "Als je zeventig procent balbezit hebt, en slechts vier keer naar doel schiet: sorry, maar dat is saai. Later, in februari en maart - ik weet niet precies wat er veranderd was - speelde Anderlecht het beste voetbal van België. Anderlecht was ook de enige ploeg die in die periode met vier of vijf goals verschil kon winnen. Niet Gent, niet Club of Genk, alleen Anderlecht kon toen zijn tegenstander vernielen."