La Liga hervat: vijftien stille sensaties die hun plek in de zon verdienen

La Liga hervat: vijftien stille sensaties die hun plek in de zon verdienen

12-06-2020 12:30 Laatste update: 19:00
2

De miljoenen voetbaldieren op aarde kunnen opnieuw vrijuit ademen: hun favoriete bijzaak trekt zich weer op gang! In navolging van de Bundesliga start deze week ook de Primera Division herop. In de schaduw van de titelstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid zullen nog achttien andere clubs anderhalve maand het beste van zichzelf geven. VoetbalPrimeur.be helpt je op weg met een handige gids: vijftien stille sensaties van wie je kan smullen.

In tijden van overdaad komen de meeste voetballiefhebbers niet verder dan de duels van eeuwige kemphanen Barça en Real, op tijd en stond aangevuld met anderhalf uurtje Atlético Madrid of Valencia CF. Nu het aanbod danig ingekrimpt is, zou het niet verbazen mocht je je de komende weken op zaterdag in de zetel terugvinden terwijl je pakweg Granada - Villarreal gadeslaat. Om ook dat soort wedstrijden in optimale omstandigheden aan te kunnen vatten, zet VoetbalPrimeur.be vijftien ‘stille sensaties’ op een rijtje.

De sterren van het Spaanse voetbal moeten we je natuurlijk al lang niet meer voor te stellen. Zelfs de grootste voetballeek kan zich een adequaat beeld vormen wanneer de namen van Lionel Messi en Eden Hazard ter sprake komen. Ook erg gemediatiseerde tienersterren à la Joao Felix of Marco Asensio behoeven inmiddels geen introductie meer. Onder die ultrabekende bovenlaag schuilt echter een brede middenklasse van geweldige voetballers, uitblinkers van La Liga die in pre-coronatijden nét dat tikkeltje meer onder de radar bleven en nu uit de schaduw hopen te treden.

De vijftien geselecteerden staan opgelijst in alfabetische volgorde. Tussen haakjes staat, naast hun leeftijd en club, steeds een persoonlijke score vermeld. Die drukt de prestaties van de speler in kwestie uit tijdens de eerste 27 speeldagen van de Primera Division. De score is een cijfer op tien en komt van statistiekenwebsite WhoScored.com. Ter info: Messi is volgens die ranking momenteel de primus van de Spaanse klas, met liefst 8,61 punten. Het podium wordt vervolledigd door Luis Suarez (Barcelona, 7.56) en Casemiro (Real Madrid, 7.54).

Arthur (23, Barcelona – 6,95)
In het zog van de grote sterren voetbalt ook deze Braziliaan zich geregeld in de kijker. Ondanks de moordende concurrentie op het middenveld (denk aan Sergio Busquets, Arturo Vidal, Frenkie de Jong en Ivan Rakitic) verschijnt Arthur geregeld aan de aftrap. In zijn tweede jaar in de Catalaanse hoofdstad zette het jeugdproduct van Grêmio een stap vooruit, vooral in de verticaliteit van zijn spel. Het leverde hem zijn eerste doelpunten in het befaamde blaugrana-shirt op.

Chimy Avila (26, CA Osasuna – 7,16)
Een Argentijnse pitbull met één van de opmerkelijkste profielen uit La Liga. In eigen land was Avila eigenlijk nooit een hoogvlieger, maar nadat SD Huesca hem medio 2017 naar Spanje loodste, ontplofte de spits helemaal. Slechts 1,72 meter is hij, en toch springt, spurt, vliegt en knokt Avila zich naar elke bal. Een gesel voor de verdediging, te meer omdat de pocketspits ook nog eens ferm buskruit in de benen heeft, waarmee hij vanuit alle mogelijke hoeken richting doel vuurt. Het leverde hem in anderhalf jaar al negentien treffers op het hoogste niveau op.

Marc Cucurella (21, Getafe – 6,92)
Bij Ajax zal men nog een tijdje wakker liggen van de welluidende naam Cucurella. De youngster, een opleidingsproduct van La Masia, speelt bij Europa-League-revelatie Getafe de pannen van het dak. Als linksachter of wat hoger op het veld, negentig minuten lang draaft de Spanjaard zijn flank af. Tussendoor vergeet hij niet om verzorgd mee te voetballen met zijn ploeggenoten. Geen wonder dat Getafe op het punt staat om de aankoopoptie bij Barcelona te verzilveren.

Pervis Estupiñan (22, CA Osasuna – 7,02)
In 2016 waagde de linksback zijn kans al eens bij de grote jongens in Granada, zonder succes. Te groen achter de oren. Enkele jaartjes bagage in de Segunda Division hebben de Ecuadoriaan nu wél in de topklasse gebracht. En hoe! Volledig in lijn met de Zuid-Amerikaanse school excelleert Estupiñan vooral op aanvallend vlak. Weinig verdedigers zijn zo dribbelvaardig. Gekoppeld aan zijn jeugdige onbezonnenheid houdt dat avontuurlijke kantje ook wel wat risico in, maar een balans vinden lukt steeds beter.

Aitor Fernandez (29, Levante – 7,05)
Laatbloeier schrijft sprookje. Als broekje kon de Bask het niet waarmaken bij grote trots Athletic Bilbao. Een loopbaan in de tweede en zelfs derde klasse was lange tijd het hoogst haalbare, tot Levante hem vorig seizoen een kans aanbood. In februari 2019, op 27-jarige leeftijd (!), maakte Fernandez ein-de-lijk zijn debuut in La Liga. De doelman zette de toon door meteen de nul op het bord te houden tegen Getafe. Deze jaargang groeide hij uit tot regelrechte revelatie: als enige verrichte Fernandez al meer dan honderd reddingen (126).

Joan Jordan (25, Sevilla – 6,98)
Jordan mag je gerust een atypische Spaanse middenvelder noemen. Eerder dan het soms eindeloze tiki-taka-gebrei kiest de spelmaker graag voor een hoge, diepe bal. Daarmee rijt hij menig achterhoede open. Bovendien zorgt zijn geweldige afstandschot voor een constante dreiging bij de tegenstander. Pas sinds vorige zomer vertoeft Jordan in Sevilla, nadat hij voordien vooral enkele laagvliegers diende. Mogelijk zet dat grotere podium binnenkort de deur open naar een allereerste selectie voor La Furia Roja.

Joselu (30, Deportivo Alaves – 7,29)
Op zijn 30e staat José Luis Sanmartín Mato, Joselu voor de vrienden, op het punt om zijn productiefste seizoen ooit in de boeken te schrijven. Om voor het eerst de kaap van de tien te ronden, heeft de spits van Alaves nog één treffertje nodig. In zijn jonge jaren scoorde Joselu bij het tweede elftal van Real Madrid nochtans aan de lopende band. Op zijn calvarietocht doorheen de Bundesliga (Joselu werd geboren in Duitsland) en de Premier League verdween die neus voor goals. Bij Alaves, zijn negende werkgever alweer, heeft hij hem teruggevonden. Extra troef: niemand in Spanje wint meer luchtduels.

Mikel Merino (23, Real Sociedad – 7,36)
In de algemene rangschikking van WhoScored staat deze Merino op plek vijf, tussen alle grote sterren van La Liga! De controlerende middenvelder reeg de uitmuntende prestaties dan ook aan elkaar voor de coronapauze. Als kind van Pamplona doet hij zijn geboortegrond alle eer aan, want Merino raast als een stier bij lijf-aan-lijf-duels. Twee jaartjes Premier League gaven hem de nodige bagage om de vele lichtgewichten uit het Spaanse voetbal te overvleugelen. Die tomeloze energie bezorgt Sociedad mogelijk een Champions-League-ticket.

Gerard Moreno (28, Villarreal – 7,32)
Altijd een opsteker, wanneer iemand terugkeert naar de heimat en blijkt een stap vooruit te hebben gezet. In zijn eerste periode bij Villarreal liet Moreno geen onuitwisbare indruk na, maar een tussenstop bij Espanyol deed wonderen. Specialiteit van het huis: vanop de flank naar binnen knijpen en gevaar stichten. De hangende aanvaller schaafde in Barcelona vooral zijn efficiëntie bij, van zeven over dertien tot zestien competitietreffers. Die vooruitgang komt van pas in zijn tweede ambtstermijn voor zijn jeugdliefde. Een opportunist in hart en nieren, want enkel Messi en Karim Benzema trappen vaker naar doel.

Lucas Ocampos (25, Sevilla FC – 7,34)
Al een eeuwigheid lijkt de Argentijnse winger mee te draaien, en toch is Ocampos er nog altijd maar 25. Een zeventienjarige die debuteert bij het roemruchte River Plate, dat opent natuurlijk de ogen van heel wat Europese scouts. Periodes bij AS Monaco, Olympique Marseille, Genoa en AC Milan leverden steevast dezelfde analyse op: geweldige voetballer, maar twijfelachtige discipline en amper doeltreffendheid. Toch ging Sevilla de uitdaging aan. De transfersom van vijftien miljoen euro bleek elke cent waard, aangezien de teller van Ocampos na 27 speeldagen op elf staat.

Fabian Orellana (34, SD Eibar – 6,96)
Bij het bescheiden Eibar haalt veteraan Orellana nog één keer het onderste uit de kan. De Chileen is zo’n typische spelmaker uit de oude doos: eentje die zowat overal over het terrein zwerft, balverliefd het leer opeist en lopende mensen rondom zich bedient. Met zijn 1,70 meter moet hij het alvast niet van zijn fysieke capaciteiten hebben. Na meer dan 250 wedstrijden in La Liga weet Orellana perfect hoe hij die lichamelijke tekortkomingen moet compenseren, ja zelfs benutten. Hij draait bij verdedigers weg voor ze met de ogen kunnen knipperen.

Thomas Partey (26, Atlético Madrid – 7,07)
Het levensverhaal van Partey leest als een jongensroman. In zijn jeugd loodste een makelaar hem van Ghana naar Madrid, zonder dat zijn familie op de hoogte was! Pas na ruim een half jaar kregen zijn ouders te horen dat zoonlief een voetbalcarrière aan het uitbouwen was bij Atlético. Die kwam gestaag van grond: op zijn 26e is Partey uitgegroeid tot een vaste waarde op het middenveld van Diego Simeone, als één van de beste balafpakkers uit de Spaanse competitie. Zijn achttien selecties voor de Ghanese nationale ploeg maken zijn ouders nu ongetwijfeld apetrots.

Rafinha (27, Celta Vigo – 7,13)
Nét onvoldoende om het te maken in het sterrenensemble van Barcelona. En dus besloot Rafinha Alcántara, het jongere broertje van Bayern-ster Thiago, afgelopen zomer om een uitleenbeurt te vragen. Celta Vigo was er als de kippen bij om de centrale middenvelder een kans te geven en zal zich dat nog niet beklaagd hebben. Door zijn ‘allroundheid’ is Rafinha de uitgesproken draaischijf van het elftal. Zowat elke gevaarlijke aanval van Os Celestes passeert via hem.

Sergio Reguilon (23, Sevilla – 7,12)
Niet het eerste uitgezwermde jeugdproduct van Real Madrid uit dit rijtje. Op termijn zou Reguilon de opvolger kunnen worden van meubelstuk Marcelo, maar met Ferland Mendy haalde De Koninklijke een tussenpaus naar de hoofdstad. Daarom mocht de Spaanse linksachter van het echte werk proeven op uitleenbasis bij Sevilla. Die stap blijkt een voltreffer: Reguilon speelt nagenoeg alles in Andalusië en valt op dankzij zijn uitstekende voorzetten. Die leverden hem al vier assists op.

Yuri (30, Athletic Bilbao – 7,08)
Een Algerijnse Bask met een gespleten liefde, alledaags is het niet. Als zoon van een Algerijnse vader en een Spaanse moeder maakte Yuri Berchiche (voetbalnaam: Yuri) in de jeugdcategorieën al de gevoelige overstap van Sociedad naar rivaal Bilbao. Nog straffer: datzelfde trucje herhaalde de linksachter bij de profs! Dat deed hij weliswaar via een tussenstop bij Paris Saint-Germain. In het seizoen 2017-2018 startte Yuri er geregeld in de basis en mocht hij zijn prijzenkast aanvullen met liefst vier trofeeën. Het zette Athletic ertoe aan zo’n 25 miljoen euro op tafel te leggen.

André-Frank Zambo Anguissa (24, Villarreal – 7,05)
Probeer deze Kameroense tank maar eens van de bal te zetten! Na enkele sterke seizoenen bij Olympique Marseille verliep een avontuur in de Premier League niet helemaal zoals verhoopt. Na de degradatie van Fulham FC wenste Zambo Anguissa actief te blijven op het hoogste schavotje. Daarom werd een huurovereenkomst met Villarreal op poten gezet. In El Madrigal zit de middenvelder wel eens op de bank, maar zorgt hij toch vaak voor een meerwaarde met zijn balvastheid.