Nieuw voorstel op tafel: wedstrijd gaat verloren bij racistische uitlatingen

Nieuw voorstel op tafel: wedstrijd gaat verloren bij racistische uitlatingen

11-06-2020 16:40
79

Het racisme in het Belgische voetbal is nog lang niet verdwenen. Integendeel zelfs, recente studies toonden aan dat haat tegen mensen van buitenlandse origine weer in opmars is. SP-A-parlementslid Annick Lambrecht weet hoe dat bestreden moet worden: clubs waar racistisch wangedrag te zien of horen valt, moeten hun wedstrijd verliezen.

Dat opmerkelijke voorstel zal de politica indienen bij Minister van Sport Ben Weyts, meldt De Krant van West-Vlaanderen. Als Vlaams parlementslid heeft Lambrecht cijfers laten opvragen over meldingen van racisme op wedstrijdformulieren van de scheidsrechter. In totaal waren er begin maart in Vlaanderen 97 incidenten, ongeveer even veel als voordien op een heel seizoen. Het racisme zit dus in stijgende lijn, helaas. Opvallend: óp het veld neemt racisme net af, het zijn vooral de supporters die steeds vaker over de schreef gaan.

"Als we die cijfers zien, hoeft het niet te verbazen dat clubs erover nadenken om hun jeugdteams zonder toeschouwers te laten voetballen", legt Lambrecht haar standpunt uit. Volgens haar doet de bevoegde minister te weinig. "Wanneer het gaat over racisme trekt minister Ben Weyts steeds weer zijn paraplu open en wijst naar de federaties, terwijl hij zelf ook een signaal kan geven."

"Voor ons is het simpel: als er sprake is van aanhoudend racisme in een wedstrijd, fluit de scheidsrechter de match af en verliest de club die zich racistisch heeft uitgelaten", aldus Lambrecht. "Ik hoor nu van verschillende spelers uit de Belgische eerste klasse dat ze komend seizoen het veld zullen verlaten bij racisme. Dat is hard voor de vele supporters die het goed menen, maar als we niet strenger optreden tegen racisme, zal dit noodzakelijk zijn om de boodschap over te brengen."