Ingrijpend voorstel op tafel binnen Pro League: 'Transferperiode in twee splitsen'

Ingrijpend voorstel op tafel binnen Pro League: 'Transferperiode in twee splitsen'

13-06-2020 11:38
16

Door de naweeën van de coronacrisis zal het komende seizoen in de Jupiler Pro League er anders uitzien. Niet alleen de veiligheidsoverwegingen en het competitieformat zorgen voor kopbrekers, ook de indeling van de transferperiode is een heikel punt. De Raad van Bestuur van de Pro League heeft nu een opmerkelijk voorstel klaar.

Afgelopen vrijdag kwam die Raad samen, nadat de oorspronkelijke Algemene Vergadering werd verschoven. De belangrijkste vertegenwoordigers van de Pro League spraken er onder meer over aanpassingen aan de transferperiode. Daaruit vloeide een ingrijpende verschuiving voort: er zouden de komende maanden niet één, maar twee mercato's komen, laat Het Nieuwsblad weten.

De eerste zomerperiode zou van start gaan op 7 juli en sluiten eind augustus. Dat is nog niet zo verwonderlijk, want die periode overlapt ongeveer met de traditionele data. Voor het eerst zou er echter een tweede 'zomermarkt' komen, in oktober meer bepaald. In het voorstel dat nu op tafel ligt, krijgen de Belgische clubs dan nog eens vier weken de tijd om goede zaakjes te doen.

Geen nadeel ondervinden
Aangezien het Belgische kampioenschap 2019-2020 officieel werd afgerond, zou de zomermercato momenteel nog volgens de normale termijn verlopen, zijnde van 1 juli tot en met 31 augustus. Daardoor zouden de Belgische clubs echter in het nadeel kunnen zijn op de transfermarkt. In veel andere landen zal de mercato immers verplaatst worden, omdat het seizoen daar op een ander moment aanvat door de coronacrisis.

Zoals gezegd gaat het op dit moment nog altijd maar om een voorstel van de Raad van Bestuur. De eerstvolgende stap is dat dit voorstel ter sprake komt bij de Algemene Vergadering van de Pro League. Pas als daar een meerderheid gevonden wordt voor het idee, kan het Belgische voetbal ermee naar de FIFA. Ook die moet immers haar goedkeuring geven.