Exact 34 jaar geleden bracht Vercauteren België in vervoering: Niet de bedoeling

Exact 34 jaar geleden bracht Vercauteren België in vervoering: "Niet de bedoeling"

11-06-2020 17:25
9

Dag op dag 34 jaar geleden zetten de Rode Duivels een 2-2-gelijkspel neer tegen Paraguay. Geen uitslag om lyrisch van te worden, maar wel een opstap naar een memorabele vierde plek op het WK van 1986. Het duel tegen de Zuid-Amerikanen zit vooral in het collectieve geheugen dankzij het geweldige openingsdoelpunt van Frank Vercauteren.

In de eerste helft plaatst de huidige trainer van RSC Anderlecht zijn puntgave linker tegen de bal vanop de rand van het strafschopgebied. Het leer zweeft over de Paraguayaanse doelman heen en valt heerlijk dood in de verste bovenhoek. Een heerlijke treffer, alleen was het ... per ongeluk. Commentator Rik De Saedeleer zag het meteen: "Ik ben zeker dat het een voorzet was!"

In de documentairereeks 'Mexico 86' gaf Vercauteren zelf ruiterlijk toe dat hij de bal inderdaad voor het doel wilde brengen. "Het was misschien een van mijn mooiste goals, maar het was niet de bedoeling", lachte hij. "Ik wilde eigenlijk voorzetten naar de tweede paal. Die voorzet is mislukt en de bal verdween in de verste hoek. Het was een schitterend doelpunt, wel met de wetenschap dat ik geholpen was door het geluk."

Hoe dan ook leverde de treffer de Rode Duivels een puntje op tegen Paraguay. Dat bleek een broodnodig punt, want daardoor mocht ons land op het nippertje naar de achtste finales. Daar volgde de legendarische overwinning tegen de Sovjet-Unie (4-3). Ook in de kwartfinales stootten de Belgen door, na een penaltyserie tegen Spanje. Uiteindelijk kon enkel Diego Maradona de Duivels uit de WK-finale houden.

Bekijk nog eens de wonderlijke treffer van Vercauteren: